fbpx

Bytová krize dopadá i na studenty vysokých škol. Ministerstvo slíbilo dotace na koleje

Zveřejněno: 14. 10. 2019

Podle Českého statistického úřadu studuje na pražských vysokých školách téměř 100 tisíc studentů. A vzhledem k tomu, že ceny bytů dlouhodobě rostou, je logické, že téma bydlení je zejména pro mladé vysokoškoláky zásadní problém. Mnozí upozorňují na to, že situace přesáhla únosnou mez. A příčinou je nevýhodné nastavení bytové koncepce.

Podle průzkumu redakce magazínu The Student Times z roku 2018, do něhož se zapojilo přes 500 studentů z různých univerzit napříč obory v Praze, hodnotí negativně bytovou situaci v hlavním městě 96 % mladých lidí. Nejvíc jim pochopitelně vadí zejména malá nabídka levnějších bytů a poměr ceny a kvality. Jako druhý nejčastější důvod pak zmiňují nedostatek míst na kolejích, jejichž kapacity zcela nestačí počtu studentů, kteří v Praze studují. To ostatně potvrzují i jednotlivé koleje.

Plné koleje

Česká zemědělská univerzita musela letos odmítnout žádosti o koleje od 1 200 lidí. Nové bydlení si musí najít i stovky studentů Univerzity Karlovy, kde zájem o ubytování stoupá zejména v posledních třech letech. „Lůžka se na našich kolejích rezervují přes online systém, který se uzavře při naplnění kapacity. Z dotazů a dalších požadavků na ubytování dokážeme odhadnout, že ubytování nedostalo přibližně deset procent žadatelů,“ uvedla pro portál iDnes vedoucí útvaru ubytovacích služeb UK Miroslava Hurdová.

Mezi léty 2015 a 2018 se zvýšila cena pronájmu bytu 3+kk v průměru o polovinu, konkrétně na 17 877 korun měsíčně.

Podobná je situace také na Vysoké škole ekonomické. „Kapacity minimálně na začátku akademického roku máme téměř zcela zaplněny. Zbývají jednotky lůžek, na která nám stále chodí žádosti,“ řekl Michal Šmíd ze Správy účelových zařízení VŠE.

Bytová diskriminace

Jak studenti nedostatek míst na kolejích řeší? Podle výše zmiňovaného průzkumu bydlí převážná část mladých v Praze v podnájmu (70 %), na kolejích nocuje 20 % a zbytek žije především u rodičů. Ani hledání klasického podnájmu není v hlavním městě pro studenty bohužel jednoduché. Jak už bylo řečeno, ceny jsou oproti minulým rokům znatelně vyšší (například mezi léty 2015 a 2018 se zvýšila cena pronájmu bytu 3+kk v průměru o polovinu, konkrétně na 17 877 korun měsíčně), to však není jediný problém. Studenti totiž často čelí v této oblasti určité diskriminaci, řada majitelů bytů je jako podnájemce už z principu odmítá.

Řada pronajímatelů bytů studenty už z principu odmítá, bojí se hlučnosti, nepořádku i rušení sousedů.

„Pronajímatelé bytů studenty neupřednostňují zejména z klasických provozních důvodů. Obávají se zejména hlučnosti, nepořádku, poničení vybavení či rušení sousedů. Proto často dají přednost spíš mladé rodině či staršímu manželskému páru. Studenti navíc také v mnoha případech hledají ubytování jen na dva semestry a v létě ho chtějí přerušit, což je pro majitele bytů pochopitelně nevýhodné,“ potvrdil Flowee tiskový mluvčí realitní kanceláře REMAX Tomáš Hejda.

