fbpx

Zveřejněno: 11. 7. 2017

Nové studie tvrdí, že rostliny jsou natolik inteligentní, že si samy určí, kdy růst a kdy ne. Mohou zpívat, tančit a umějí i mnoho dalších činností. Rostliny zároveň ale dělají důležitá rozhodnutí, o nichž samy ani nevědí. Květiny mají dokonce soubor buněk, které plní podobnou funkci jako lidský mozek. Jak tyto buňky fungují?

Výzkumu rozumu rostlin se zhostili vědci z univerzity v Birminghamu. Jsou přesvědčeni, že lidé inteligenci rostlin podceňují. Proto se třeba zahrádkáři diví, že jim květiny nerostou, i když je o ně dobře postaráno. Jenže ony podle vědců dělají během růstu důležitá životní rozhodnutí. Kdyby rostlina vyrostla příliš brzy, zdecimuje ji mráz. Příliš pozdní růst zase znamená, že květinu vytlačí jiná rostlina. Květiny tedy bojují o přežití stejně jako člověk. K tomu potřebují mysl a instinkt přežít.

Rostliny a jejich rozhodovací centrum

Příslušní výzkumníci o svých poznatcích informovali v National Academy of Sciences (PNAS). Zjistili že rostliny mají Arabidopsis, tedy jakési "rozhodovací centrum". Květiny mají uvnitř svého embrya souhrn buněk, keré podle studie plní stejná rozhodnutí jako lidský či zvířecí mozek. K výzkumu konkrétně posloužila Řeřicha setá. Ta obsahuje dva typy buněk. Jeden druh buněk podporuje růst semen. Ten druhý může za jejich klíčení a další růst rostliny.

shutterstock 577242466

Rostliny přesně vědí, kdy mají růst, dokážou se samy rozhodovat

Tyto dva druhy buněk mezi sebou dokonce komunikují. Toho se jim daří docílit pohybem hormonů. Je to vlastně analogický mechanismus, který využívají naše mozky při rozhodování. Rostliny mají tedy mnohem složitější mechanismus myšlení, než si vědci dosud mysleli. "Naše práce odhalila, že rostliny mají v rozhodovacím centru dvě oddělené části. V lidském mozku toto dělení funguje také, ale je sestavené z více komponent. Rovněž ale zvyšuje přesnost, s níž přijímáme rozhodnutí," říká profesor George Bassel z univerzity v Birminghamu. "Fakt, že jsou odděleny i části "mozku" v rostlině, je pro nás zásadní proto, abychom věděli, jak rostlina funguje," doplňuje Bassel.

Vědou k lepšímu klíčení rostlin

Nové objevy vědců z Birminghamu pomohly odhalit další tajemství rostlin a plevelů. Lidé rostlinám zase o něco víc porozumí. A nejen to. Studie se dají využít i komerčně. Na to, aby se zvýšila klíčivost, a tím i výnosy rostlin, se dosud používaly herbicidů.

 k tomu dodává: "Objev myšlení rostlin nám umožní více reagovat na environmentální podměty a podmínky. Je to takový rozdíl, jako bychom četli recenzi na film od jednoho kritika čtyřikrát, nebo bychom si přečetli čtyři různé názory kritiků před tím, než bychom se rozhodli jít do kina," dodává biomatematik z univerzity v Birninghamu Iain Johnston. Objev podle něj také dokazuje, že i rostliny jsou myslící tvorové stejně jako lidé.

foto: Shutterstock, zdroj: Messagetoeagle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...