fbpx

Více než třetina majitelů chrání svého plechového miláčka kromě povinného ručení i havarijním pojištěním. K čemu se vlastně taková pojistka hodí a proč byste ji neměli zaměňovat právě s pojištěním odpovědnosti z provozu vozidla?

Zveřejněno: 1. 12. 2020

Havarijní pojištění chrání zodpovědné majitele vozidel před zbytečnými výdaji. Zatímco povinné ručení se vztahuje na škody na zdraví a majetku, které způsobíte cizím osobám, „havarijko“ chrání vaše vlastní auto. S jeho výběrem vám pomůže online kalkulačka havarijního pojištění, díky které si snadno vyberete z produktů na trhu ten pravý pro vás. V jakých situacích havarijní pojištění oceníte?

  • Při poničení vozidla živelní pohromou (kroupy, pád stromu, poničení tíhou sněhu aj.),
  • při odcizení vozidla,
  • při škodách na vozidle způsobených vandaly,
  • pokud si auto poničíte vámi zaviněnou havárií.

Podle čeho pojistku vybírat?

Výše pojistných limitů

Pojistný limit označuje částku, do které škody uhradí pojišťovna. Cokoli navíc budete muset uhradit sami. Vybírejte tedy pojistku s vysokými limity, které se vám mohou hodit při řešení nákladnějších oprav.

Spoluúčast

Smluvená spoluúčast vyjadřuje procentuální podíl nebo pevnou částku, kterou při škodách platí pojistník. Ideální je samozřejmě co nejnižší spoluúčast, protože škodu do daného limitu zaplatíte sami bez finanční pomoci od pojišťovny. Instituce vám pomůže, až když škoda tuto hranici přesáhne. Drobné opravy (poškrábaný lak vandaly, propíchnuté pneumatiky apod.) byste při vysoké spoluúčasti museli zaplatit sami.

Doplňková připojištění

K havarijnímu pojištění si můžete sjednat i další doplňková připojištění, která oceníte jen v určitých situacích. Hodit by se vám mohlo třeba pojištění skel, zavazadel, úrazové připojištění řidiče a další produkty. Většina pojišťoven navíc nabízí na tato připojištění slevu, pokud si je sjednáte společně s povinným ručením nebo havarijním pojištěním.

Cena

A nakonec samozřejmě cena. Ta se odvíjí od rozsahu služeb, renomé instituce i technických parametrů vašeho vozidla. Nezapomeňte, že nejlevnější většinou neznamená nejlepší, proto se spíše než na celkovou částku zaměřte na služby poskytované pojišťovnou. Levné havarijní pojištění totiž nemusí pokrýt všechny pojistné události a vám by při škodní události zůstaly jen oči pro pláč.

Ochrana s pomocí pojišťovny

Komplexní ochrana, kterou spolu s povinným ručením havarijní pojistka přináší, se hodí hlavně pro nová a dražší auta. Pro starší vozy se hodí různá připojištění pro určité případy, která bývají levnější (např. pojištění srážky se zvěří či rozbití čelního skla).

Ochráníte tak svůj drahocenný majetek před poničením živelními pohromami i nenechavýma rukama zlodějů a vandalů. Pokud vám tedy na vašem voze a peněžence opravdu záleží, chraňte je co nejdůkladněji s pomocí pojišťovny.

Související…

Koronakrizi zhoršuje globalizace a žití na dluh, tvrdí "zlatý investor" Pavel Ryba
Klára Kutilová

foto: Mike, Pexels, zdroj: ePojištění.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...