Podle něj studentskou nouzi o bydlení v Praze potvrzuje také fakt, že každým rokem mladí lidé shání ubytování dříve. „Zatímco v minulých letech začínali s hledáním třeba v červenci nebo srpnu, letos už to bylo během června, přestože mnozí z nich ještě ani nevědí, zda jsou na školu přijati.“

Nejistá budoucnost

V březnu roku 2019 vypsalo Ministerstvo školství dvě dotační výzvy na rekonstrukci vysokoškolských kolejí ve výši 1,5 miliardy korun. Zatím se však nezdá, že by tyto finance byly použity na zvyšování kapacit. Většina studentských kolejí v hlavním městě je totiž zastaralá a jen na jejich modernizaci bude celkově třeba více než 3,5 miliardy korun.

„Podali jsme žádost na rekonstrukci prvního pavilonu kolejí na Ministerstvo školství a nyní čekáme na jejich stanovisko. Naší ambicí určitě je, aby zde zároveň došlo i k rozšíření kolejí, ale bohužel zatím opravdu nevíme, zda to bude možné,“ řekla Flowee ředitelka kolejí České zemědělské univerzity Jana Rácová.

Dražší PBSA

V Česku se naštěstí pro studenty začínají kromě kolejí a klasických podnájmů objevovat i další možnosti. První z nich jsou takzvané jednotky Purpose Built Student Accomodation (PBSA), tedy soukromé univerzitní koleje. Praha jich má zatím devět a další budou pravděpodobně přibývat. Podle zprávy poradenské společnosti Colliers International z roku 2019 je totiž těchto jednotek nejen v Čechách, ale i v celé střední a východní Evropě výrazný nedostatek. Navíc je jejich výstavba výhodná i z investičního pohledu.

Ubytování v luxusních soukromých kolejích je pochopitelně finančně náročnější, cena za jednolůžkový pokoj se nyní pohybuje od 6,5 do 10,5 tisíce korun.

„Činnost a výdaje studentů nejsou přímo propojeny s ekonomickým cyklem. Vzhledem k očekávanému poklesu HDP v eurozóně i mimo ni by měli investoři tyto souvislosti vzít v úvahu již nyní,“ řekl Mark Robinson, specialista výzkumu Colliers International. Podle Alexandera Rafajloviče, partnera v investičním týmu společnosti Cushman & Wakefield, lze navíc předpokládat, že k výstavbě tohoto typu ubytování budou města vstřícnější než například k developmentu kanceláří či průmyslových hal.

Inspirace ze Západu

Ubytování v luxusních soukromých kolejích je pochopitelně finančně náročnější, cena za jednolůžkový pokoj se nyní pohybuje od 6,5 do 10,5 tisíce korun. To může být dvakrát až třikrát vyšší suma, než jakou student zaplatí na koleji klasické. Proto PBSA cílí zejména na movité cizince.

Studenti, kteří neoplývají tolika finančními prostředky, však mají ještě jednu alternativu – bydlení se seniory. Tento model pocházející ze západní Evropy chce nově zavádět například Praha 3. Princip je jednoduchý – vysokoškoláci dostanou možnost bydlet za zvýhodněnou cenu v domech s pečovatelskou službou a na oplátku budou se seniory trávit 30 hodin za měsíc. „Cílem je dát studentům příležitost dostupného bydlení a zároveň nabídnout obyvatelům domovů pomoc či zajímavě strávený čas. Mladí studenti navíc mohou získat pohled na svět úplně jinýma očima,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut pro Radniční noviny Prahy 3.

Přestože se podobné nápady objevily v řadě dalších českých měst, na plošnější rozšíření tohoto modelu, který dobře funguje už například v Nizozemsku či Francii, to u nás zatím bohužel nevypadá. Pro studenty, kterých v metropoli každým rokem přibývá, se tedy do budoucna snad kromě několika kolejních rekonstrukcí nic podstatného nezmění. Pokud neseženou kolej ani byt, budou muset vzít zavděk ubytováním ve městech a obcích kolem Prahy. Nebo si připlatit za nájem na kolejích soukromých, pro které je student větší jistota než hotelový host. Zato pro stát, zdá se, vysokoškolské vzdělání zase tolik neznamená.

Související…

Proč jdou v Praze na odbyt malé byty? Protože přibývá single domácností
Klára Ponczová

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...