fbpx

Poznejte Andalusii, místo, kde slunce svítí 300 dní v roce!

Zveřejněno: 19. 10. 2022

Přestože v Česku už nastal pravý podzim a doprovází jej všechny neduhy od krátkých dnů, výkyvů teplot i ranních mrazíků, na jihu Evropy je počasí stále zalité sluncem. Zbývá vám v práci pár dní volna? To naprosto stačí k tomu, abyste si vyčistili hlavu, načerpali vitamín D, a ještě zažili nejkrásnější dovolenou.

Šumějící moře, dlouhé písečné pláže a slunce nad obzorem. Tak nějak vypadá podzimní den na samém jihu Španělska, kde se rozkládá podmanivá oblast Andalusie, plná typických španělských klišé – od pouličních tanečnic flamenca přes býčí zápasy až po romantická panoramata s výhledem na zasněžené vrcholky pohoří Sierry Nevady. Oproti Maledivám, Ománu, Zanzibaru nebo Dubaji jste zde navíc přímým letem z Prahy za pouhé tři hodiny.

A protože jak říjen, tak listopad nabízí díky státním svátkům prodloužené víkendy,  je to ideální doba k tomu zabalit si kufry, zakoupit letenku a také zarezervovat ubytování. Pokud máte řidičák skupiny B, místo hotelu, apartmánu nebo vily vyzkoušejte karavan. Stačí si ho na platformě Campiri.com rezervovat ještě před odletem z Čech. Po příletu do Malagy pak jen z letiště odbočíte do zbrusu nové základny obytných vozů Campiri base, která disponuje několika desítkami obytek v maximální výbavě, což v případě jižní Evropy rozhodně nebývá standardem.

Karavan si půjčíte přímo na místě

„Pronajmout si u nás můžete campervan, vestavbu, ale i polointegrovaný obytňák, který patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Zatímco pro rodinu se hodí spíše polointegrál jako Adria Matrix, single cestovatelům nebo dvojicím pohodlně postačí vestavba nebo campervan typu Mercedes Benz Marco Polo, který má sice méně místa, ale pro výletování ve dvojici to bohatě stačí a jeho hlavní výhodou je, že se s ním dostanete na stejné lokality jako s osobním autem,“ popisuje Lukáš Janoušek, CEO a spoluzakladatel společnosti Campiri.

granada spain pixabay

Granada. (zdroj: Pixabay)


Další možností je svěřit svou dovolenou do rukou cestovní kanceláře Invia, s níž Campiri spolupracuje a jenž nabízí kompletní balíčky včetně zpátečních letenek. Cestu karavanem za autentickými zážitky si můžete koupit v balíčku s letenkou také přes českou cestovatelskou platformu Worldee.com a o nic se už nemusíte starat.

Přímo v andaluské Campiri base se nachází také tým Honzy Rychtaříka, který se na španělské riviéře stará o to, aby si člověk z dovolené odnesl nezapomenutelný zážitek.

„V karavanu jsem procestoval velkou část Evropy, několikrát i samotné Španělsko. Proto dokážu pomoct s organizací kompletního itineráře na míru a umím poradit také s výběrem míst, kde nepotkáte davy turistů a poznáte Španělsko opravdu z blízka. Domů pak budete odjíždět s pocitem, že vám při návštěvě Andalusie rozhodně nic neuteklo a budete se chtít zase vrátit pro další zážitky,“ říká Jan Rychtařík, turistický průvodce ze společnosti Campiri.

Z pláže na hory, do měst i zapadlých vesnic

Na samém jihu Pyrenejského poloostrova přitom najdete vše, co byste od skvělé dovolené očekávali. Vedle tepla, moře a pláží je pro Andalusii typická také bohatá historie a kultura, skvělá gastronomie nebo pestrá nabídka sportovních aktivit, ať už si chcete vyzkoušet místní kitesurfing, horskou turistiku, či golf.

Svými majestátními stavbami vás jistě okouzlí tři nejznámější andaluská města, Granada, Cordoba a Sevilla, která byla ve středověku významnými centry ovládanými muslimskými Maury. I z toho důvodu na vás na některých památkách dýchne islámská architektura, která je v této oblasti doslova všudypřítomná. Chcete na chvíli uniknout městu? V tom případě navštivte také hornaté vnitrozemí v oblasti Las Alpujarras, jež je poseto typicky bílými horskými vesnicemi, jimž se neřekne jinak než „pueblos blancos“.

Abyste měli snadnější volbu, připravili jsme si pro vás tři tipy na lokality, které vám vezmou dech svou krásou. Je jen na vás, zda se rozhodnete pro jednu, dvě či všechny najednou. Díky obytňáku máte totiž svobodu volby. Za sluníčkem, krásnější vyhlídkou nebo větší zábavou. A to v žádném hotelu rozhodně nezažijete.

1. Marbella – za hvězdou Costa de Sol

Jako druhé největší město na Costa de Sol má Marbella rozhodně co nabídnout, ať už přijíždíte za chytáním slunečních paprsků, nebo si chcete prohlédnout malebné historické centrum. I když má u některých cestovatelů punc luxusního letoviska, najdete tady široké množství restaurací, barů a obchodů s cenami srovnatelnými s obchody v Česku. Kromě úzkých uliček nezapomeňte prozkoumat i hlavní památku staré části – kostel Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación. Na své si přijdou také milovníci písčitých pláží, těch má Marbella totiž hned několik.

2. Gibraltar – autentické fish & chips na jihu Španělska

Gibraltar jako zámořská část Spojeného království právem patří k největším raritám v jižním Španělsku. Nejjižnější bod pevninské Evropy to sice není, ale pár kilometrů do Afriky je už hodně blízko na to, abyste zvládli při dobré viditelnosti pozorovat marocké vesnice. Přírodní rezervace na vrcholu skály s největší kolonií volně žijících opic v Evropě je unikátním zážitkem pro každého cestovatele.

gibraltar pixabay

Gibraltar. (zdroj: Pixabay)


Zajímavostí je tu ale mnohem víc. Od pěšího přechodu a křižovatky přes přistávací dráhu letiště, krápníkovou jeskyni, dřevěnou lávku nad městem nebo všudypřítomnou britskou atmosféru. Je to taky jediné místo, kde je na pevninské Evropě autentické fish & chips na každém jídelním lístku.

3. Tarifa – větru napospas

Nejjižnější město na Pyrenejském poloostrově a zároveň nejbližší bod k Africe Tarifa je známým centrem všech aktivit s větrem v zádech. Když fouká vítr Levante a Poniente, pláže jsou plné draků všeho druhu. Zároveň je to centrum aktivit, kde si návštěvníci mohou užít jak mocný Atlantik, tak mírnější Středozemní moře, neuvěřitelnou horskou kulisu vybízející k pěší turistice a jízdě na kole nebo pulzující atmosféru města, plného mladých lidí z celého světa. Prozkoumat můžete staré město včetně typicky španělských kaváren a barů, kde se ráno podávají báječné snídaně. Za ochutnání rozhodně stojí tradiční churros, pokrmy z vajec v mexickém stylu nebo ikonická šunka – jamon.

Související…

Deset poněkud zvláštních způsobů, které vám zajistí zdraví po celý rok
Hana Průšová

foto: Campiri, Pixabay, zdroj: Campiri

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...