fbpx

Nejsou tam i vaše peníze? Komu patří 10 miliard na privatizačních účtech 2 fotografie
Chceme vrátit lidem to, co jim patří, říká Daniel Surmař (zdroj: Zapomenuté miliardy)

Až tři čtvrtě milionu Čechů neví, zda nějaké akcie z privatizací 90. let vůbec vlastní. Projekt Zapomenuté miliardy jim je pomáhá najít

Zveřejněno: 15. 7. 2021

Zhruba každý desátý člověk nechal své peníze z kuponové privatizace z 90. let ležet ladem. Těch 10 miliard, které v současné době spravuje Centrální depozitář cenných papírů, představují zapomenuté akcie, ležící na celkem 750 000 účtech. Ne všechny jsou ale stejně hodnotné – těch, na kterých jsou "opravdu hodnotné akcie", je podle odhadů Daniela Surmaře, autora projektu Zapomenuté miliardy, mezi 100 a 150 tisíci. "Chceme vrátit lidem to, co jim patří. Leží tady 10 miliard a my nevíme, čí jsou. To jsou obrovské peníze, které se navíc postupně promlčují, zapomíná se na ně a za pár let by už z nich nebylo vůbec nic," říká Daniel.

Sám Daniel Surmař majitelem akcií z privatizací, jež doprovázely konec minulého století, určitě není. Mladý akční podnikatel patří ke generaci startupistů, u kterých vede od nápadu k realizaci většinou velmi přímá cesta. "Minulé léto jsem natrefil na pár článků na internetu, které se týkaly kuponové privatizace. Zarazilo mě v nich, že i po 30 letech leží stále někde ladem více než 10 miliard korun v akciích, o kterých lidé prostě nevědí."

Jak najít majitele miliard

Představa, že někde leží deset miliard a nikdo se o ně nestará, přijde nám, co si pamatujeme aféry dané doby, sice cynická, ale docela logická. Ne tak ovšem o dvacet let mladším lidem. Hlavním problémem ale bylo zjistit, komu vlastně dané miliardy patří. V 90. letech téměř nemožné, ale v digitalizovaném dnešku je to pouze otázka náhledu na věc. "I ten název Zapomenuté miliardy napovídá, o čem ta služba je. Vy si prostě máte možnost jednoduše ověřit, jestli část z těch miliard nepatří zrovna vám. Nebo třeba vašim příbuzným," říká Daniel Surmař a popisuje úřední martyrium: nejdříve ověřit, jestli má daný člověk nezařazený majetkový účet, pak požádat o výpis a spousta dalších problémů a složitostí a to se ještě nebavíme o komplikovanějších situacích, kdy peníze třeba patřili vašim dávným příbuzným. Mimochodem v dědickém řízení je odhadem 30 procent těchto účtů.

Lidem prostě přistanou na účtu peníze, o kterých sami ani netušili, že je mají.

Přitom akcie na stovkách tisíců účtů mají stále svou hodnotu, za kterou se obchodují na burze. "No a my, když ty akcie najdeme a zjistíme, že patří vám, tak vám za ně nabídneme aktuální tržní cenu," říká Daniel Surmař. Ovšem můžete si je třeba nechat, prostě dělat, co je vám libo.

profimedia 0122300678

Kdo si po 30 letech pamatuje, jak dopadly jeho akcie z kupónové privatizace? (zdroj: Profimedia)


"Přidaná hodnota naší služby je ta, že pomůžeme lidem zbavit se veškerých starostí a složitostí, jak s těmi akciemi dál nakládat. To znamená, že je jednoduše můžeme odkoupit, a lidem prostě přistanou na účtu peníze, o kterých sami ani netušili, že je mají. Budeme se snažit informovat každého občana České republiky, aby zkusil štěstí a ověřil si, zda patří k těm lidem, kterým část z těch deseti miliard patří," dodává Daniel Surmař. "Postup je přitom jednoduchý: Vy přijdete na stránku www.zapomenutemilardy.cz, zadáte jméno, příjmení, rodné číslo, odešlete žádost a my se pustíme do hledání zapomenutých akcií."

Stačí přístup k internetu

A co se bude dít dál? "Když najdeme hodnotné akcie, tak oznámíme, že se tak stalo, a nabídneme odkup. Když nenajdeme nic nebo když nalezené akcie nebudou mít žádnou hodnotu, tak neplatíte nic a službu máte zdarma. Takže žádné poplatky předem, žádné zbytečné poplatky. Co nejmenší riziko, co nejméně papírování, jen pár údajů a zjistíme, zda i vy nebo vaši blízcí, rodiče, prarodiče náhodou něco nemají. Je to velmi jednoduché. Od klienta uživatele potřebujeme, aby měl přístup k internetu, a to je vše," dodává Daniel Surmař.

Na většině hodnotných účtů jsou akcie v hodnotě desítek tisíc, někdy i stovek tisíc korun. Někteří prostě budou příjemně překvapeni.

 

Pokud firma nějaké vaše hodnotné akcie najde, pak poplatky za službu činí 15 % celkové hodnoty nalezeného majetku. "Ve většině případů to bude ale 8 až 12 %. Uvedu příklad: Najdeme třeba akcie ČEZ v hodnotě 30 000 korun, 15 % je 4 500 korun, takže na klientském účtu přistane 25 500 korun. My vlastně chceme peníze za to, že při hledání svých peněz de facto nemusíte vytáhnout paty z domu," dodává Daniel Surmař.  No a o jaké sumy se vlastně jedná? "Na většině hodnotných účtů jsou akcie v hodnotě desítek tisíc, někdy i stovek tisíc korun. Někteří prostě budou příjemně překvapeni."

Úspěšných startupů jsou v Česku desítky. Navazují na klasického českého podnikavého ducha, ostatně i vzorem Daniela Surmaře je Tomáš Baťa: "Já si říkám, že pokud chceš zajistit lidem lepší život nebo jim pomáhat, tak si na to nejprve vydělej. Když získáme patřičné prostředky, tak tady máme opravdu další projekt, který je velmi komplikovaný na realizaci a do nějž budou muset jít nemalé prostředky. Nechci mluvit o podrobnostech, ale bude se jednat o službu, která do neziskového sektoru přinese peníze, jež tam nikdy předtím nebyly," říká Daniel Surmař. "Já třeba chci také svým rodičům ukázat, že technologie můžou pomáhat. Zlaté české ručičky vyřeší jakýkoliv problém, a to i v moderních technologiích. A deset miliard, které leží ladem, problém opravdu je. Tak ho pojďme vyřešit, pojďme si pro těch deset miliard, ať se můžeme vrhnout na další super projekt."

Související…

Proč je vzdělání v současné době tou nejlepší investicí
Komerční článek

foto: Zapomenuté miliardy a Profimedia, zdroj: Zapomenuté miliardy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...