fbpx

Drink For Ukraine: Benefiční festival minipivovarů v sobotu v Kongresovém centru Dalších 6 fotografií v galerii
Festival Drink for Ukraine již tuto sobotu (ilustrace: Přemysl Zajíček)

Na benefičním pivním festivalu se představí více než 30 minipivovarů. Všechny zisky jdou na konto Člověka v tísni

Zveřejněno: 3. 6. 2022

Původně se měl festival odehrát první sobotu v březnu. V pátek, den před festivalem, ovšem hlavní město zřídilo v Kongresovém centru asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, a tak se termín festivalu musel posunout. Tuto sobotu 4. června už tomu ale nic nebrání. A peníze budou samozřejmě potřeba neustále. 

Od 11 hodin tedy můžete v Kongresovém centru ochutnat piva z řemeslných pivovarů, například Zichovec, Raven, Libertas, Chroust, Obora, Matuška, Břevnovský pivovar nebo Clock, a zároveň budete mít jistotu, že jste přispěli na dobrou věc. Minipivovary na akci totiž darují desítky druhů piv a veškerý výtěžek z prodeje půjde na konto neziskové organizace Člověk v tísni pro pomoc lidem zasaženým vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

A nebudou to jen "standardní" craftové styly jako IPA, stout, svrchně kvašené ale (ejly) nebo stále populárnější ovocné kyseláče. Pivovary přislíbily na akci poskytnout i raritní lahvová piva, často stařená několik let v dubových sudech. Ty budou na akci dražit v nejvyšší nabídce.  Akce se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Hřiba a Člověka v tísni a s přispěním Plzeňského Prazdroje a Rodinného pivovaru Bernard. Vstup na akci je zdarma.

Na festival Drinks for Ukraine zve prostřednictvím YouTube také Viktor, sládek z ukrajinského Charkova. Více o Viktorovi

Organizátorům poděkoval dopředu i jeden z ukrajinských pivovarníků. „Jsem sládek a autor YouTube blogu o pivovarnictví. Chtěl bych poděkovat Čechům a českým pivovarníkům za podporu Ukrajině,“ říká Viktor Juchno. „Nyní bude v Praze pivní festival a výtěžek půjde na Ukrajinu. Chtěl bych vám za to velmi poděkovat, protože vy sami máte zkušenost s tím, jaké to je, když k vám přijedou ruské tanky a zabíjejí civilisty. To je to, co se nyní děje u nás. Velmi si vážíme vaší podpory. Děkujeme. Sláva Ukrajině!“

drink for ukraine2

„Stále platí, že pivovarníci nejsou lhostejní k utrpení ostatních a chtějí pomáhat i tím, co umějí nejlépe,“ říká spoluorganizátorka festivalu Karolína Chroustovská z pivovaru Chroust. „Chtěli jsme festival uspořádat už na samotném začátku války, ale kapacity Kongresového centra byly tehdy potřeba na ubytování lidem prchajícím do Česka před násilím. Využili jsme proto první možný nový termín a akci pořádáme znovu. Po dlouhých měsících utrpení, které musejí oběti války zažívat, je totiž pomoc potřeba možná ještě o něco více.“

Na festivalu se budou dražit raritní lahvová piva, často stařená několik let v dubových sudech. Veškerý výtěžek z akce jde na konto Člověka v tísni, na pomoc Ukrajině.

Pro organizaci festivalu se zvedla vysoká vlna podpory z celé republiky, a to i ze strany větších pivovarů. Finančně i vlastní účastí akci podpoří Plzeňský Prazdroj. Hlavní město Praha poskytne prostory Kongresového centra, Firma manGoweb vytváří zdarma prezentaci festivalu na webu a sociálních sítích. MgA. Přemysl Zajíček přispěl vytvořením vizuální identity. „Podpora festivalu nám opravdu vyrazila dech. Je vidět, že svět je u nás ještě v pořádku,“ říká spoluorganizátor festivalu Ladislav Vrtiš z pivovaru Raven.

Související…

Matouš Bláha: První měsíc jezdily na Ukrajinu plné kamiony, teď nejezdí nic
Zdeněk Strnad

foto: Pořadatelé festivalu Drink for Ukraine, zdroj: Drink for Ukraine

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...