fbpx

Zveřejněno: 7. 5. 2017

Kniha je základem poznání, učitelem věků, vládcem království ducha... poznamenal Seneca kdysi dávno ještě před naším letopočtem. A právě proto je tím nejlepším darem. Pokud přemýšlíte nad tím, jakou pozornost přinést na dětskou narozeninovou oslavu, zajděte do knihkupectví a vyberte si jedno z následujících spisovatelských děl.

Letos už po pětadvacáté přebírali tvůrci knih pro děti a mládež Výroční cenu Zlatá stuha za nejlepší díla vydaná v českém jazyce v roce 2016. Zlatá stuha představuje jedinou cenu v České republice zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Knihy procházejí pečlivým výběrem odborných porot. Zlatá stuha je tedy garantem kvalitních dětských knížek. Prestižní ocenění získalo celkem dvanáct titulů ve dvanácti kategoriích.

Zástupci dvou nakladatelství (Albatros a Pasparta) si kromě toho odnesli zvláštní cenu za Nakladatelský počin. Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře si v Auditoriu Centra současného umění DOX převzala nakladatelská redaktorka Zuzana Kovaříková, dlouhodobě působící v nakladatelství Albatros, grafik a pedagog Zdeněk Ziegler a významná překladatelka z norštiny, švédštiny a angličtiny Jarka Vrbová.

knihy shutterstock 297107141

Podobné obrázky vídáme v dnešním světě mobilů a tabletů jen málokdy. S oceněnými knižními tituly se děti třeba opět začtou do pohádek v tištěné vazbě.

Putovní výstava

Čtyři odborné poroty (literární, výtvarná, překladová a komiksová) vybíraly z bezmála ze sto padesáti přihlášených knih, z nichž na Zlatou stuhu nominovaly 13 titulů v literární části, 15 ve výtvarné, 5 v části překladové a 4 v relativně mladé části komiksové. V průběhu slavnostního večera byli rovněž vyhlášeni vítězové laické tvůrčí soutěže Zlaté dítě, která si klade za cíl podporovat společné čtení, silné čtenářské zážitky, a tím posilovat vztah ke knihám a vůbec celkově ke čtenářství. Téhož dne byla v kavárně DOX zahájena i tradiční putovní výstava ilustrací nominovaných výtvarných umělců, která během roku navštíví ještě mnohá další česká města a bude zapůjčena i do zahraničí.

Ocenění tvůrci 

Barbora Klárová a Tomáš Končinský za knihu pro mladší děti Překlep a Škraloup, Ivona Březinová za román pro starší čtenáře Řvi potichu, brácho, Tereza Vostradovská za autorskou knihu Hravouka, Martin Foret a Tomáš Prokůpek za teoretickou publikaci Před komiksem. Ve výtvarné části byly letos oceněny autorské projekty a jejich tvůrci:  Patrik Antczak a jeho kniha Alfabeta, Tereza Ščerbová s titulem Krtník, Renáta Fučíková a její Shakespeare/12 převyprávěných her v historických souvislostech. Zlatá stuha za Výtvarný počin byla udělena grafickým designérům Ondřeji Kahánkovi a Aleši Najbrtovi za zpracování knihy Opičí král s ilustracemi Zdeňka Sklenáře.

Text: Albatros

Čtěte také: 

Byli jsme na křtu bible managerů

Designérem svého života: hlavní myšlenky světového bestselleru

Pes Jejího Veličenstva: poučný román nejen pro milovníky zvířat  

 

foto: Shutterstock a archiv, zdroj: http://www.albatros.cz/uvod/

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...