fbpx

Nemít doma internet už většině z nás zní jako úplné sci-fi. Tenhle ‚alternativní lifestyle‘ ale může mít mnoho výhod.

Zveřejněno: 20. 8. 2018

Na vysokorychlostní internet si většina lidí víceméně zvykla. Umožňuje nám za pár sekund načíst stránky s multimediálním obsahem či poslat přátelům video. Co ale sama dostupnost vysokorychlostního internetu dělá s naším tělem a jak ovlivňuje naše chování, na to ještě tak úplně zvyklí nejsme.  

Spánek je megadůležitý

Stovky studií potvrzují, že spánková deprivace má dlouhodobě negativní vliv na naše zdraví. Nedostatek spánku se řadí mezi hlavní příčiny některých chronických nemocí, kognitivních problémů a poruch nálad.

Související…

Jak ovlivňuje konopí spánek? Je po něm hlubší a klidnější
Lukáš Hurt

Nejnovější výzkum publikovaný v Žurnálu ekonomického chování a organizace nyní potvrzuje, že za naše problémy se spánkem může i vysokorychlostní internet. Vyšlo totiž najevo, že lidé s neomezeným online přístupem spí za noc o 25 minut méně. S kvalitou spánku se také cítí méně spokojeni.

Odolat je těžší a těžší

Vysokorychlostní internet totiž láká k vyššímu využívání elektroniky. V posteli těsně před spaním je tudíž mnohem těžší odolat nutkání zkontrolovat emaily či aktualizovat newsfeed Instagramu – ovšem o to míň pak spíme. Snadný přístup k internetu nás totiž udrží déle vzhůru, ať už hraním her, surfováním na webu či chatováním.

Internet je pouhý nástroj, a stejně tak, jako si nevezmete do postele vysavač, nepatří tam ani internet

Důležitost kvalitního spánku pro naše zdraví, produktivitu a celkovou spokojenost, byla již mnohokrát prokázána. Internet je pouhý nástroj, a stejně tak, jako si nevezmete do postele vysavač, nepatří tam ani internet. Tedy – příliš mnoho internetu. Vyplatí se proto zamyslet nad tím, jak a k čemu vlastně internet používáte. Patříte mezi ty, kteří z mobilu téměř neslezou, nebo si naopak často dopřáváte večery offline? To druhé vřele doporučuji.

Dejte si #denoffline

Flowee již brzy chystá spolu s magazínem Dítě v síti akci „Den offline“, jejímž smyslem je upozornit na naši neustále se zvyšující závislost na internetu neboli na nehmotném, neviditelném světě, který má tendenci dominovat reálnému světu. Pouhý jeden den offline může přitom mít moc si uvědomit, jaké to je žít přirozeně, tedy bez připojení. Den offline oslavuje přirozený kontakt mezi lidmi a pomáhá nám neztratit schopnost být sám se sebou. Zajímá vás, jak tráví #denoffline i ostatní? Sledujte hashtag a čtěte Flowee – brzy přineseme více informací. Stay tuned!

foto: Shutterstock, zdroj: Social Barrel

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...