fbpx

Prémiová řada iPhonů 15 Pro konkuruje herním konzolím 1 fotografie
zdroj: Apple

I letos v září představila společnost Apple svou novou vlajkovou loď – iPhone 15. Pojďte se zblízka podívat, co vás čeká u prémiové verze iPhone 15 Pro.

Zveřejněno: 7. 12. 2023

Nejprve se podíváme na celkovou konstrukci. Rám iPhonu 15 Pro nově tvoří místo tradiční oceli lehounký titan. Díky této změně je nový Pro model o 19 gramů lehčí než jeho předchůdce. Může se vám to zdát jako nepatrný rozdíl, pokud ale nedáte telefon po celý den prakticky z ruky, rozdíl opravdu pocítíte. Apple si letos pohrál i s větším zaoblením rohů – těšte se na pohodlnější uchopení.

Tlačítko pro přepínání režimu nahradilo nové Akční tlačítko. Zatím si můžete tlačítko naprogramovat na jednu ze 7 akcí – třeba na rozsvícení svítilny. iPhone 15 (všechny verze) má také nově konektor USB-C. Což ocení především ti, kteří disponují dalšími produkty z rodiny Apple, protože vám k jejich nabití stačí jen jeden kabel.

Nechybí ani Dynamic Island a Always-on displej

Interaktivní výřez Dynamic Island už znáte z loňské verze. Slouží pro zobrazování aktuálních upozornění nehledě na to, co zrovna na telefonu děláte. A funkce Always-on? I na zamknuté obrazovce uvidíte to nejdůležitější, aniž byste se museli obrazovky dotknout. Důmyslný systém dokonce i rozpozná, zda leží v kapse nebo obrazovkou dolů – automaticky funkci vypne, aby šetřil baterku.

Displej tvoří Super Retina XDR s adaptabilní obnovovací frekvencí. V praxi to znamená, že si mobil chytře upravuje obnovovací frekvenci přesně podle dané aplikace a také podle aktuálního stavu baterie.

iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max pohání nový čip A17 Pro. Sám výrobce o něm mluví jako o nejvýkonnějším čipu na trhu. Během představení novinky dokonce zmiňoval, že si díky super rychlému čipu zahrajete bez problému na verzích Pro náročné hry jako je třeba Resident Evil (tu jste si doposud zahráli jen na speciálních herních konzolích). Uzpůsobenou verzi hry pro modely Pro si podle dostupných informací stáhnete už od 20. prosince.

Lepší foťák, na který jsme všichni čekali

iPhone miluje spousta z nás pro jeho dokonalý fotoaparát. A není tedy divu, že se i ve verzích Pro dočkal vylepšení. Verze Pro se nově pyšní trojnásobným optickým zoomem, verze Pro Max dokonce pětinásobným. Hlavní kamera disponuje nově 48MPx foťákem. Těšte se tak třeba na mnohem lepší kvalitu nočních snímků – až vás někdy opravdu překvapí, jak hezké fotky s iPhonem dokážete udělat i během horších viditelných podmínek.

Milujete portrétové fotky? Pak vás jistě potěší, že iPhone 15 Pro automaticky rozpozná, že fotíte portrét a vyfotí jej prakticky bez vaší pomoci. To ale není všechno, pokud se vám zaostření na fotce nelíbí, klidně můžete fotku přeostřit až po samotném vyfocení.

Filmařský režim také povýšil. Tato funkce dokáže plynule přeostřovat během natáčení videa na důležité objekty, které zrovna natáčíte. Nově to zvládne i v případě, když se rozhodnete natočit i záběr více zblízka. Milovníky sportu zase potěší Akční režim, který stabilizuje i roztřesené video, které jste natočili během jízdy na kole.

S iPhonem Pro natočíte také unikátní prostorová videa – pro dokonalé zobrazení ale budete potřebovat speciální VR brýle Apple Vision Pro. A na jejich uvedení na český trh si ještě pár měsíců počkáme.

Související…

Nenoste mobil na záchod. Jde o zdraví
Dora Hanzelová

foto: Electroworld, zdroj: Electroworld

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...