fbpx

Shazam! Hněv bohů: I superhrdinové jsou jen lidé, i jednorožci jsou jen zvířata Dalších 37 fotografií v galerii
Shazam! Hněv bohů. Foto: Warner Bros (se svolením)

Nový díl filmové varianty franšízy DC komixu je ukázkovým příkladem toho, kam v dnešní době dospěl product placement

Zveřejněno: 16. 3. 2023

Superhrdinské filmy můžou být buď akční adrenalinová pastva pro oči (Avengers), psychodrama (Joker), čistá pohádka (Aquaman) nebo rodinný edukativní teen film – a právě do této kategorie spadá nový Shazam! Hněv bohů.

Nebudete se po něm cítit mentálně vyprahlí, nebudete mít deprese ani chuť se zabít a zřejmě vás nenapadne ani vyhodit někoho do povětří. Spíše se zamyslíte nad tím, jak moc je důležitá rodina, jak jsou důležití přátelé, a ač to zní jako fráze (a ve filmu samotném se připouští, že to zní vážně jako klišé), tak největší síla se skrývá ve vás samotných. Což je motiv, který jako by vypadl z příruček o duchovním rozvoji, jenže ty většinou nepracují s vybuchujícími budovami, starověkými bohy nebo obrněnými jednorožci. Shazam! Hněv bohů má vlastně trochu zavádějící název, protože naštvaná (jakože doopravdy naštvaná) je tam jenom jedna osoba, ale zato pořádně. 

shzm2 trlr 0002 proxy wb360jpeg 1900

Na úvodní fotografii superhrdinové v akci, zde v civilu.


Jinak jsou všichni vlastně hrozně hodní, až teda na klasické školní tyrany – ale nějakou záminku k rozpoutání milostné zápletky přece potřebujeme, jinak by to nebylo ono. A vzhledem k tomu, že božstvo je zastoupeno třemi sestrami, schválně si zkuste tipnout, která z nich je naštvaná nejvíc.  Spoiler k minulé otázce: Hespera v podání Helen Mirren vypadá jako moudrá babička, Kalypso čili boží Lucy Liu jako by od dob Kill Billa nepustila katanu z ruky a Rachel Zelger coby teenage idol Anthea dává nevinně a s úsměvem najevo, že zóna přátelství nemusí být nepřekonatelnou propastí a že nejdůležitější ze všeho vlastně je, když je člověk hodný.

shzm2 fp 0243r proxy high res jpeg

Lucy Liu, Helen Mirren, Rachel Zegler ve filmu Shazam! Hněv bohů


Děj filmu přesně naplňuje to, co od superhrdinského teenage filmu čekáte: bojuje se zde (zcela nepřekvapivě) o záchranu celého světa. Jestli se to povede, vám samozřejmě prozradit nemůžeme, ale nemyslím, že by to bylo příliš obtížné uhodnout. Vlastně všeho je ve filmu tak akorát. Morální imperativ „každý může být hrdinou“ a „každý hrdina je jen člověk“ je naprosto všudypřítomný, násilí je asi tolik jako v Šípkové Růžence, a ani cringe hlášek není přes míru vkusu – zajímavé je to, že je pronášejí všichni, bez ohledu na pohlaví, barvu kůže a sexuální orientaci (doslova).

shzm2 fp 0149 proxy high res jpeg

Toto gesto proslavil Technoviking a stoprocentně funguje. Nejen na draky.


Shazam! Hněv bohů je film s doporučeným věkem od 13 let, nicméně na okázale prudérní a pokrytecké americké normy si u nás moc nehrajeme, takže pokud vaše děti zvládly pozdější díly Harryho Pottera, nový Shazam pro ně bude procházka růžovým parkem.

shzm2 fp 0169r proxy wb360jpeg 1900

Tihle jednorožci nemají s duhou nic společného. Oh wait...


A tak největší WTF moment pak nastává ve chvíli, kdy si uvědomíte, že product placement se od dob lahví s pivem nenápadně otočených etiketou ke kameře nebo letmých záběrů na hodinky na ruce hlavního hrdiny posunul o několik jednorožčích skoků dále.

Na Shazam! Hněv bohů se klidně vypravte se svými dětmi, jak jsem to udělal i já. Definici rodinného superhrdinského filmu naplňuje totiž naprosto dokonale.

Související…

Herec Jake Busey: Filmy jsou pasé, v Hollywoodu chtějí všichni hrát v seriálech
Zdeněk Strnad

foto: Warner Bros, zdroj: Autorský článek

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...