fbpx

Kalendárium: 30. května je den zalévání květin. Uhaste žízeň okvětních lístků s láskou a ve velkém stylu! 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Dnes vzdáváme hold našim fotosyntetizujícím kamarádům. Slavíme Den zalévání květin, který nám jemně připomíná, že i rostliny potřebují lásku.

Zveřejněno: 30. 5. 2023

Dnes je den, který nás vybízí k tomu, abychom si nasadili zahradnické rukavice, popadli konev a nechali vyvenčit své ekologické já. Přiznejme si: když už každé ráno zaléváme kávou sami sebe, jistě můžeme tuto laskavost projevit i fotosyntetizujícím bytostem, ne?

Ano, vážení přátelé, stejně jako my i rostliny potřebují ke svému životu pití. Ale na rozdíl od lidí nemohou jen tak napochodovat k nejbližšímu kuchyňskému kohoutku a dopřát si vysokou sklenici vody či třeba dva prsty whisky, kdykoli se jim zachce. Ne, spoléhají se na nás, údajně nadřazené bytosti, že jim uhasíme žízeň a udržíme jejich hladinu chlorofylu pod kontrolou.

Vím, co si teď myslíte. „Proč bych se měl starat o zalévání několika rostlin? Vždyť se tam jen tiše hřejí na slunci a občas shodí jeden nebo dva listy.“ Jenže rostliny hrají v našem ekosystému zásadní roli. Poskytují nám kyslík, potravu a rozkošný nádech zeleně v betonové džungli. Je tedy spravedlivé, abychom jim to oplatili troškou hydratace.

Superhrdina s konví

Nezůstávejme však jen u plnění povinností. Pojďme se posunout o stupeň výš. Proměňme tento zdánlivě všední úkol ve velkolepý akt dobročinnosti! Představte si sami sebe, jak se s konví v ruce procházíte zahradou jako novodobý superhrdina a obdarováváte své rostlinné kamarády životem. Téměř slyšíte vítězné fanfáry v pozadí, jak každou rostlinu odborně poléváte přesně odměřeným množstvím tekuté výživy.

Rostliny hrají v našem ekosystému zásadní roli. Poskytují nám kyslík, potravu a rozkošný nádech zeleně v betonové džungli. Je tedy spravedlivé, abychom jim to oplatili troškou hydratace.

A když už jsme u toho, proč bychom si s rostlinami nemohli povídat? Ano, slyšíte dobře: mluvte s nimi. Zeptejte se jich, jaký měly den, podělte se o své sny a touhy a možná se jim i svěřte se svými nejhlubšími tajemstvími. Kdo ví? Rostliny se možná stanou vašimi blízkými důvěrníky, kteří vám budou pozorně naslouchat, aniž by vaše tajemství prozradili světu. Rostliny vás zkrátka nikdy nezradí!

Všeho s mírou

Samozřejmě nesmíme zapomenout na základní prvek každé oslavy Dne vody a květin: slavnostní tanec. Shromážděte své přátele, rodinu a vůbec všechny, ať už si budou klepat na hlavu nebo ne. Představte si to: synchronizované polévání vodou, ladné skoky přes záhony a velké finále, kdy všichni stojí v kruhu, drží se za ruce a uprostřed se vesele točí vodní postřikovač. Je to jako zahradní představení na Broadwayi s jazzem a stepujícími tulipány.

Ovšem nemusíte to zase přehánět, aby to nebylo na škodu. Všichni je známe: ty, kteří pečlivě sledují každou kapku vody, s vědeckou přesností měří vlhkost půdy a utrácejí obří peníze v obchodech pro zahrádkáře za nejmodernější hnojiva. Jejich obětavost je sice obdivuhodná, ale nezapomínejme, že rostliny přežily po staletí i bez armády pečovatelů. Zkusme tedy najít křehkou rovnováhu mezi vyváženou a přehnanou péčí – koneckonců i rostliny potřebují trochu osobního prostoru.

Den zalévání květin není dnem soudu, ale dnem vykoupení. Je to příležitost k nápravě, k novému začátku a možná i k investici do několika odolných sukulentů, které vydrží téměř vše.

Nový začátek?

Musíme přiznat, že Den vody s květinami má i svou malou nevýhodu. Slouží jako bolestná připomínka pro ty z nás, kteří na to tak trochu kašlou. Ano, vy sami víte, kdo jste – vy, kteří z rostlin děláte scvrklé sochy, vyschlé připomínky kdysi živé zralosti. Ale nebojte se, milí zabijáci rostlin! Den zalévání květin není dnem soudu, ale dnem vykoupení. Je to příležitost k nápravě, k novému začátku a možná i k investici do několika odolných sukulentů, které vydrží téměř vše.

Pojďme tedy zalévat své rostliny s láskou, smíchem a možná i několika dobře mířenými vtipy. Koneckonců, rostliny jsou na světě mnohem déle než naše lidská dramata a zažily už všechno – vzestup a pád říší, zrod civilizací i vynález televizní reality show. Šťastný den zalévání květin všem!

Související…

Kalendárium: Den kancelářských sponek
Daniel Dorazil

foto: Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...