fbpx

Prodej uhlí ze zdrojů v České republice 1 fotografie
zdroj: Pixabay

V současné době se uhlí nachází mezi nejvíce kupovanými pevnými palivy. Opět stoupá prodej uhlí do soukromého sektoru. Hlavní vliv na to má růst nákladů na topení plynem nebo elektřinou. Uhlí stále patří mezi nejlevnější způsoby vytápění

Zveřejněno: 23. 12. 2022

V dobách dávno minulých se v městech a vesnicích vznášel štiplavý kouř. Současné kotle vypouští malé množství emisí a zároveň mají vysokou efektivitu spalování uhlí. Obavy o znečištění životního prostředí proto nejsou oprávněné. Dokonce existují hybridní automatické kotle, které spalují dřevěné pelety, které je možné zaměnit za hnědé uhlí.

Černé uhlí z našich zdrojů

V ostravsko-karvinském revíru je dolované černé uhlí hlavní surovinou pro místní uhelnou elektrárnu Dětmarovice. Takže je běžným spotřebitelům v Bohumíně a Orlové dostupné hlavně ve formě elektrické energie a dodávek tepla přes parovod. Ale přesto se skrze prodej uhlí v surové podobě dostane i do klasických kamen v domácnostech. Černé uhlí vychází nejlépe při porovnání objemu a z něj získaného tepla. Jeho výhřevnost se pohybuje kolem 24 MJ/kg. Černé uhlí má schopnost rychle a intenzivně vytopit místnosti.

Nejprodávanější uhlí ze severních Čech

Hnědé uhlí se těží v povrchových dolech v podhůří Krušných hor. Prodej uhlí z této oblasti je masivnější než u černého. Obchodní názvy se odvíjí od nejbližších obcí k místům těžby. Takže se setkáte s obchodními názvy jako mostecké nebo ledvické a bílinské uhlí. Ty jsou také rozdílné ve svých vlastnostech, jako je výhřevnost pohybující se přibližně od 17 do 20 MJ/kg. Popelnatost je v rozsahu zhruba od 9,80 do 12 % z celkového objemu hnědého uhlí.

Prodej uhlí bez prachu

Prodej uhlí funguje dvěma způsoby. První variantou je dovoz sypaného uhlí na korbě nákladního auta. Jeho hlavní nevýhodou je, že si jej musíte uklidit do místnosti určené speciálně k jeho skladování. Nikdy se nevyhnete oblakům prachu a špíny ve všech koutech. Prodej uhlí zabaleného v pytlích doprovází jednodušší skladování a nulová prašnost. Dovezou vám na paletě pytlované uhlí po 25 kg s celkovou hmotností palety až 800 kg. Pak si uhlí jednoduše přenášíte ke kotli či kamnům a přímo dosypáváte bez dalších starostí.

Kde uhlí koupíte?

Potřebujete doplnit zásoby uhlí na současnou topnou sezónu? E-shop Optimtop.cz nabízí oba druhy uhlí ve frakcích pro všechny druhy kotlů a kamen. Prodej uhlí je po paletách, na kterých jsou uložené jednotlivé pytle o váze 25 kg. Chcete se ještě před nákupem poradit? Odborníci na infolince vám rádi odpoví. Rozvoz je po celé České republice zdarma.

Související…

„Tak tohle si nech!“ Co nejhoršího lze nalézt pod stromečkem?
Tereza Hermochová

 

foto: Freepik, zdroj: Optimtop

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...