fbpx

Na Císařském ostrově se můžete projít po střeše čistírny odpadních vod 1 fotografie
zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

Pražské vodovody a kanalizace připravily návštěvníkům nově otevřeného prostoru střechy nové vodní linky na Císařském ostrově informační panely, které je provedou historií a současností obří čistírny odpadních vod

Zveřejněno: 23. 5. 2022

Panely kromě informací o historii čistírny a čištění vody v území Trojské kotliny obsahují také QR kód. Když jej návštěvník nasnímá, přenese se prostřednictvím virtuální reality do fascinujícího světa podzemních labyrintů. Virtuální prohlídka, která probíhá ve vybraném technologickém prostoru, je vytvořená snímáním panoramatickou kamerou a doplněná o komentář průvodce. Návštěvník si prohlíží celý prostor nakláněním a otáčením displeje telefonu, případně pohyb ovládá prstem na dotykovém displeji.

Návštěvníci té opravdové nevirtuální střechy nové vodní linky se mohou každopádně kromě jiného kochat pěkným výhledem na lokalitu Bubenče a Císařského ostrova, který je unikátní z hlediska historie čištění odpadních vod, které zde probíhá už od konce 19. století. Možné je navštívit i Starou čistírnu odpadních vod, která byla postavena v roce 1906 jako poslední článek systematické stokové sítě v Praze a je významnou památkou historie architektury, techniky a vodního hospodářství. Sloužila až do roku 1967, kdy její funkci převzala nová Ústřední čistírna odpadních vod.

Areál nabízí plochu pro procházky Pražanů a panoramatický rozhled do vltavského údolí. 

Po roce 1990 začalo být jasné, že kapacita Ústřední čistírny odpadních vod nebude dostačovat budoucímu rozvoji hlavního města a stoupajícím nárokům na kvalitu vyčištěné vody. Hledání vhodného prostoru uspíšila velká povodeň v roce 2002. V místě, kde se dnes nachází Nová vodní linka, byly až do povodně zahrádkářská kolonie a tenisové kurty. Vodní živel však znehodnotil půdu natolik, že k zahradničení již nebyla vhodná, a její obnova by trvala dlouhá léta.

Vodotěsný objekt na vodu

Provoz nové vodní linky je zrakům návštěvníků skryt, probíhá uvnitř obrovské železobetonové schránky. Po třech letech výstavby a následném zkušebním provozu přešla nová vodní linka do trvalého provozu na konci roku 2021.

Při projektování nové části čistírny bylo jasné, že stavba musí odolat případné další povodni. Proto je objekt vodotěsný a voda může při povodni přetéct přes něj. Objekt je navíc vyvýšen nad okolní terén a stěny jsou chráněny valem z těžkého lomového kamene.

Nová čistírna se rozkládá na ploše 6,5 hektaru. Velká část areálu je přitom veřejně přístupná, a to i díky parkové úpravě a vybudovaným cestám. Nabízí tak plochu pro procházky a panoramatický rozhled do vltavského údolí. Koryto s odtékající vyčištěnou vodou připomíná svým spádem a zvukem zurčící vody horský potok a jeho vyústění do Vltavy je oblíbeným místem rybářů.

Související…

Středa Vojtěcha Mikoláše: Praha si zaslouží „lepší ulice“. Bez politické nálepky
Vojtěch Mikoláš

foto: Pražské vodovody a kanalizace, zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...