fbpx

Před početím správně načasujte vysazení antikoncepce. Návrat k normálu může trvat i měsíce 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud uvažujete o dítěti, ale užíváte antikoncepci, nepochybně vás zajímá odpověď na otázku, kdy ji přestat užívat, abyste maximalizovala své šance na otěhotnění

Zveřejněno: 20. 2. 2024

Všichni jsme slyšeli příběhy žen, které otěhotněly, jakmile přestaly užívat antikoncepci. Ale je to opravdu tak jednoduché? Většina hormonálních antikoncepčních metod brání ovulaci neboli uvolnění vajíčka. Pokud se vajíčko neuvolní, spermie nemají co oplodnit – a tudíž neotěhotníte. Když přestanete hormonální antikoncepci užívat, ovulace opět přijde. Ačkoliv je ale jedním ze znaků, že byste mohla být plodná, neznamená automaticky, že otěhotníte, píše ve svém textu na webu Verywell Health specialistka na plánování rodiny Dawn Staceyová.

A kdy se tedy plodnost vrátí? Odpověď na tuto otázku se liší u jednotlivých žen a také závisí na typu antikoncepce, kterou používáte. Antikoncepční metody založené na bariérách, které brání spermiím v přístupu k vajíčku, do ovulace nijak nezasahují – to znamená, že můžete otěhotnět hned, jakmile je přestanete používat. Patří sem například mužský a ženský kondom, pesar nebo spermicidy. Kombinovaná antikoncepce, která je typem hormonální antikoncepce, proti tomu zabraňuje otěhotnění zastavením ovulace. Patří sem antikoncepční pilulky, vaginální kroužek nebo antikoncepční náplast. „Jak dlouho trvá otěhotnění po vysazení pilulky, náplasti nebo kroužku, se liší. Někdy může trvat až tři měsíce, než se cykly vrátí do normálu, ale vaše plodnost se může vrátit již během prvního měsíce,“ píše Staceyová.

Pilulka

U antikoncepčních pilulek podle praktické lékařky Kirsty Wallace-Horové zpravidla trvá návrat k obvyklé úrovni plodnosti asi dva měsíce. „U některých lidí může dojít k ovulaci a otěhotnění před další menstruací,“ říká pro Body+Soul. U pilulek se může také situace lišit podle jejich typu. „Kombinovaná pilulka obsahuje hormony estrogen a progestin, které zabraňují uvolňování vajíček z vaječníků. Zároveň zahušťují cervikální hlen, který zabraňuje spermiím, aby se dostaly k vajíčku. Naopak ‚minipilulka‘ obsahuje pouze jeden hormon, progestin, a je alternativou pro ženy, které pociťují nežádoucí účinky estrogenu,“ vysvětluje web Antikoncepce.cz. Když přestanete užívat pilulky obsahující pouze progestin nebo pilulky s prodlouženým cyklem, vaše plodnost by se měla vrátit rychle, říká Staceyová.

Ujistěte se, že přijímáte klíčové živiny pro reprodukční zdraví – myslete na kyselinu listovou, železo a omega-3 mastné kyseliny. Lepší strava, udržení hladiny stresu pod kontrolou, pravidelné cvičení a vyhýbání se nadměrnému příjmu alkoholu a kofeinu jsou jednoduché, ale účinné způsoby, jak vést životní styl příznivý pro plodnost.

Podle zdravotníky ověřovaného portálu WebMD můžete otěhotnět dokonce během jednoho až tří měsíců po vysazení kombinovaných pilulek, většina žen však může otěhotnět do jednoho roku. V případě minipilulky je možné otěhotnět už několik dní nebo týdnů poté, co je přestanete užívat. „Je to proto, že minipilulka důsledně nezastavuje ovulaci tak jako tablety s estrogenem. Místo toho ztenčuje děložní sliznici. Jakmile přestanete minipilulku užívat, sliznice začne opět houstnout, což vám umožní otěhotnět,“ popisuje web.

Nitroděložní tělísko

U hormonálních nitroděložních tělísek se plodnost obvykle vrací krátce po jejich vyjmutí a u těch nehormonálních často již během prvního menstruačního cyklu, ačkoliv u někoho to může trvat déle. „Studie ukazují, že k otěhotnění dojde do jednoho roku po odstranění nitroděložního tělíska u 70 až 75 procent těch, kteří se aktivně snaží otěhotnět,“ uvádí Staceyová. Vložené nitroděložní tělísko vám může kdykoliv odstranit lékař, nikdy se o to nepokoušejte sama doma.

