fbpx

Manželství má zpečetit zralý vztah, některé z nich ale naopak zabíjí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Svatba, velká láska. Od manželství často hodně čekáme a máme s ním spojené naivní představy. Některé páry pak může přistání v realitě hodně bolet

Zveřejněno: 24. 4. 2023

Vezměme si například velmi známou kauzu Brada Pitta a Angeliny Jolie. Po 11 letech vztahu se šesti dětmi se „Brangelina“ po pouhých dvou letech manželství rozpadla. A rozhodně nejsou jediným příkladem, kterému se něco podobného stalo. Redaktorka magazínu Elle Rosemary Counter se ve svém článku svěřuje, že podobnou zkušenost měly i tři její kamarádky. Jedna z nich, fiktivně pojmenovaná Jade, byla ochotná se o svůj příběh podělit…

Svatba jako řešení problémů

Deset let působili Jade a její partner jako dokonalý pár. „Všichni říkali, že jsme si souzeni,“ vypráví třicátnice z Toronta. Ona ho milovala už v devatenácti, dali se dohromady v pětadvaceti. A přestože na ně nebyl vyvíjen žádný vnější tlak (ehm, dotěrní rodiče), i do jejich vztahu zasáhly společenské normy. „Táhlo mi na třicítku a chtěla jsem udělat další krok. I když jsem v hloubi duše věděla, že to je chyba, stejně jsem se vdát chtěla,“ popisuje Jade.

K vnitřní nejistotě však měla poměrně dobré důvody. Navzdory tomu, jak Jade a její partner působili dokonale, za zavřenými dveřmi skrývali velké problémy. Neustále se hádali kvůli penězům, sexu, komunikaci, intimnostem – a stále více času trávili odděleně. Všechno se navíc pořád zhoršovalo. „Tahala jsem ho do poradny, ale nepomohlo to,“ říká žena. Přesto ve svatbě viděla řešení. „Když mě požádal o ruku, pomyslela jsem si: Dobře, skvělé, svatba znamená, že nám to bude opravdu fungovat. Dokázalo mi to, že navzdory všemu to myslíme vážně.“

„I když jsem v hloubi duše věděla, že to je chyba, stejně jsem se vdát chtěla,“ popisuje Jade.

Přestože pro mnoho lidí z venku to vypadá nepochopitelně, situace jako je tato, nejsou neobvyklé. „Je za tím poměrně častý fenomén,“ říká Lucia O'Sullivanová, profesorka psychologie na univerzitě v Brunswicku, která se specializuje na intimní vztahy. „Výzkumy ukazují, že když se lidé, kteří spolu žijí dlouhou dobu, nakonec vezmou, je to často proto, že to považují za řešení jejich partnerských potíží.“

Naivní očekávání

Podle O'Sullivanové jsou celkově první roky manželství méně stabilní, za nejrizikovější je pak považován rok třetí. Poté už míra rozvodovosti začíná klesat. „Mnoho, ne-li většina těchto vztahů má určitý stupeň obtíží již před uzavřením manželství,“ vysvětluje Gary Direnfeld, sociální pracovník, který byl také moderátorem kanadské reality show s příznačným názvem Newlywed, Nearly Dead (Nově sezdaní, téměř mrtví). Pořad ukazoval rozličné manželské kolapsy, přičemž některá manželství byla stará jen několik týdnů.

Direnfeld viní z těchto katastrofických scénářů protichůdnou kombinaci starých a nových manželských ideálů. „Novomanželé jsou nyní starší, usedlejší, méně flexibilní a také ne příliš ochotní dělat kompromisy,“ říká. „Zároveň všichni věří starým představám typu: 'Můj partner by měl naplňovat všechny mé potřeby, číst mi myšlenky a být zcela kompatibilní'.“ S tímto typem uvažování se ostatně setkala i O'Sullivanová ve svém výzkumu. „Když se dnes ptáte lidí, co hledají u partnera, mnozí z nich mluví o 'spřízněné duši'. Hledáme někoho, kdo je s námi zcela v souladu a naplňuje všechny možné potřeby. Chceme pohádku, stejně jako Brad a Angelina.“

Lhát sobě i druhým

Touha nalézt pohádkovou lásku je obrovská. A aby také ne, když nám televize i ostatní média tuto naivní představu servírují už od dětství. Stejně velká je často i touha vystavit svou lásku na odiv celému světu. Sociální média to mimořádně usnadňují. Také Jade své zásnuby světu dál šťastně prezentovala. „57 dní do svatby s tímhle krasavcem. Jsem tak nadšená!!!“ napsala na Facebook. Výzkumníci z Northwesternské univerzity mimochodem zjistili, že lidé, kteří si svým vztahem nejsou jisti nebo se o něj obávají, se jím častěji chlubí na Facebooku. Stejná logika platí i pro samotnou svatbu. Americká studie z roku 2014 příznačně nazvaná Diamant je navždy a jiné pohádky zjistila, že opulentní svatby, které stojí více než 20 000 dolarů, mají 3,5krát větší pravděpodobnost, že skončí rozvodem, než ty, které stojí méně než 10 000 dolarů.

Svatba byla představení, které jsme ten den hráli. Všechno bylo falešné.

