fbpx

Hlavní město Nizozemska je pro svou toleranci, úzké domy a široké kanály turisty milováno. Chtělo by se říci, že návštěvníků je až moc, a město na to chce poměrně radikálně reagovat. Výsledkem může být několikamilionový úbytek turistů

Zveřejněno: 16. 6. 2019

Pokud jste z Prahy, možná vám ta situace něco připomene. Každopádně se zdá, že už i ona příslovečná amsterdamská tolerance dosáhla hranice. Nizozemské hlavní město se nyní snaží turisty lákat jinam, protože frustrovaní místní si stěžují na to, že se návštěvníci na ulicích města pohybují až „příliš živelně“.

Vše má svá pro a proti. Turistika přináší nizozemské ekonomice kolem 82 miliard eur ročně, na druhé straně je Amsterdam na hraně sklouznutí do pozice Benátek, které „overtourism“, tedy „přeturistování“, trápí v Evropě snad nejvíce. I obyvatelé Amsterdamu se stejně jako Benátčané bojí, že jim turisté seberou duši jejich města.

Počet turistů v Amsterdamu průběžně roste už celé desetiletí, a pokud se vyplní předpoklady, tak z 18 milionů v roce 2018 dojde ke skoku na 42 milionů v roce 2030.

Stejně jako Benátky a některé další destinace v celé Evropě se Amsterdam stal do jisté míry obětí levné letecké dopravy. Počet turistů v Amsterdamu průběžně roste už celé desetiletí, a pokud se vyplní předpoklady, tak z 18 milionů v roce 2018 dojde ke skoku na 42 milionů v roce 2030. Potom bude počet turistů padesátkrát vyšší než populace města.

Děkujeme, nejezděte

Nizozemské úřady nedávno přijaly odvážné rozhodnutí přestat propagovat zemi jako turistickou destinaci. Jejich zpráva Perspective 2030, publikovaná počátkem letošního roku, uvedla, že se nyní zaměří spíše na management destinací než na prostou propagaci. Amsterdam je zmiňován jako město, jehož životaschopnost bude vážně ovlivněna přetížením ze strany turistů.

Sexuální pracovníci by prostě neměli být turistickou atrakcí.

Jak tedy Nizozemci hodlají regulovat návštěvnost Amsterdamu? Chtějí odradit turisty, kteří spíše obtěžují, tím, že omezí nebo rovnou odstaví ubytovací a zábavná zařízení, která se na ně zaměřují. Některá opatření už vstoupila v platnost. Slavný nápis vyjadřující lásku k Amsterdamu byl přestěhován od Rijksmusea, hlavní městské galerie, aby se na místě nekumulovali turisté toužící se vyfotit u dvoumetrových písmen. Tulipánové plantáže nedaleko Amsterdamu stanovily pravidla, která by měla být turisty dodržována v zájmu neničení květin samotných. Jde o to, aby selfie bylo dostatečně „tulip-friendly“. Podobná omezení mohou turisté vnímat negativně, což ale místním autoritám nijak nevadí. Prostě stanovují rozumná pravidla, kterými mohou nájezdy turistů alespoň trochu regulovat.

shutterstock 687363892

Takže končíme. Prohlídku Red Light District už musí zvládnout každý sám


Začátkem letošního roku oznámila městská vláda, že končí prohlídky čtvrti Red Light District v centru Amsterdamu. Sexuální pracovníci by prostě neměli být turistickou atrakcí. Zákaz vstoupí v platnost dne 1. ledna 2020, omezeny budou i krátkodobé pronájmy lukrativních bytů v centru přes Airbnb.

Konec tolerance?

Jedním z faktorů, které do Amsterdamu přitahují turisty, je místní liberalismus. Prostituce je v Nizozemsku legální od roku 2000 a předtím byla tolerována ve jménu kultury přijímání nelegálních záležitostí zvané „Gedogen“. I když je tento termín nepřeložitelný, v podstatě znamená „podívat se na druhou stranu“. Přístup „Gedogen“ byl aplikován také na užívání konopí, a to od roku 1976. Zatímco droga je v zemi stále nelegální, úřady se rozhodly ji otevřeně ignorovat a zdržet se trestního stíhání každého, kdo má méně než pět gramů pro osobní potřebu. Nizozemsko bylo také první zemí na světě, která v roce 2001 legalizovala manželství osob stejného pohlaví.

Amsterdam je v žebříčku nejnavštěvovanějších měst za rok 2018 na 23. místě. Turisté ho milují, z různých důvodů. Město ovšem dospělo do fáze, kdy si chce návštěvníky vybírat, protože nastává čas, kdy ho množství turistů může navždy změnit a už na něm nebude co milovat.

Související…

V roce 2030 už do Amsterdamu auta na benzin či naftu nevjedou
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: CNN

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...