fbpx

Těžaře považuje zelený Terminátor Arnold Schwarzenegger za vrahy globálního klimatu

Zveřejněno: 14. 3. 2018

Říkejte si, co chcete, ale Arnold Schwarzenegger má talent hýčkat si ty nejnesmyslnější ambice a pak je navzdory všemu naplnit. Jsem děcko tak rachitické, že sotva držím pohromadě? Inu, nejspíš se stanu největším svalovcem světa. Neumím anglicky a jsem krapet dřevo? Budu hollywoodskou hvězdou, až všem vytřu zrak. Jsem republikán? Vezmu si vnučku Bobbyho Kennedyho. Bydlím v Kalifornii, kde se nedá vládnout? Ukážu vám, jak má vypadat guvernér.

Když vejdete do místnosti a víte, že tam někoho zabijete, je to úkladná vražda. A s ropnými firmami je to totéž.

Když proto v neděli Schwarzenegger na texaském festivalu SXSW oznámil, že chce dát k soudu velké ropné firmy, zní to legračně jen na první poslech. „Je to stejné jako s kouřením,“ řekl fanoušek kubánských doutníků, jež v devadesátých letech byly po osmačtyřiceti dolarech za kus. „Tabákový průmysl věděl po léta a desetiletí, že kouření zabíjí lidi, ale skrýval to a popíral to. I ropné firmy z vlastních studií věděly, že nastane globální oteplování a že to bude pro lidi znamenat riziko. Když vejdete do místnosti a víte, že tam někoho zabijete, je to úkladná vražda. A s ropnými firmami je to totéž,“ nabídl Schwarzenegger svůj právní náhled na věc (zhruba takový, jaký byste u kulturisty čekali).

profimedia 0365506334

Arnold u svého „ekologického“ Hummera

Zelený mozek

Sedmdesátiletý guvernátor již léta patří k největším zastáncům zelené ekonomiky. Ale i na tak ekologického politika (který v časech neekologického mládí zpopularizoval jízdu v automobilu Hummer, jenž žere dvacet až třicet litrů na sto kilometrů) je to pozoruhodný počin. Snad to souvisí s tím, že na květen připravuje mezinárodní konferenci na dané téma ve Vídni a smysl pro marketing mu nikdy nechyběl.

Kdo další?

Ale také je možné, že skutečně nastává blažené období nadčasové globální spravedlnosti – mohlo by se to jmenovat třeba Prokurátoři bez hranic nebo #Why not me? – a konečně začnou padat hlavy. Za vyučenou dostanou těžaři, chemici, oceláři, energetici, automobilky i třeba krejčovské salony. A zvláštní místo by mělo patřit distributorům antikoncepce, kteří před více než sedmdesáti lety krutě zanedbali Schwarzeneggerovo rodné Štýrsko.

Čtěte také: Optimistické desatero: Životní podmínky se globálně rychle zlepšují

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...