fbpx

Mějte při sobě na dovolené i hotovost. Kde a jak získáte místní měnu? 1 fotografie
zdroj: Freepik

Chystáte se k moři nebo jedete objevovat jiné krásy za hranice naší republiky? Pak se možná ptáte, zda bude lepší vybrat si nějakou hotovost, nebo jet jenom s platební kartou. Na co si dát v zahraničí pozor?

Zveřejněno: 11. 8. 2022

Máte raději hotovost, nebo nedáte dopustit na peníze na účtu?

Lidé se dělí na dva tábory. Na zaryté příznivce bezhotovostních plateb, kteří u sebe zásadně nenosí žádnou hotovost, peníze mají přece na bankovním účtu, a na ty, kteří si raději vybírají horentní sumy a před cestou do zahraničí je mění za tamní měnu. Oba způsoby mají své výhody i nevýhody. Zarytí bezhotovostní platiči mohou narazit na obchod, kde prostě karty neberou, a člověk s větší částkou v hotovosti zase riskuje, že když ho okradou, zůstane bez prostředků. V ideálním případě byste měli vyjet s kartou, kde budete mít většinu finančních prostředků, a v místním bankomatu si vyberete pro jistotu i nějakou hotovost.

Výběr z bankomatu zdarma a odměny za platbu kartou

Peníze ideálně vyberte rovnou z bankomatu v zahraničí. Proč? Je to rychlé a vy s tím nebudete mít tolik práce. Kolik budete platit a zda vůbec, záleží na konkrétní bance. Například mBank nabízí výběry z bankomatů doma i v zahraničí zcela zdarma při výběru alespoň 1 500 Kč, a pokud platíte za hranicemi České republiky mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami, dokonce vám vrátí 10 % z platby zpět. Výběr ze zahraničního bankomatu je rozhodně nejjednodušší variantou, jak hotovost v cizině získat. Při výběru za hranicemi zpozorněte v případě, že se na monitoru objeví požadavek na výběr ve směnném kurzu DCC. V Raději jej odmítněte a zvolte kurz své banky, bude pro vás bezpochyby výhodnější.

Jste raději připraveni dopředu? Pak sledujte kurzy bank a směnáren

Patříte-li mezi cestovatele, kteří nechtějí v cílové destinaci hledat bankomat a jsou rádi připraveni na vše už od chvíle, kdy se za nimi zaklapnou dveře bytu, pak máte 2 možnosti. Peníze si můžete vyměnit buď ve směnárně, nebo v bance. Banka většinou nabídne výhodnější směnný kurz, ale nemusí to být pravidlem. Je třeba kurz sledovat a podle nejvýhodnější nabídky si vybrat, kde peníze směníte. Zabere to ovšem nějaký čas.

Související…

Účinná protihluková ochrana: Autory nových materiálů inspirovaly můry
Jan Handl

foto: Freepik, zdroj: mBank

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...