fbpx

Betonová dlažba předčí krásou i přírodní materiály 1 fotografie
Zdroj: Presbeton

Beton je módní. Přesto se mu zejména v exteriéru stále bráníme. Jenomže právě tam nám umí nabídnout své benefity v plné parádě. A rozhodně za přírodními materiály nepokulhává ani svým designem

Zveřejněno: 6. 4. 2022

Zdi už se nemalují na bílo, už vůbec ne pestrými barvami. Někdo oklepává omítky až na panel, jiní natahují pohledové betonové stěrky. Šedé betonové hrubé či flekaté plochy vypadají bezvadně a pohledový beton se aplikuje i na podlahy. Jenomže v exteriéru pak přece jen preferujeme spíše přírodní materiály. Ty se nám však za náš zájem obvykle příliš neodvděčí. Bývají problematičtější pro pokládku, často předražené, klasické české dřevo nevydrží ani tři sezóny a rozpadá se. Přitom zrovna zde, v exteriéru, bychom měli dát prostor betonu. Pořád trváte na přírodním vzhledu prvků kolem domu a v zahradě? Beton vás nezklame ani v tomto případě.

S betonem směle na zahradu

Moderní technologie ve spojení s precizním designem a velkým podílem lidské práce stojí za dokonalými imitacemi přírodních materiálů, které nabízí betonová dlažba Presbeton. Napodobit umí různé typy kamenů, žulu, břidlici, travertin i jiné. Ještě více fascinuje dlažba imitace dřeva.

Výhodou řešení je, že nejde o pouhé prvky pro plošnou dlažbu. Většina sérií betonových dlažeb obsahuje i další prvky zahradní architektury. BARK dlažba dekor dřeva nabízí hned tři odstíny a celou řadu prvků: obrubníky, palisády, různé velké plošné desky, rovněž třeba schody či květináče. Zahradu tak dokážete doladit do posledního detailu a celou si ji vystavět ve stejném stylu. Zrovna dlažba BARK patří mezi největší hity natural dlažby Presbeton.

Dokonalý beton

Beton má oproti přírodním materiálům řadu výhod. Je připraven na snadnou pokládku, a nejen to. Obruby trávníku a záhonků uděláte i z vysypaných kamenů, nikdy se vám však takový okraj nedá udržovat. K okraji nezajedete se sekačkou, ta je navíc volně položenými kameny ohrožena. Dřevo zas nic nevydrží. Obruby záhonů z pravého dřeva bývají obvykle na pouhou jednu sezonu a nepomůže jim ani hloubková impregnace. Perfektně propracované betonové produkty myslí i na údržbu trávníku kolem nich. Nepotřebují žádné pravidelné nátěry, hodí se pouze z času na čas obnova impregnace postřikem. Novou dlažbu však již kupujete velice kvalitně naimpregnovanou – vnitřně i venkovním postřikem.

Díky impregnaci je venkovní betonová přírodní dlažba nenasákavá. Do struktury se nedostane voda, která by jinak vlivem mrazu mohla dlažbu roztrhnout. To se však nestane právě díky impregnaci. Ta navíc chrání dlažbu a jiné betonové prvky i před ušpiněním. Fleky udělá bláto, ptačí trus s obsahem pozřeného ovoce, problematické jsou různé mastné skvrny, ale i žvýkačka.

Betonové dřevo na zahradě

Již jsme zmínili řadu BARK, kterou Presbeton vyrábí hned ve třech odstínech a s celou řadou prvků. Není to ale jediná dlažba imitující přírodní dřevo. Dalšími jsou dlažby TOGO a WOODY.

Dlažba TOGO se hodí pro terasy, odpočinková místa i kolem různých vodních ploch, třeba zahradních jezírek. Součástí série je i schod a kostka. S těmito dvěma prvky pak dokážete udělat celou řadu nápaditých změn v terénu.

Dlažba WOODY je reliéfní velkoformátová dlažba v zajímavém hnědočerném odstínu. Hodí se na větší plochy, opět i k vodním plochám. V sérii se nachází tři různé velikosti dlažby, díky čemuž pak celková skladba vypadá velice přirozeně.

Dlažba připravena i pro bazén

Nejoblíbenější částí zahrady bývá bazén. Kdo jej má, u toho se začne život na zahradě točit kolem něj. Je zapotřebí myslet na to, že musíme dobře vybrat nejen bazén, ale i dlažbu. Obyčejná dlažba nemusí stačit. Potřebujete tu, jejíž součástí jsou i bazénové lemy. Travertin dlažba Verto je určena právě pro použití u bazénů. Obsahuje dlažbu, okraje dlažby (obrubníky) a současně bazénové lemy. Výsledek je skutečně dokonalý.

Související…

Jak lidé hledají symbiózu s přírodou: Živé stavby ve městech i oázy v poušti
Vojtěch Žák

foto: Presbeton, zdroj: Presbeton

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...