fbpx

Moderní aplikace nabízejí super jednoduchý způsob seznámení. Výsledkem je často ale jenom frustrace. Naslouchat svému instinktu přitom může být nejjednodušším způsobem, jak nového partnera najít

Zveřejněno: 7. 1. 2023

Vyzkoušeli jste online dating, speed dating i blind dating a stále se vám v lásce nedaří? Možná nastal čas vykašlat se na veškeré vychytávky a poslouchat svoji intuici. Intuitivní randění znamená, že se při seznamování s novou osobou řídíte svým „instinktem“ neboli tím, jaký máte z dané osoby pocit, nebo co si myslíte, že byste měli udělat před schůzkou či po ní. Podle vztahové koučky Carrie Jereslowové se intuitivní randění od toho běžného liší, protože klasicky se lidé rozhodují podle vnějších úsudků a očekávání.

„Pokud jste například měli skvělou schůzku a chcete se po ní s druhou osobou spojit, můžete mít silný vnitřní pocit nebo touhu jí napsat. Dle intuitivního randění je dobré takový pocit následovat,“ říká Jereslowová. Naopak konvenční zásady tvrdí, že kontaktovat někoho příliš brzy po rande nepůsobí dobře. Nechceme přece působit zoufale, že.

Intuitivní randění na tyto zásady a předsudky nedbá. Je v podstatě založeno pouze na poznání sebe sama a důvěře ve své instinkty. 

Místo mobilu používejte intuici

Místo bezmyšlenkovitého projíždění seznamky a absolvování nesčetných schůzek vám intuice pomůže lépe nakládat s vaším časem a s tím, do koho investujete energii.

„Díky intuitivnímu seznamování budete soustředit svou energii jasným směrem,“ říká Jereslowová. „To automaticky zpomalí nervový systém a zklidní mysl. Nemusíte jít na sto schůzek jen proto, abyste zjistili, zda s někým máte spojení. Necháte svou intuici, aby vás při výběru vedla. Pravděpodobně tedy půjdete na méně schůzek, a ty budou smysluplnější.“

Jak poznat, že vás vede intuice?

Pokud jde o seznamování, všichni máme v tomto směru spoustu myšlenek, představ i obav. Může být proto těžké pochopit rozdíl mezi intuicí a vším tím ostatním.

„Naslouchání intuici přichází v klidných chvílích nebo milisekundách, kdy se nadechnete a nasloucháte nutkání udělat něco, co možná vaší logické mysli nedává smysl,“ vysvětluje Jereslowová. „Intuice není logická. Je to pocit, který máte hluboko v sobě. Mnohdy je vaše intuice v rozporu s tím, co vám říká logika. Logická mysl je naše naprogramování – přesvědčení, které jsme převzali z naší kultury, společnosti nebo rodiny. Intuice nás vede, zatímco ego nás hlavně chrání před pocitem zranitelnosti. Ego má svá pravidla a podle nich žije. Intuice často pravidla porušuje a řídí se pocity a předtuchami.“

Naše podvědomí je jako operační systém počítače. Pokud jsou naše přesvědčení stále stejná, bude stejné i naše randění.

Než začnete využívat svou intuici v seznamování, Jereslowová doporučuje, abyste si ji nejprve vypěstovali sami v sobě a zjistili, jak zní. Toho lze dosáhnout ztišením okolního hluku nebo pomocí metod, jako je hluboké dýchání, meditace nebo psaní deníku. Podle Jereslowové ji však lze rozvíjet třeba i během koupele, procházky v přírodě, při pobytu se zvířaty, nebo u poslechu hudby – zkrátka u čehokoli, co odvede vaši mysl na dovolenou. 

Pokud se potýkáte s otázkou, zda vás intuice vede, nebo ne, Jereslowová říká, že je klíčové položit si otázku: „Dělám to proto, že si myslím, že je to správné, nebo mi bylo řečeno, že to takhle mám dělat? Nebo to opravdu chci, ale vlastně ani nedokážu vysvětlit proč?“ Právě tohle je intuice.

Konkrétní kroky

Až budete znát a chápat svou intuici, vztahová koučka doporučuje následující kroky, jak začlenit intuitivní randění do svého milostného života.

Ujasněte si, jaké zážitky chcete mít a s jakým člověkem chcete chodit. „Napište si to. Zeptejte se sami sebe: Opravdu to chci, nebo mi bylo řečeno, že bych to chtít měla?“

Naslouchejte těmto vnitřním podnětům v každém aspektu svého života. „Pokud cítíte, že vás to táhne do určité kavárny, jděte tam. Pokud cítíte, že vás to táhne k poslechu určitého podcastu, udělejte to. Pokud se řídíte svými předtuchami, věřte, že existuje nějaký důvod, proč máte danou věc udělat. I kdyby to bylo jen proto, abyste svůj vnitřní pocit konečně začali respektovat.“

Intuitivní randění je v podstatě založeno pouze na poznání sebe sama a důvěře ve své instinkty. 

Při randění nezapomínejte ani na záměr. „Vneste do něj posvátnost. Může to vypadat tak, že zavřete oči, zhluboka se nadechnete a spojíte se se svým ideálním partnerem ještě předtím, než začnete procházet seznamovací aplikace. Nebo si před návštěvou večírku stanovte záměr, že se seznámíte jen s přátelskými a milými lidmi.“

Pracujte na zdokonalování svého nitra. „Pochopení toho, jak minulé vztahy ovlivňují současné seznamování, je základem pro lepší výsledky. Naše podvědomí je jako operační systém počítače. Pokud jsou naše přesvědčení stále stejná, bude stejné i naše randění. Pokud se setkáváte se stejnými typy lidí nebo máte stejný výsledek, zeptejte se sami sebe, co ve vašem operačním systému to může způsobovat. Při této hluboké vnitřní práci vždy doporučuji spolupracovat s terapeutem nebo koučem. Podvědomí má rádo známé a udělá vše pro to, aby zůstalo stejné. Jemné vedení kouče pomůže odhalit to, co je skryté,“ shrnula na závěr Jereslowová.

Související…

Lhát na seznamkách je obvyklé. Lidé čekají, že lžou i ti na druhé straně
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...