fbpx

Kalendárium: Mezinárodní den rodiny 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Rodina je naše superschopnost, kterou často přehlížíme

Zveřejněno: 16. 5. 2023

Na konci roku 2022 dosáhl počet obyvatel světa osmi miliard. Pokroky lékařské vědy a míra dostupnosti zdravotní péče jsou důvodem toho, že žijeme stále déle a déle. A růst populace bude pokračovat – v roce 2050 by nás mělo být 9,8 miliardy, v roce 2100 pak 11,2 miliardy. Takový růst vyvolává otázky: uživíme se všichni? Kde budou všichni lidé bydlet? A co to udělá s již tak těžce zkoušeným klimatem?

A kolik dětí je vlastně správně? Nízká míra porodnosti má svoje výhody: rodiče můžou investovat více do zdraví a vzdělání děti, což zlepšuje socioekonomickou situaci společnosti jako celku. Čím nižší porodnost, tím také větší účast žen na trhu práce. Na druhou stranu ale čím méně dětí, tím menší rodiny a tím větší nároky jsou kladeny na její členy, ať už se jedná o finance nebo o čas. A čím míň lidí se bude rodit, tím míň bude přispívat k obecnému rozvoji společnosti.

Rodina jako superschopnost

Představte si, že máte superschopnost. Nemusíte ji skrývat pod pláštěm ani maskou. Tato superschopnost je tak silná, že vás může podržet, když se cítíte slabí, povzbudit vás, když jste smutní, a poskytnout vám odvahu, když se cítíte ztracení. Je to její primární vlastnost, protože je to vaše rodina. A tady je malé tajemství: tato superschopnost je v nás všech, ale často na ni zapomínáme.

Ať už jsou to vaši rodiče, sourozenci, prarodiče, kamarádi, nebo dokonce vaši domácí mazlíčci, každý z nich je součástí supersíly, která vás dělá tím, kým jste. 

Někdy se ztratíme v ruchu každodenního života a zapomeneme, jak moc je silná a jak moc nás může povznést. A abychom zapomínali co nejméně, připomínáme si její sílu každý rok právě 16. května. Připomínáme si, jak rodiny obohacují naše životy, jak nás učí milovat, smát se a snít.

All you need is love

Můžeme si ale tuhle superschopnost udržet? Jak mohou naše rodiny být pevné a spojené i přes všechny výzvy, které život přináší? Odpověď je jednoduchá: to, co činí rodinu tak silnou, je láska. Bez ohledu na to, kolik kilometrů nás dělí, kolik let jsme se neviděli, nebo kolik neshod jsme měli, když se rodina po čase sejde, je to pro nás vzpruha. Když nevíme, kudy kam, rodina je bezpečné místo, safe space, ve kterém se nemusíme bát přiznat naše chyby. Rodina je místo, kde láska váží víc než všechny problémy světa – a právě v tom je tajemství naší super síly.

Objímejte se!

Takže ať už jste kdekoliv na světě, 16. května si připomeňte svoji supersílu. Objímejte své blízké, zavolejte těm, kteří jsou daleko, a oslavujte rodinu. Naše životy se často mění, někdy k lepšímu, někdy k horšímu, ale rodina je často jedna z mála jistot, kterou máme. A pokud máte pocit, že to u vás v rodině moc neklape, nezapomeňte na to, že rodina není vždy jen o krvi. Je o těch, kdo jsou tu pro vás, když to nejvíce potřebujete. O těch, kdo vás podporují ve vašich snech, kdo vás milují bezpodmínečně a kdo se s vámi radují z vašich úspěchů. Ať už jsou to vaši rodiče, sourozenci, prarodiče, kamarádi, nebo dokonce vaši domácí mazlíčci, každý z nich je součástí supersíly, která vás dělá tím, kým jste. Takže si tuto superschopnost uchovejte, pečujte o ni a nikdy na ni nezapomeňte. A za to stojí slavit každý den a nejen 16. května.

Související…

Kalendárium: Dnes slavíme den obdarování květinami. Komu přinesete pugét?
Daniel Dorazil

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...