fbpx

Tyčový vysavač určitě stojí za zvážení 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Kdo nechce žít zavalený špínou a nepořádkem, musí alespoň jednou za čas uklidit. To znamená nejen sesbírat oblečení ze země, případně setřít prach z nábytku, ale hlavně vysát koberec a vyčistit podlahu. K oběma těmto činnostem se dá použít kvalitní tyčový vysavač

Zveřejněno: 30. 8. 2022

Tyčový vysavač elektrický může mít docela dost podob. Rozdíly ovšem netkví pouze v designu, ale hlavně ve způsobu napájení, potažmo možnostech užití.

Napájení

Co se napájení týče, je na výběr buďto klasika ve formě vysavače s kabelem, nebo o něco praktičtější aku tyčový vysavač.

Modely s kabelem jsou ideální do menších bytů, jelikož není potřeba stroj neustále vypojovat a zapojovat do zásuvky, což značně ulehčí práce. Ve větších bytech je však toto docela otravné. Navíc s takovýmto modelem je nemožné uklízet na místech, kde není žádný přívod elektřiny.

Tyčový akumulátorový vysavač je na druhou stranu možné použít kdekoliv, jelikož svou energii čerpá z baterie. Ta má samozřejmě nějaký limit a po jeho vyčerpání je nezbytné baterii opět nabít. Délka výdrže záleží na typu vysavače, respektive jeho baterie. Některé verze vydrží pracovat v kuse klidně i necelou hodinu.

Funkce navíc

Tyčové vysavače se dají rozdělit i podle množství funkcí. Velmi oblíbený je kupříkladu tyčový aku vysavač 2v1. Ten je možné použít nejen k úklidu velkých ploch, ale také se dá snadno využít k vysávání těžce dostupných míst. Z tohoto typu vysavače se totiž pomocí několika pohybů dá udělat mnohem kompaktnější stroj, s nímž je možné snadno čistit třeba potahy v autě.

Velmi zajímavou variantou je také vysavač s mopem. Jak je již z názvu patrné, tento druh dokáže nejen nasávat prachové částice, ale zároveň i umývat, respektive vysoušet podlahy. Člověk tak může plynule čistit víceméně všechny typy podlah, aniž by musel složitě využívat více nástrojů.

Vyplatí se?

Standardně výkonný tyčový vysavač je velice šikovný nástroj, se kterým se dá vzhledem k nízké hmotnosti velmi dobře pracovat. Navíc jsou některé druhy multifunkční, takže často zastanou i jiné pracovní nástroje. Proto je dobré o koupi minimálně uvažovat.

Související…

Co s vysloužilými větrnými turbínami? Zrecyklovat, třeba na plenky nebo gumové medvídky
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Okay

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...