fbpx

ComicCon Prague: Fantastika a komiksy otevírají Prahu světu i v roce 2023 Dalších 6 fotografií v galerii
Slavnostní zahájení festivalu ComicCon 2023, zleva: Kim Hartman, Tomáš Portlík, Bohuslav Svoboda, Bijan Sabet, Pavel Renčín, Václav Pravda. (zdroj: ComicCon Prague)

Popkulturní festival přežil covidovou éru a podle hesla „co mě nezabije, to mě posílí“ se má čile k světu

Zveřejněno: 21. 4. 2023

Když v roce 2020 proběhl v Praze první Comic-con, byla to sázka do loterie – přijdou lidi? Bude se o tom mluvit? Vydělá si festival na sebe? Hned po prvním ročníku bylo jasné, že odpověď na všechny tři otázky je jasné ano.

Fantastika, hry, filmy a komiksy jsou ve spojení s největšími hvězdami tím, co dokáže přilákat všechny, kteří si bez ohledu na věk, pohlaví, náboženské vyznání a odstín barvy pleti stále nezapomněli hrát. Vždyť kde jinde byste mohli vidět slavného MacGyvera, kterak si podává ruku s pražským primátorem Svobodou v kostýmu doktora Who, nebo mladičkého Raphaela Luce ze seriálu Stranger Things v družném rozhovoru se starostou Prahy 9 Tomášem Portlíkem v kostýmu Grinche? Případně Helgu a Herr Flicka, jak si za klavírního doprovodu vesele notují Bohemian Rhapsody a již zmíněný pražský primátor si k tomu vesele poklepává na stůl?

Česká fantasy je součástí historie

Na čtvrtý ročník Comic-conu, popkulturního festivalu zaměřeného na fantastiku, komiks, cosplay, deskové hry, fantasy a horror dorazilo téměř 22 000 lidí. Největší pozornost přitáhly samozřejmě zahraniční hvězdy – v Česku legendární MacGyver alias Richard Dean Anderson byl na roztrhání, stejně tak jako Danny Glover, hvězda Smrtonosné zbraně, Raphael Luce, mladá Vecna ze Stranger things, Dan Fogler alias Jacob Kowalski z Fantastických zvířat, komiksoví tvůrci Jason Aaron, Frank Cho, Brian Bolland, nebo třeba český spisovatel František Kotleta, jehož knížky v Česku trhají veškeré rekordy v prodeji fantastiky. Jiné zase mohla zaujmout obří výstavní hala plná deskových her, které během posledních 20 let zažily neuvěřitelný vzestup.

m 2 comiccon zs

ComicCon 2023 zahájili jeho hlavní hrdinové symbolickým přestřižením pásky. (zdroj: ComicCon Prague)


Pořadatelé festivalu samozřejmě nezapomínají na české fantastické kořeny – jedna z hlavních výstav byla věnována i ve své době velmi populárnímu seriálu Československé televize Návštěvníci z roku 1983. Jedním z hostů Comic-conu byl i Josef Dvořák. „V Československu se sci-fi moc netočilo, takže žánrově i textově to byla novinka. Jedna věc byla naprosto geniální a vlastně i smysl celého pořadu. Země se řítí ke katastrofě, centrální mozek lidstva ji má před vším ochránit. Tento centrální mozek bojuje s blížící se katastrofou a hledá řešení a nakonec přijde jeden dědeček, podepře ho kusem dřeva a najednou to všechno začne fungovat. A taková hrozba i dnes stále existuje a my pořád hledáme toho dědečka a ten kus dřeva, který by lidstvo zachránil,“ řekl.

Ve svých 81 letech se už ale k hraní ve filmech vracet nechce a umělá inteligence ho nestresuje: „V tomhle mém věku mě už umělá inteligence nezachrání. Nechci si dnes komplikovat život tím, že se budu učit spoustu replik a trávit čas natáčením, ale když mi najdete roli, která mi zabere 2–3 hodiny denně, bude to hlavní role a lidé o mně budou mluvit v superlativech...,“ ponechala si stále se usmívající česká herecká legenda v rozhovoru s námi jiskřičku naděje.

m 3 comiccon zs josef dvorak

Jedním z hostů byl i Josef Dvořák, představitel Emila Karase ze seriálu Návštěvníci. (zdroj: ComicCon Prague)


Historie pražského Comic-conu se začala psát v roce 2020. První ročník se odehrál pár týdnů před prvním lockdownem, a ačkoliv šlo o zcela novou akci, dokázala už tehdy přitáhnout neuvěřitelných 16 000 lidí. Každý ví, že Praha je oblíbeným místem zahraničních filmařů, a když se někomu podaří potkat slavné herce na Karlově mostě nebo v hospodě, je z toho většinou radostný příspěvek na sociální sítě – kde jinde jste ale tehdy mohli potkat na jednom místě Hellboye (Ron Perlman), Supermana (Brandon Routh) nebo trpaslíka Gimliho (John Rhys-Davies)? A výčet slavných osobností pokračoval i v dalších letech: v roce 2021 přijela Nymphadora Tonks (Natalia Tena), Jake Busey (Hvězdná pěchota) či Edward James Olmos (Battlestar Galactica), o rok později Highlander (Christopher Lambert), Robert Picardo (Star Trek) nebo Tony Amendola (Hvězdná brána) – připomínám, že se stále bavíme o covidovém období, kdy zajistit jakoukoliv veřejnou akci bylo extrémně náročné a limitované ze všech stran.

