fbpx

Zveřejněno: 20. 7. 2017

Nové výpočty výzkumníků Institutu Alfreda Wegenera univerzity v Cardiffu konstatují, že zvýšení CO2 v atmosféře ovlivnilo klima natolik, že se jen za posledních deset let v Grónsku zvýšila teplota o 10 stupňů celsia. Podle výzkumu se tyto výkyvy v klimatu odehrávají neustále. Kvůli činnosti člověka jsou však nepředvídatelné a mnohem intenzivnější. 

Vědci uznávají, že teplotní výkyvy se na planetě odehrávaly již dříve, před nástupem průmyslu, který je hlavním zdrojemn CO2. Vysoká koncentrace oxidu uhličitého ale způsobuje náhlou změny teplot, která se nedá předvídat. To se nejvíce projevuje na březích oceánů a na pólech. Tyto náhlé změny teplot během jednoho období se nazývají Dansgaard-Oeschgerovy jevy.  Za celou dobu ledovou proběhly 25krát, nyní si jich vědci všímají právě na ledovcích v Grónsku. Výsledky studie byly uveřejněny v časopise Nature Geoscience.

CO2, nebo přirozený běh planety?

Člověk si v honbě za svým pohodlím neuvědomuje, že je součástí přírody a že se musí přizpůsobit řádu, jenž na Zemi vládne. Také minulé glaciální období (doba utváření ledovců) se neslo ve znamení několika klimatických změn, které se odehrávaly vysoko v severní části polokoule. Nyní se tyto změny ale dějí mnohem intenzivněji, na vědcích je zjistit, jak vysoký podíl na nich člověk produkující CO2 má.

shutterstock 334716803

CO2 způsobuje výkyvy v atmosféře. Největším zdrojem oxidu je přitom lidská činnost

Moře se oteplují čím dál rychleji

Jeden z předních autorů studie, profesor Xu Dong Čang, tvrdí, že je podíl člověka na klimatických změnách patrný. "V této studii se nám povedlo poprvé ukázat, jak postupné zvyšování CO2 způsobuje rychlé oteplování," říká Čang.

Zvýšení teploty je podle vědců důsledkem vzájemného působení oceánů a atmosféry. Podle jejich výpočtů je východní Tichomoří oteplováno intenzivněji než severní Atlantik. Může za to údajně proudění větru nad Střední Amerikou. Oceány jsou zároveň také na povrchu mnohem slanější. "Naše simulované výpočty dokonce ukazují, že i malé koncentrace CO2 stačí ke změně, která vede  k náhlým zvýšením teploty moří," dodává Čang.

Lidé proces zkázy urychlují

Autoři studie tvrdí, že stoupající hladina oxidu uhličitého je také hlavní příčinou změn proudů oceánů. "Zatím nemůžeme s jistotou říct, zda rostoucí hladiny CO2 budou mít podobný účinek v budoucnu, protože podmínky jsou dnes jiné," říká další z týmu výzkumníků Gerrit Lohmann. "Prudké změny klimatu Země ale rozhodně proběhly i v nedávné minulosti a i ty byly důsledkem neustále rostoucí koncentrace CO2."

Vědci upozorňují, že problém s CO2 není ideologický, ale reálný. Přirozené klimatické změny nikdy nebyly tak prudké jako s nárůstem CO2 v atmosféře. Proto je potřeba pracovat na řešení tak, aby přvládal přirozený proces změn klimatu nad změnami, které planetě způsobuje činnost člověka.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...