fbpx

Zveřejněno: 14. 5. 2017

Pokud se pokoušíte přestat kouřit, nebo už dokonce nekouříte, může vám příroda pomoci dostat jedy z cigaret pryč z těla. Stačí, když přidáte některé druhy ovoce či zeleniny do jídelníčku.

Kuřáků jsou v Česku asi dva miliony, to znamená, že touto závislostí trpí téměř třetina z nás. Každý rok se asi čtyřicet procent z nich rozhodne dát svému zlozvyku sbohem, uspěje však jen jeden ze třiceti tří. Pokud patříte mezi tyto šťastlivce, je dobré myslet na očistu od nikotinové drogy. Samozřejmě že tělo samo škodlivé látky postupně vylučuje, ale pomoci vám můžou i některé běžné potraviny. Které to jsou?

Brokolice

Ta ochrání vaše plíce před toxiny, obsahuje mimo jiné i gen s označením Nrf2, který chrání tělo před napadením volnými radikály. Velice důležitý je obsah vitamínů skupiny B a C, které se podílí na celé škále důležitých procesů, odehrávajících se v lidském těle.

Citrusy

Nikotin vylučuje z těla velké množství vitamínu C. Ideálním způsobem, jak jej získat zpět, je konzumace pomerančů a citrónů. Pomeranče snižují stres a úzkosti při abstinenčních příznacích. Citron posiluje imunitu, pomáhá k uzdravení kůže a posílení srdce. Šťáva z čerstvých grapefruitů zase zvyšuje rychlost, s jakou ledviny dokáží odstranit z těla nikotin.

chilli shutterstock 434888233

Chilli ván pomůže nejen detoxikovat organismus od nikotinu, ale možná díky němu i zhubnete.

Chilli

Látka kapsaicin obsažená v chilli urychluje látkovou výměnu, zvyšuje produkci potu, čímž se z těla odvádí různé škodliviny. Také zlepšuje činnost ledvin a krevního oběhu, což může snižovat vysoký krevní tlak, kterým trpí většina kuřáků.

Brusinky

Brusinky obsahují vysoké množství vitamínu E, což je jeden z nejdůležitějších antioxidantů tlumící bujení nádorových buněk. Chrání buňky před toxiny a volnými radikály, zpomaluje projevy stárnutí. Látky obsažené v brusinkách snižují riziko onemocnění rakovinou plic.

Česnek

Málokdo může tvrdit, že je česnek nezdravý. Čínské studie ukazují, že toto přírodní antibiotikum snižuje riziko rakoviny plic až o 30 %. Látka alicin, obsažená v česneku, zabraňuje vzniku zánětů a očišťuje organismus. Alicin se ze stroužků česneku uvolní pouze rozdrcením nebo nakrájením a nesmí projít tepelnou úpravou, jinak je tato látka znehodnocena.

cesnek shutterstock 428894965

Aby si česnek zachoval látky, které vám pomohou k úspěšné očistě, tak nesmí být tepelně upravený. Ideálně si z něj třeba udělejte pomazánku.

Granátové jablko

Kuřáci velice často trpí zrychleným srdečním tepem, vysokým krevním tlakem a nízkou hladinou kyslíku v krevním řečišti. Šťáva z granátového jablka dokáže všechny tyto tři příznaky eliminovat, zlepší krevní oběh a podpoří produkci červených krvinek.

Zázvor

Konzumace syrového zázvoru pomáhá vyplavit z těla toxiny, upraví trávení a především dokáže chránit dýchací cesty, které jsou náchylnější k různým nemocem a zánětům.

Chlorella pyrenoidosa

Sladkovodní řasa chlorella dokáže tělo řádně detoxikovat, zbavit ho zánětů, plísní a těžkých kovů. Díky obsahu růstového faktoru CGF má výrazné omlazující a posilující účinky, zpomaluje stárnutí a podporuje růst nových tkání v těle.

A jak nejlépe zbavit své tělo jedů?

Ideálním obdobím pro veškeré očisty je jistě jaro nebo i podzim, kdy všechny očistné kúry přispívají k posílení imunity. Detox by měla doprovázet změna jídelníčku, spočívající v odlehčení stravy (omezení tuků a živočišných bílkovin, sladkostí, kávy a alkoholu) a detoxikace střev, jater, žlučníku a sleziny. K tomu nám může pomoci vláknina, očistné bylinky (kopřiva, pampeliška, zeměžluč) a zařazení ovocných či zeleninových šťáv.

 

Čtěte také:

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

Co vám vybělí zuby i vyléčí rány? Obyčejné jahody!

Odkyselte organismus a zbavte se těžkých kovů i kil navíc. Víme, co vám pomůže

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...