fbpx

Zveřejněno: 5. 5. 2017

Pavouci sní neuvěřitelné množství hmyzu. Výzkumníci odhadli kolik a výsledky jsou ohromující. Celá lidská populace – cca 335 milionů tun masa – by jim nevydržela ani na rok. Přesto není důvod se jich bát.

Na naší planetě existuje více než 45 000 druhů pavouků, v některých částech světa jich je víc než tisíc na prostoru 1 m² a patří k nejrozmanitějším a nejrozšířenějším predátorům ve zvířecí říši. Vědci ze Švýcarska a Švédska vypočítali, kolik toho všichni pavouci na světě sní, a došli k neuvěřitelnému výsledku. Osminozí labužníci totiž zkonzumují zhruba 400–800 milionů tun hmyzu ročně. Celá lidská populace si pro srovnání ročně pochutná na 400 milionech tun masa a ryb. „S velikostí svého apetitu hrají pavouci obzvláště důležitou roli v eliminaci škůdců a patogenů,“ píšou autoři studie. Pavouci si tedy vážně zaslouží naše uznání.

zaprednice shutterstock 373556695

Nejjedovatějším pavoukem v České republice je zápřednice jedovatá.

Sněz a buď snězený

Ačkoliv se pavouci vyznačují svým apetitem, není důvod se jich děsit. Sami se často stávají obětí jiných predátorů. Přibližně 8 tisíc zvířat na světě je považuje za svou potravu. „Naše výpočty nám umožnily poprvé kvantifikovat fakt, že pavouci jsou významní nepřátelé hmyzu,“ vysvětlil Martin Nyffeler z University v Basileji a současně dodal: „Společně s jinými hmyzožravými druhy, jako jsou ptáci, pomáhají redukovat hustotu hmyzu. Jsou také zodpovědní za udržování ekologické rovnováhy v přírodě.“ Pavouci obvykle žijí v lesích a travnatých oblastech. Oproti tomu v poušti, arktické tundře nebo kultivovaných oblastech jich je poměrně málo. U zemědělské krajiny je to pochopitelné – jedná se o „narušený systém“, který jim skýtá mizerné podmínky pro přežití.

 

pavouci pochoutka shutterstock 167942255

Pavouci jsou v exotických zemích považováni za lahodnou pochoutku.

Máte důvod se jich bát?

V našich podmínkách právě naopak. Většina pavouků napadá lidi jenom v sebeobraně a kousnutí od většiny z nich nemá horší následky než bodnutí od komára nebo včely. Jedním z českých nejjedovatějších druhů je zápřednice jedovatá, která dorůstá maximální velikosti 1,5 cm. Oproti největšímu pavouku na světě – venezuelskému theraphosa blondi, který dosahoval velikosti 28 cm a byl schopen sníst i malého ptáka – je to drobeček. Kousnutí zápřednice není o mnoho nebezpečnější než kousnutí ováda. Navíc se vám jen tak nepřihodí.

Do domu se vám pravděpodobněji nastěhuje křižák obecný, ve sklepě se zase často usídlí křižák temnostní. V koutech stropů přede svoje pavoučí záclony pokoutník, a když mu je smetete pryč, škodíte sami sobě, protože zlikvidujete dokonalou past na mouchy. A pokud snad máte z pavouků přeci jen strach, můžete se jim v Kambodži nebo Venezuele patřičně pomstít. Vaření sklípkani zde představují výbornou pochoutku.

Čtěte také:

Navigaci? Tu mravenci nepotřebují! 

Robotické včely. Znamenají technickou nebo přírodní revoluci?

I ptáci jsou dnes bezdomovci. Jak je to možné?  

 

foto: Shutterstock, zdroj: http://www.spiegel.de/

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...