fbpx

Zveřejněno: 24. 4. 2017

Znáte pocit opravdového ticha? Ticha tak silného, že se vám tlačí na uši jako vodní proud a hrozí vám vymáčknout mozek z hlavy? Matt Weinberger, novinář z Business Insideru, zažil něco mnohem horšího.

Uvnitř budovy 88 v areálu společnosti Microsoft leží nejtišší místo na světě. Doopravdy, nedávno se s tímto prvenstvím zapsala do Guinessovy knihy rekordů! „Měl jsem příležitost strávit v ní pět minut společně s Gopal Gopalem, hlavním inženýrem microsoftského zvukového studia,“ píše novinář Matt Weinberger, „a myslel jsem, že se zblázním.“

Microsoft vybudovat zcela odhlučněnou místnost, aby v ní mohl provádět vědecké pokusy zaměřené na zvuk. Lepší reproduktory na tablety a laptopy, vyšší kvalita Skype hovorů, to všechno vzniká zde, bez hluku a ruchu okolního světa. Dokonale tichá místnost ale Microsoftu nestačila. Toužil mít tu nejtišší.

ticho k zblazneni shutterstock 538654702

V místnosti se neodráží zvuk, takže i když křičíte, zní to, jako by váš řev tumil polštář.

Když slyšíte srážky molekul

„Gopal mi prozradil, že největší tichost, jaké lze na této planetě dosáhnout, je mínus 23 decibelů. Takový hluk vydávají molekuly, když do sebe naráží,“ napsal Weinberger. Zvukotěsná komora společnosti Microsoft má mínus 20,3 decibelů. „Leží až na hranici fyzikálních možností,“ řekl k tomu Gopal.

Jakmile jsou dveře jednou uzavřeny, okamžitě postřehnete rozdíl: váš hlas se přestane rozléhat, protože se neodráží od zdí. Jakékoliv hluky na pozadí vymizí. I při normální konverzaci máte pocit, jako byste křičeli do polštáře, protože zvuk se stěží pohybuje. „Gopal mě požádal, abych zůstal na 20 sekund potichu. Ticho bylo tíživé a v uších mi znělo podivné hučení. Tísnivý pocit izolace na mě doléhal tak silně, že jsem měl po chvíli pocit, jako by má hlava byla uvězněna v jeskyni. Jak jsem se později dozvěděl, můj průvodce se cítil stejně,“ vzpomínal Weinberger.

Ticho vás dožene k šílenství

Před Microsoftem držely prvenství nejtišší místnosti na světě Orfieldské laboratoře v Minnesotě. Místnost měla mínus 9 decibelů. To, co obvykle považujete za „tichý prostor“, má 30 decibelů.

Jak funguje zvukotěsná komora? Stěny, strop i podlaha, nic z toho zvuk neodráží, ale pohlcuje. V takovém tichu můžete slyšet vlastní orgány pracovat: srdce, žaludek, dokonce i své uši, které vydávají tichounký zvuk. „V normální místnosti je hodně odrazů, které dávají člověku pocítit, že je ve větším prostoru. Ve zvukotěsné místnosti nic takového není, takže se cítíte klaustrofobicky,“ popsal cellista Robert Willes z Orfieldských laboratoří.

Vědecké pokusy ukazují, že to není zrovna příjemný zážitek. Obzvláště ve tmě ne. Podle vědců z Orfieldských laboratoří se člověk může v takovém tichu i zbláznit, nebo alespoň začít halucinovat. „Nejdřív uslyšíte zvuk svého oblečení. Potom tekutiny, které se ve vás pohybují pokaždé, když pohnete pusou. Čím déle tu zůstanete, tím více uslyšíte. Začnete slyšet krev protékající vaším mozkem,“ doplnila studentka psychologie Ann Clawson.

Zpátky do Microsoftu

Tísnivý pocit dezorientace setrval i poté, co Gopal začal znovu mluvit. Vysvětlil Weinbergerovi, proč úplné ticho představuje obrovskou výhodu pro vědu – můžete testovat i ty nejtišší zvuky a ujistit se, že otravné pískání nabíječky vám nepokazí poslech dobré hudby nebo skvělou párty. Díky této místnosti může Microsoft dosáhnout převratných objevů, což ale Weinbergera příliš nedojímalo. „Všechno, co můžu s jistotou říct, je, že kdybych v té místnosti zůstal delší dobu, tak se totálně zblázním,“ uzavřel.

 

Čtěte také: 

Jaké je to dívat se přímo do černé díry? My to víme!

Michal Čagánek: Světlo je absolutní, ne tma

Kdo jsou ostří hoši z Tygřího komanda?

foto: Shutterstock, zdroj: Insider

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...