Ať už vědomě či nikoli, váhající nevěsty a ženichové se také mohou nechat lehce rozptýlit neustále se rozmáhající svatební kulturou. „Svatební přípravy mě dokonale pohltily. Byla jsem natolik zaneprázdněná plánováním, že jsem neměla čas myslet na nic jiného,“ říká Jade. Plánování svatby je pochopitelně stresující, a to i v těch nejšťastnějších svazcích. Nicméně může být také výmluvou, proč vztahové problémy ignorovat. „Lidé se o velkých problémech ve vztahu často bojí mluvit. Mají strach, že to zvýší předsvatební stres,“ upozorňuje Direnfeld. To samozřejmě není řešení. „Ve skutečnosti si problémy jen schováváte na později. To může znamenat, že se po svatbě ještě zhorší.“

Jade si na svatbě dala opravdu záležet. Pronajala chatový resort, oblékla krajkové šaty se srdíčkem a do svatebního obřadu rozkošně zapojila své tři psy. „Bylo to představení, které jsme ten den hráli. Všechno bylo falešné,“ přiznává.

Smutné posvatební blues

Pravdou je, že svatba vaše potíže zázračně nevymaže. A čím vyšší jsou vaše očekávání, tím tvrdší je pak přistání v realitě. Všechny problémy, které jste měli před svatbou, jsou tu stále, ale s oním slůvkem „navždy,“ které na vás doléhá. A všechna ta léta společného soužití nemusí být tak užitečná, jak se možná domníváte. „Pravdou je, že čím déle se svatbou čekáte, tím více vztahové bagáže si do manželství přinesete,“ říká Debra Macleodová, vztahová a manželská koučka z Calgary, která vytvořila populární program „Manželské SOS“ pro novomanžele. Říká, že po svatbě často dochází k výraznému útlumu, který nazývá „posvatební blues“ nebo „kocovina z líbánek“. „To je situace, když se vezmete a jste tak strašně šťastní, ale pak musíte jít v pondělí do práce,“ popisuje. „Je to takový ten pocit: To je všechno? A co teď?“

Deset let jsem čekala, až se změní. Svatba byla pro mě poslední snahou všechno napravit.

Bezprostředně po svatbě se často střetávají očekávání od manželského života. „Jeden člověk si myslí: Až se vezmeme, všechno bude jinak. A druhý: Proč bych se měl měnit? Vždyť sis mě vzal takhle,“ říká Macleodová. Jolie podala žádost kvůli Bradově kouření trávy a pití alkoholu a také proto, že mají odlišné názory na výchovu dětí. Jak Jade ale sama přiznala, problémy měli už dávno předtím. „Takto rychlý rozpad manželství mohl být jen následkem toho, že dva lidé neměli stejné představy o tom, jak by měl život po svatbě vypadat,“ míní koučka.

„Deset let jsem čekala, až se změní,“ přiznává Jade. Svatba byla pro ni vlastně poslední snahou všechno napravit, ale nevyšlo to. Uvízla ve slepé uličce a byla stále nešťastnější, až to po čtyřech měsících vzdala a odstěhovala se zpět k rodičům. „Zavolala jsem kamarádce a řekla jí: Prosím tě, řekni mi, že jsem vydržela déle než Kim Kardashian!“ (Jade se 139 dny manželství překonává Kiminých 72 dní manželství s Krisem Humphriesem.)

Ani tato, na první pohled smutná situace, nakonec neskončila tragicky. Jade se vrátila do školy, našla si nové přátele a má nový slibný vztah. „Teď už vím, co nechci a co naopak ano,“ říká. Hluboce si váží laskavosti, komunikace a ohleduplnosti v novém vztahu. A svůj příběh uzavírá s tím, tato lekce jí sice stála deset let života a jedno nevydařené manželství, ale přesto stála za to.

5 otázek, které si položte, než řeknete ano

Pokud k oltáři směřujete se smíšenými pocity a nechcete dopadnout jako Jade, odpovězte si upřímně na tyto otázky…

1. Proč se berete?

Existuje celá řada dobrých důvodů. Jsou ale i ty zcela špatné, jako například: Rodiče chtějí, abych se oženil/vdala, děsím se samoty. Nebo: bez partnera se necítím bezpečně.

2. Rozhodujete se mezi tím, jestli se teď vezmete, nebo rozejdete?

Tohle je opravdu varovné znamení. Někdy se totiž lidé berou proto, aby oživili vztah, který měl ale ve skutečnosti skončit.

3. Probrali jste s partnerem, jak bude manželství vypadat?

Často nesdílíme svá očekávání a pak jsme překvapeni, že druhý to má jinak. Pokud se vám do rozhovoru na toto téma nechce, je to špatné znamení.

4. Stresuje vás pomyšlení na svatbu?

Svatba je náročná na organizaci, přípravu, čas i peníze, takže určitá míra nervozity z jejího průběhu je běžná. Nervozita ze zbytku vašeho života ale normální není.

5. Doufáte, že se po velkém dni něco změní?

Pro některé svatba znamená, že už není cesty zpět a buď se budou více snažit, nebo (což je pravděpodobnější) ještě méně. Jste smířeni s tím, že váš vztah po svatbě bude pravděpodobně stejný, v horším případě ještě náročnější než za svobodna?

foto: Shutterstock , zdroj: Elle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...