fbpx

Zveřejněno: 8. 11. 2017

Jednou z přednášejících na letošním ročníku Mezinárodní transpersonální konference byla také antropoložka, která se zabývá užíváním drog a psychedelik Maja Kohek. Maja zkoumá psychedelika v terapeutických a sociálních kontextech, loni začala spolupracovat s Mezinárodním střediskem pro etnobotanické vzdělávání, výzkum a služby (ICEERS) ve Španělsku, kde se konkrétně zabývá akutními subjektivními účinky ibogainu.

Ibogain je alkaloid s halucinogenními účinky, který obsahuje mnoho rostlin. Nachází se především v rostlině známé jako iboga. Preparáty obsahující ibogain jsou užívány k medicínským a rituálním účelům stoupenci afrického náboženství Bwiti. Vědci zkoumají jeho účinky na léčbu závislostí. Ibogain pomáhá především se závislostí na heroinu. 

Slovinka Maja Kohek je prezidentkou organizace European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD), která se mimo jiné snaží o legalizaci použití psychedelik pro medicínské a terapeutické účely. „Jde o síť, která bojuje za spravedlivou a efektivní drogovou politiku. Myslíme si totiž, že současná situace není moc dobrá. A máme několik podle nás dobrých návrhů, jak dělat tuto politiku lépe,“ říká v rozhovoru pro Flowee Maja.

Současná drogová politika je podle Maji vlastně prohibiční. Přitom by nás měla zkušenost s alkoholem varovat. Vše okolo drog se děje "na černém trhu" a neveřejně, o to jsou pak horší důsledky. „Je to válka a ta má své oběti po celém světě. Oběťmi nejsou jen uživatelé drog, ale společnost jako taková,“ připomíná Maja Kohek. Podle Maji je problém ten, že se drog bojíme, protože o nich jako společnost víme velmi málo. „A ty informace, které známe, přicházejí jen od těch, kteří zde tu prohibici zavedli,“ dodává Maja.

Podle Maji je potřeba, abychom se všichni v otázce drog, ale i psychedelik chovali více zodpovědně, abychom i v této oblasti podporovali vědu a sledovali, kam nás především v oblasti medicíny výzkumy zavedou.

Ptala se Eva Césarová

foto: ITC Prague, zdroj: ITC Prague

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...