5 comiccon zs nataliatena

Natalia Tena, představitelka Nymphadory Tonks z Harryho Pottera, podepisuje fanouškovi kouzelnou hůlku. (zdroj: Zdeněk Strnad)


Praha budoucnosti

Hlavní město Praha si ale dobře uvědomuje, jaký má Comic-con pro českou metropoli význam. Zahraničních návštěvníků je sice prozatím málo, to by se ale mělo změnit – i proto pořadatelé letos pozvali zahraniční novináře. Středoevropský potenciál má totiž díky svému jedinečnému zaměření obrovský: na Slovensku žádný podobný festival není, jediný polský Comic-con skomírá: „Dejte nám příště vědět dopředu! V Polsku je čtyřicet milionů lidí, sci-fi má ráda spousta z nich a Praha je blízko,“ řekl mi Piotr Wojnarowicz z magazínu Fantastyka mojim zyciem. Jiří Sulženko, ředitel odboru kultury a cestovního ruchu na pražském magistrátu, se zase vyjádřil takto: „Praha chce lidi, kteří budou obdivovat její krásy a všechno, co jim dokážeme z hlediska kultury nabídnout. Fandové fantastiky z Česka i z celého světa jsou přesně ti, které bychom u nás přivítali daleko raději než mladé, kteří sem jezdí za levným alkoholem, a hlavní město je vlastně vůbec nezajímá.“

m 4 comiccon zs fronta

Na ComicCon Prague 2023 si našlo cestu přes 23 000 návštěvníků. (zdroj: ComicCon Prague)


Velmi důležitou částí expozice Comic-conu Prague a důkazem toho, jak úzce Praha s festivalem spolupracuje, je i výstava FutureCity. Jedná se v podstatě o virtuální přehlídku toho, jak se bude v Praze pracovat v budoucnosti s chytrými technologiemi. „Jsem nesmírně rád, že i na letošním ročníku Comic-conu Prague se podílely pražské městské firmy. V rámci expozice FutureCity se tu představily Pražské vodovody a kanalizace, Kolektory Praha, Operátor ICT a Technická správa komunikací. Návštěvníci měli možnost navštívit Prahu v blízké budoucnosti i za přispění virtuální reality. Je to velmi dobrá interaktivní prezentace městských technologií. Moc se těším i na další ročník,“ uvádí k expozici FutureCity Michal Hroza, pražský radní pro infrastrukturu.

O co šlo? Prostě přijdete na výstavu, nasadíte si virtuální brýle, vstoupíte do časoprostorové kapsle a rázem se ocitnete v Praze někdy okolo roku 2040 až 2050. „Praha bude poháněná moderními technologiemi a řízena na základě dat. Bude metropolí, která je mnohem čistší, tišší a také daleko zelenější,“ prozrazuje za organizátory Pavel Renčín, marketingový ředitel společnosti Active Radio.

6 comiccon zs futurecity

Zahájení výstavy FutureCity. Zleva Pavel Koutský (ComicCon), Filip Hájek (TSK), Barbora Švecová (Kolektory Praha), Jana Komrsková (náměstkyně primátora), PVK man (cosplayer), Zdeněk Hřib (náměstek primátora), Michal Hroza (radní hl. m. Prahy). (zdroj: ComicCon Prague)


Festival byl již tradičně zakončen v neděli procházkou po Praze pro největší hvězdy festivalu. Primátor Bohuslav Svoboda nejdříve osobně provedl všechny účastníky podzemím Staroměstské radnice, pak se všichni přesunuli historickou tramvají na Malou Stranu, kde v Kaiserštejnském paláci proběhla slavnostní večeře. Ačkoliv prostředí vybízelo k opravdu velmi uhlazenému chování, vystřihlo si pár hostů pěvecké představení – no řekněte sami, kde jinde uvidíte Henryho Creela (Raphael Luce), Herr Flicka a Helgu Geerhart (Haló, haló) zpívat Bohemian Rhapsody?

Bohemian Rhapsody během závěrečné večeře festivalu Comic-con Prague 2023

Comic-con Prague prostě navzdory těžkým začátkům úspěšně roste. Váží si ho návštěvníci, váží si ho i Praha, hostům se tady líbí… nová tradice stojí na pevných základech a má se čile k světu.

Související…

Metodické herectví: Kontroverzní technika, která pohltila největší filmové hvězdy
Michal Švehla

foto: ComicCon Prague, Zdeněk Strnad, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...