fbpx

Dopřejte si vlastní a jedinečný kousek zlata. Jaký vás nadchne? 1 fotografie
zdroj: PlaCla

Naše země je plná vášnivých sběratelů zlata. V mnoha případech se přitom nejedná o kdovíjaké zkušené investory, ale spíše o průměrné jedince ze střední třídy. Nemusíte být zrovna ekonom na to, abyste ocenili vlastnosti zlata. Jaký předmět se stane klenotem vaší sbírky a postará se o výhodné uložení volných financí?

Zveřejněno: 5. 1. 2024

Máte už doma plný šuplík zlatých šperků? Hromadu slitků? Mincí? V takovém případě raději zadržte a tentokrát si dopřejte něco opravdu originálního. Něco, co nemá nikdo jiný. Nebavíme se přitom o jakémsi zázračném sběratelském kousku za stovky tisíc, ale o dostupném zlatém dukátu na míru.

Jedinečný zlatý dukát

S tímto šikovným vynálezem přichází známá Pražská mincovna, přičemž jej realizuje přes oblíbený e-shopu ceska-jmena.cz. V současnosti vyrábí zlaté dukáty s průměrem 20 milimetrů a hmotností 3,49 gramu. Samotná ryzost dosahuje 23,66 karátů, takže se bavíme o poctivém zlatě se vším všudy.

Co je na daném dukátu zvláštního? Především fakt, že na své přední straně bude mít vyryté vaše křestní jméno. Na zadní straně zase příjmení. Celou medaili bude chránit průhledný plastový blistr. Eleganci dodá dárková krabička. Zkrátka a dobře – ideální rozšíření a klenot celé dosavadní sbírky. Vystavte si jej do vitríny a máte vystaráno. Přiložený certifikát pravosti si raději uschovejte do šuplíku a střežte jej jako oko v hlavě.

Ještě před samotnou koupí si určitě prohlédněte, jak bude vlastně vypadat. Otevřete si internetové stránky pod vloženým odkazem, navolte své jméno/příjmení a poté uvidíte sami.

Zlato je skvělý dárek

Zlatý dukát nemusí posloužit jen vám. Klidně jej objednejte i pro své blízké. Dokončila vaše ratolest maturitu? Provdala se vaše dcera? Má váš syn nového potomka? Všechny důležité životní události jsou ideálním časem k jedinečnému a hodnotnému daru.

Takový předmět neslouží pouze jako jakási ozdoba a připomenutí významného okamžiku. Z dlouhodobého hlediska totiž představuje záchrannou kotvu v časech nouze. Nikdy zkrátka nevíte, kdy se vaši blízcí (nebo vy) dostanou do finanční tísně. V takových chvílích lze medaili prodat a zachránit si tím krk. A to navíc za mnohem vyšší cenu, než za kolik jste ji objednali.

Cena zlata dlouhodobě roste

Nevěříte? Pak si stačí otevřít vyhledávač Google a najít dostupné grafy, které pojednávají o vývoji ceny žlutého kovu.

Za poslední rok si připsalo 14,5 %. Za sedm let 80 % a za posledních osmnáct let 400 %. Celkem příjemné zhodnocení, nemyslíte? Zlato přitom netrpí výraznými propady, jako tomu bývá například u akcií, kryptoměn a podobně.

Pokud tedy dnes koupíte zlatý dukát například za 10 000 Kč, za nějaký čas jej budete schopni prodat třeba za 40 000 Kč.

K celkovému zhodnocení musíte připočítat i fakt, že je tato komodita osvobozená od daně z přidané hodnoty. Pokud za nějaký čas provedete zpětný odprodej, vyhnete se zároveň dani z příjmu. Nebudete tak odevzdávat své těžce vydřené prostředky nenasytnému státu.

Bezpečí v dobách nepohody

Když už jsme se dostali k finanční tísni, je nutné zmínit jednu úžasnou schopnost zlata – zabezpečí vás i vaše milované před ekonomickými katastrofami. V průběhu let přece jen přichází celá řada okamžiků, kdy nás drtí vysoká inflace, trhy padají dolů a naše úspory ztrácí svou sílu. V daných okamžicích se stejně chovají i akcie, dluhopisy a další běžné formy investic.

Zlato představuje bezpečný přístav. Ve stejný okamžik se totiž ani náhodou nepropadá. Spíše naopak. Když přijde krize, lidé po něm začnou prahnout, čímž vyšponují jeho cenu pěkně nahoru. Díky tomu jsou veškeré prostředky vložené do žlutého kovu v bezpečí.

Související…

Štěstí je krásná věc. A dokonce si ho můžeme za peníze i koupit
Martina Ignasová

foto: Pražská mincovna, zdroj: Pražská mincovna

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...