fbpx

Zveřejněno: 2. 7. 2017

Žádné koleje, žádní řidiči, ale hodně cestujících. Čínský dopravní prostředek budoucnosti, který kombinuje prvky autobusu, vlaku a tramvaje, pojme až 300 lidí. Tento "vlak" zvaný ART nejezdí po kolejích, ale například po bílých čarách na silnici. Nejmodernější model stroje je řízen čistě elektronicky. 

Za projektem stojí čínská přepravní společnost CRRC. Ta nový dopravní prostředek nazývá „inteligentním autobusem“. Při plném nabití se tato 30 metrů dlouhá hračka bude pohybovat rychlostí až 40 kilometrů v hodině. Virtuální kolejnice, které budou na silnici vyobrazeny jako bílé čáry, budou mít nainstalovány speciální snímače, díky kterým bude zajištěna přizpůsobivost k dopravní situaci  v reálném čase

První model pojme zatím tři stovky cestujících, v budoucnosti by však chtěli výrobci přijít s vozidly, jež by mohla pojmout až 500 lidí. Vozidla jezdí na pneumatikách, jedná se tak v podstatě o prodloužený autobus, který je podobný vlaku.

Projekt má překvapivé poslání

Dopravní prostředek je určen pro běžná města, která si nemohou dovolit vysoké náklady na metro či tramvaje. Například výstavba kilometrové dráhy metra stojí okolo 100 milionů dolarů. ART  autobus bude stát pouhé 2 miliony dolarů.

Prvním městem, kde má ART jezdit, bude Ču-čou ve střední Číně. Délka trasy bude více než čtyři kilometry a její výstavba začne v roce 2018. Pokud půjde vše podle plánu a projekt poslouží k účelu, k němuž je naplánován, čeká ho podle čínských médií velká budoucnost.

Na druhou stranu ale může klesnout zaměstnanost v dopravních firmách. Teprve budoucnost ukáže, zda ART začne plnit úlohu metra či tramvají a zda hromadná doprava bude řízena pouze či převážně elektronicky.

foto: Youtube, zdroj: Youtube, My Modern Net

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...