fbpx

Sezóna českých jahod právě vrcholí. Je to příležitost, jak s lahodnou chutí dostat do těla spoustu vitamínů a antioxidantů

Zveřejněno: 10. 6. 2018
Reklama

Na mnoha místech České republiky si lze v těchto dnech nasbírat vlastnoručně jahody. Plody se mají sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo k večeru, kdy jsou nejaromatičtější, a ukládat tak, aby se nezapařily. 

Související…

Nejvíc pesticidů je v jahodách a pak ve špenátu, hlásí organizaceJaké jsou 4 hlavní výhody přírodních antioxidantůNevyhazujte naklíčený česnek, obsahuje zdravé antioxidanty

Jahody jsou nenápadnou českou superpotravinou. To, že mají schopnost bělit zuby a zesvětlovat pigmentové skvrny a používají se proto i v kosmetickém průmyslu, se příliš neví. Lidoví léčitelé ale dobře vědí, že jahody příznivě působí při vysokém tlaku, dně, chorobách jater, artróze a revmatizmu. Jahody obsahují vysoké množství vitamínů, takže jsou účinným prostředkem na posílení imunity, kyselina ellagová napomáhá v prevenci rakoviny, beta karoten působí příznivě na zrak, pleť a regeneraci sliznic. Obsahují také vitamín A, menší množství vitaminů skupiny B a E, K a kyselinu listovou.

Knedlíky plné afrodiziaka

Díky červenému barvivu patří k předním přírodním antioxidantům, podporují odvodňování a detoxikaci organismu, působí na krvetvorbu, nervovou činnost a zejména v kombinaci se šampaňským jsou považovány za výborné afrodiziakum. Jejich schopnost zlepšovat sexuální výkonnost obou pohlaví se připisuje vysokému obsahu zinku v semínkách. 

Jahody také snižují hladinu cholesterolu, zlepšují trávení a díky značnému množství lehce stravitelné vlákniny a nízkému obsahu cukru jsou vhodné i pro diabetiky. Zmírňují horečku, doplňují v organismu vodu, proto se doporučují v případě nachlazení a respiračních onemocnění, jsou vhodné při léčbě močových a žlučových kamenů, čistí střeva a pomáhají při zácpě. Vyšlechtěné odrůdy jahod zahradních nemají tak silné léčivé účinky. Obsahují nicméně důležité minerální látky a třísloviny.

V kuchyni se používají především čerstvé plody, vynikající jsou v ovocných salátech, do krémů, pěn a želé. V létě se z jahod připravují studené polévky, přelivy a omáčky. Vyrábí se z nich zmrzliny, dřeně, koktejly, marmelády, šťávy, mošty, sirupy, ale také likéry nebo sekty. Díky výraznému aroma je jako příchuť najdeme v mnoha potravinových výrobcích.

I v kompotu a džemu si jahody zachovají téměř všechny živiny a účinné látky, ztrácejí jen vitamin C.

Jahody nejsou trvanlivým ovocem, je možné je krátce skladovat pouze v ledničce. Pro pozdější spotřebu je vhodnější je mrazit nebo kompotovat. I v kompotu a džemu si zachovají téměř všechny živiny a účinné látky, ztrácejí jen vitamin C. Nicméně plody mohou vyvolávat u některých lidí alergické reakce, proto se nedoporučují kojícím ženám a opatrnost bude vhodná také u malých dětí.

Ani listy nazmar

Z jahodníku se od května do září sbírají listy i s řapíkem a suší se na dobře větraných místech v tenké vrstvě ve stínu. Uchovávají se v dobře uzavřených nádobách v suchu a ve tmě. Nálev se používá při léčbě průjmů a k výplachům při zánětech dásní. Zevně slouží jako obklad na krvácející hemoroidy a zanícené rány. Nahradí i pravý čaj, často se míchá s listy maliníku.

Jahody z pravěku

Jahody v přírodě sbírali podle archeologických nálezů už naši předkové v mladší době kamenné. První dochované zprávy pocházejí ze starověkého Řecka, kde se nejen pěstovaly, ale užívaly i k léčení. Ve středověku bychom je našli především v klášterních a zámeckých zahradách. Velkoplodé jahody se poprvé objevily v 18. století na francouzském dvoře a jejich různé kultivary se pěstují dodnes. Jahoda je vytrvalá bylina, která snadno zakořeňuje. V zahradě se jí daří v trávě a pod stromy, na slunném či polostinném stanovišti. Zahradní jahody se dělí na jednouplodící, stáleplodící a měsíční čili šlechtěné lesní jahody.

 

 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Fotíte rádi? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Fotíte rádi? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Novinář Chris Taylor na serveru Mashable pregnantně vyjádřil stav , ve kterém se...

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke

Možná jste si po propité silvestrovské noci dali jako spousta lidí následující...

Vyrobí palivo budoucnosti slunce? Mohlo by, a to na bázi fotosyntézy

Vyrobí palivo budoucnosti slunce? Mohlo by, a to na bázi fotosyntézy

Alternativní zdroje energie jsou oblíbeným zaklínadlem současnosti. Problém je...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.