Náplast a kroužek

Po používání antikoncepční náplasti by se měla podle portálu WebMD ovulace objevit asi po jednom až třech měsících od ukončení užívání. Stejně je to i v případu vaginálního kroužku. Jak už ale bylo uvedeno výše, ovulace ještě nezaručuje, že otěhotníte.

Injekční antikoncepce

Déle může trvat otěhotnění, pokud si necháváte aplikovat injekční antikoncepci. Podle serveru WebMD může po jejím ukončení trvat deset měsíců nebo déle, než se ovulace vrátí, u některých žen je to dokonce až osmnáct měsíců, než znovu začnou menstruovat. „Proto odborníci tuto metodu nedoporučují ženám, které doufají, že budou mít děti do jednoho roku od ukončení užívání antikoncepce,“ podotýká web.

Měla jsem více než několik pacientek, které otěhotněly dříve, než plánovaly, protože předpokládaly, že bude trvat dlouho, než se jejich tělo přizpůsobí vysazení antikoncepce.

Vyšší rizika?

„Odborníci se dříve domnívali, že ženy mají vyšší riziko potratu, pokud otěhotní brzy po vysazení antikoncepce. Novější výzkumy však ukazují, že je bezpečné otěhotnět hned,“ píše WebMD. Staceyová podotýká, že o návratu plodnosti po vysazení antikoncepce bylo provedeno mnoho výzkumů, a z přehledu studií zahrnujících téměř patnáct tisíc osob vyplynulo, že počet těhotenství do jednoho roku po vysazení antikoncepce činí v průměru 83,1 procenta, přičemž mezi jednotlivými metodami nejsou velké rozdíly. Toto číslo je přitom stejné jako u běžné populace.

Počkat na správnou chvíli

Kdy ale antikoncepci vysadit? „Je sice pravda, že může trvat několik měsíců, než se vaše hormony vrátí k normálu, ale potenciálně můžete otěhotnět velmi rychle,“ poznamenává v rozhovoru pro Body+Soul Wallace-Horová. Ženám proto nedoporučuje vysazovat antikoncepci, dokud nejsou připraveny otěhotnět. „Měla jsem více než několik pacientek, které otěhotněly dříve, než plánovaly, protože předpokládaly, že bude trvat dlouho, než se jejich tělo přizpůsobí vysazení antikoncepce,“ říká. Počkat s vysazením je přitom podle ní užitečné hned z několika důvodů. Můžete totiž například začít už s předstihem užívat prenatální multivitamíny. „Máte také možnost navštívit svého lékaře, aby zjistil, zda by vám prospěly další doplňky stravy (například pokud máte nedostatek železa, vitaminu D nebo jste veganka či vegetariánka), a optimalizovat svůj životní styl,“ dodává Wallace-Horová.

Právě na zdravý životní styl klade Wallace-Horová důraz. „Důležitým dílem skládačky je váš jídelníček. Ujistěte se, že přijímáte klíčové živiny pro reprodukční zdraví – myslete na kyselinu listovou, železo a omega-3 mastné kyseliny. Lepší strava, udržení hladiny stresu pod kontrolou, pravidelné cvičení a vyhýbání se nadměrnému příjmu alkoholu a kofeinu jsou jednoduché, ale účinné způsoby, jak vést životní styl příznivý pro plodnost,“ radí.

Zdravotníci podle Staceyové často doporučují počkat s pokusy o početí po vysazení kombinované antikoncepce alespoň tři měsíce – to vám může pomoci sledovat přirozený cyklus předtím, než se začnete aktivně snažit o dítě. V tomto případě doporučuje Wallace-Horová vysadit hormonální antikoncepci a přejít na jiný typ ochrany – například na kondomy. „Sledování cyklu vám pomůže určit, kdy máte ovulaci, a pomůže vám načasovat pohlavní styk tak, abyste optimalizovala své šance na otěhotnění,“ vysvětluje Wallace-Horová. 

Pokud máte nepravidelný menstruační cyklus i několik měsíců po vysazení antikoncepce, je na čase navštívit gynekologa. To samé platí i v případě, kdy nepociťujete známky ovulace, jako jsou změny cervikálního hlenu nebo citlivost prsou. 

Související…

Končíte s antikoncepcí? Byliny, doplňky i strava, které pomáhají obnovit přirozený cyklus
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...