fbpx

Taktické oblečení - ideální volba při průzkumu terénu 1 fotografie
zdroj: 8a

Pokud se vám při slovech taktické oblečení vybaví nejprve vojenský výcvikový prostor a armáda, máte pravdu jen zčásti. Díky své mimořádně vysoké odolnosti jsou oblíbené také u nadšenců do bushcraftu a přežití v divočině

Zveřejněno: 1. 11. 2022

Tento typ oblečení je oblíbený také u cestovatelů a turistů, kteří prozkoumávají neznámé a méně městské oblasti. Díky své spolehlivosti jsou taktická řešení ideální pro kempování a klasickou pěší turistiku. Tlumené barvy tohoto typu oblečení jistě potěší příznivce minimalismu.

Taktické oblečení - co to znamená?

Moderní taktické oblečení vychází do značné míry z outdoorových řešení. Je vybaveno mnoha technologiemi, které se prosadily na outdoorovém trhu, jako jsou membrány GORE-TEX®. Čím se tedy taktické oblečení liší? Především je to použití vysoce odolných materiálů, často na bázi nylonových vláken. Ty jsou ideální na prodírání se lesem a křovím. Nejzranitelnější místa se často dále zpevňují dalšími záplatami a náplastmi.

Druhým výrazným prvkem je barevné provedení taktického oděvu. Tlumené barvy jsou navrženy tak, abychom se v terénu co nejvíce maskovali. Proto je většina modelů laděna do béžových, šedých nebo zelených odstínů. Pro ty, kteří hledají maximální maskování, nabízejí výrobci různé odstíny mločího vzoru. Černá barva je také oblíbeným barevným schématem, které často používají uniformované složky z celého světa.

Další vlastností je maximální praktičnost oděvu. Ten je vybaven řadou kapes pro přenášení všech potřebných věcí. Snadno tak můžeme nosit baterku, čelovku, kompas nebo nůž. Kapsy taktického oblečení jsou navíc často zajištěny zipy nebo knoflíky, které minimalizují riziko ztráty předmětů. Pokud tedy chcete maximální všestrannost, vyplatí se sáhnout po kalhotách nebo taktické mikiny.

Taktické boty - skvělá volba

Nejen taktické oblečení je však velmi praktické. Taktické boty jsou také skvělou volbou pro objevování nových míst. Stejně jako oděvy se vyrábějí v tlumených barvách. Taktické boty mají také především zesílenou konstrukci. Často jsou vybaveny pokročilými nepromokavými membránami. Zvýšený svršek je navržen tak, aby nejen chránil nohy před promočením, ale také stabilizoval náš hlezenní kloub. Taktická obuv renomovaných značek se vyznačuje také odolností a přilnavostí podrážek. Díky tomu boty hodně vydrží a poskytnou nám potřebnou oporu při překonávání kilometrů nerovností.

Související…

Lesní terapie vás dostane do prostoru mezi dvěma světy, říká průvodce
Milada Kadeřábková

foto: 8a, zdroj: 8a

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...