fbpx

Pokud už máte našetřen základní finanční polštář, je rozumné jej dále zvětšovat pomocí úroků na termínovaném vkladu nebo formou investic. Pokud ale máte našetřeno zatím jen málo nebo nic, bude pro vás vhodným řešením spořicí účet

Zveřejněno: 4. 1. 2021

V životě nastanou situace, kdy se vám bude hodit mít něco naspořeno. Rozbitý spotřebič, závada na autě nebo i hezký zážitek v podobě rodinné dovolené umí udělat díru do rozpočtu. Buďte připraveni a šetřete si průběžně. V článku se dozvíte, jak na to.

Spořicí účet vám dá svobodu

Pokud už máte našetřen základní finanční polštář, je rozumné jej dále zvětšovat pomocí úroků na termínovaném vkladu nebo formou investic. Pokud ale máte našetřeno zatím jen málo nebo nic, bude pro vás vhodným řešením spořicí účet. Jaké jsou jeho výhody?

  • Ve srovnání s běžným účtem na něm získáte vyšší úroky.
  • O peníze nepřijdete, na bankovních účtech jsou vklady do výše odpovídající částce 100 000 eur chráněny pojištěním.
  • U většiny bank nemusíte skládat první minimální vklad (u jiných produktů jej může instituce vyžadovat).
  • Spořicí účet založíte snadno online a běžnou správu zvládnete pomocí aplikace v telefonu nebo přes počítač.
  • Na spořicí účet můžete odkládat tolik peněz, kolik právě chcete nebo můžete. Smíte je i bez sankcí vybrat nebo přeposlat na jiný účet.

Spořicí účet vám oproti jiným způsobům spoření poskytuje svobodu rozhodování. Peníze uložené na termínovaném vkladu tak snadno do peněženky nevrátíte, musíte počítat s časovým omezením dispozice s uloženými prostředky. Ani u investic či fondů nelze peníze vybrat jen tak, většinou si na ně budete muset chvíli počkat a vyřídit potřebnou administrativu.

TIP: Při výběru vhodného spořicího účtu sledujte nejen úroky, ale také poplatky. Například Banka CREDITAS nabízí Spořicí účet + zcela bez poplatků za běžné služby a s výhodným úrokem.

Jak spořit, abyste si toho nevšimli?

Abyste si naspořili co nejvíce, měli byste si nejdříve stanovit minimální částku, kterou můžete každý měsíc „bezbolestně“ odkládat pomocí trvalého příkazu. Při procházení účtů hledejte skuliny, kterými vám zbytečně utíkají prostředky. Může to být každodenní káva z kavárny, drahé obědy nebo utrácení za nové oblečení. Snažte se tyto zbytné výdaje omezit, zbyde vám více financí ke spoření. Odkládanou částku můžete samozřejmě snížit či zvýšit podle momentální situace.

Postupně můžete každoměsíční úsporu navyšovat, až se dostanete k ideální částce, kterou vaše peněženka nepocítí, ale spořicí účet uvítá.

Čím déle budete finance ukládat, tím více prostředků na spořicím účtu budete mít. Nemusíte hned spořit desetitisícové částky, začněte klidně na pár stovkách korun. Postupně můžete každoměsíční úsporu navyšovat, až se dostanete k ideální částce, kterou vaše peněženka nepocítí, ale spořicí účet uvítá. Výpis z něj vám pak bude dělat každý měsíc větší a větší radost.

Související…

Bojíte se stáří? Nyní se na ně můžete pohodlně připravit
Komerční článek

foto: Unsplash, zdroj: CREDITAS

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...