fbpx

Hodinu kódu si mohou vyzkoušet jednotlivci, třídy i celé vzdělávací instituce nebo soukromé organizace, a to bez jakýchkoliv předchozích zkušeností. Celosvětově ji připravuje nezisková organizace Code.org, zde v Česku ji už pět let zastřešuje společnost Microsoft

Zveřejněno: 23. 3. 2020

IT se řítí velkou rychlostí vpřed, přičemž je stále náročnější nacházet nové a nové způsoby, jak děti zaujmout – jak je naučit s novými technologiemi pracovat, nejen se jimi bavit. V rámci Hodiny kódu (Hour of Code), jejímž cílem je nadchnout, objevit a povzbudit talenty, rozvíjet digitální dovednosti a logické myšlení, se proto při výuce používá populární počítačová hra. Děti se tak pro ně přirozenou cestou učí, jak mohou používat technologie ve svůj prospěch.

S digitálními dovednostmi jsme na tom ve srovnání s ostatními zeměmi EU stále spíš pod průměrem. Pracovní trh přitom bude do budoucna vyžadovat zcela jiné znalosti a dovednosti, programování bude naprostou samozřejmostí, podobně jako dnes například angličtina. Často ale stačí jedna opravdu dobře vedená a zajímavá hodina, aby se děti nadchly pro programování, resp. začaly vnímat, že informatika může být zábavná a kreativní.

Dva tisíce akcí s kódem

Hodinu kódu si mohou vyzkoušet jednotlivci, třídy i celé vzdělávací instituce nebo soukromé organizace, a to bez jakýchkoliv předchozích zkušeností. Celosvětově ji připravuje nezisková organizace Code.org, zde v Česku ji už pět let zastřešuje společnost MicrosoftJen v uplynulém roce se konaly téměř dva tisíce registrovaných akcí. To ale není úplné číslo, další stovky škol se totiž zapojily bez registrace nebo přímo využily herní legendu Minecraft: Education Edition,upřesňuje Learning Solutions specialista ve společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko Karel Klatovský.

Microsoft každoročně přichází s novým tutoriálem ze světa Minecraft, speciálně navrženým k využití v Hodině kódu.

Pro mnoho žáků je Hour Of Code vůbec to první seriózní seznámení s programováním. Skvělou zprávou je, že díky nadšeným a pozitivním ohlasům na Hodinu kódu pokračuje stále více škol s výukou dále pomocí tzv. blokových programovacích jazyků i v běžných hodinách informatiky. Mimochodem i mnoho členů Studentského trenérského centra určeného středoškolákům, kteří si zdokonalují své znalosti v oblasti ICT pod vedením profesionálů a předávají je dál svým vrstevníkům, začalo s programováním právě v rámci Hodiny kódu.

Vede hlavně Minecraft

Stará známá škola hrou efektivně funguje i na digitální generaci. Děti potřebují rychle vidět výsledek, jsou přirozeně zvídavé a je důležité umět se dobře ptát a vzbudit jejich zájem. „Na Hodině kódu žáci ani nemají pocit, že se něco učí, baví je to. Minecraft je nejpopulárnější hra na světě a otevírá jim to možnosti dalšího vzdělávání v oblasti programování. Díky podpoře blokového programování mohou žáci programovat např. ve vizuálním jazyce Scratch.

Vedle toho ale Minecraft podporuje i pokročilé jazyky jako Javascript nebo Python, a hodí se tak i k pokročilejší výuce na středních školách. Dobrými příklady úspěšného zapojení Hodiny kódu do výuky jsou například Gymnázium v Českých Budějovicích, Střední škola zemědělská a potravinářská v Klatovech, Střední škola informatiky, finančnictví a poštovnictví v Brně nebo Základní škola Nedvědova v Olomouci,“ vysvětluje dále Karel Klatovský z Microsoftu.

Jak měnit svět s technologií

Microsoft každoročně přichází s novým tutoriálem ze světa Minecraft, speciálně navrženým k využití v Hodině kódu. Aktuální novinka reflektovala snad nejpalčivější problém současnosti – ochranu životního prostředí, přičemž kromě samotného programování se v něm teenageři seznámili také se základy fungování umělé inteligence. „V novém Minecraft světě hráč programuje svého agenta, robota, který se pomocí umělé inteligence postupně učí rozlišit hořlavý a nehořlavý materiál. Hráč dostává instrukce od výzkumníka, inženýra, AI specialisty či vědce, kteří ho postupně seznamují s problematikou hořlavosti materiálů a dávají mu základy programování. Následně se hráč dostane do oblasti se zvýšeným rizikem výskytu blesků, kterou je třeba vyčistit od materiálů, jež představují nebezpečí vzniku požáru. Po úspěšném vyčištění oblasti je úkolem hráče vysadit nové rostlinky a přinést i zvířátka,“ přiblížil novinku učitel z Gymnázia v Českých Budějovicích Miroslav Kotlas.

Největší užitek Hour of Code osobně vnímám v jednoznačném potvrzení, že využívání her ve výuce má budoucnost.

Hodina kódu tak pomáhá dětem ukázat, jak mohou používat technologie ve svůj prospěch a za jejich pomoci měnit svět. „Mnoho rodičů pořád za gamifikací výuky vidí jen hraní her místo učení, ale opak je pravdou. Využíváním Minecraftu ve výuce neděláme ze žáků hráče, ale z hráčů žáky a studenty – potenciálně skvělé vývojáře, úspěšné programátory, IT architekty. Ovšem i u učitelů je to občas ještě ‚běh na dlouhou trať‘. Naštěstí je příkladů do dobré praxe dnes již opravdu hodně. Opět uvedu například SŠIFP Brno, kde probíhala paralelně výuka programování standardním způsobem a ve druhé třídě pomocí Minecraftu. Nijak nás nepřekvapilo, že studenti s Minecraftem dosahovali lepších výsledků,“ konstatuje specialista Microsoftu Karel Klatovský.

„Největší užitek Hour of Code osobně vnímám v jednoznačném potvrzení, že využívání her ve výuce má budoucnost – a hlavně, že základy algoritmizace zvládne téměř každý. Zajímavou motivací pro žáky samotné pak může být i fakt, že každý účastník získává vlastní ‚programátorský‘ diplom,“ dodává Klatovský.

Žáci vědí občas víc

Do Hodiny kódu se může zapojit jakákoliv škola nebo zájmový kroužek. Učitelé mohou přihlásit svou třídu přes jednoduchý formulář a absolvovat se studenty Hodinu kódu jako součást vyučování, přičemž po registraci se jejich škola zobrazí i na globální mapě. „Mnoho učitelů poznalo, že nemusí znát všechny nástroje lépe než studenti, ale že spolupráce a gamifikace může být oboustranně výhodná – žáci Minecraft znají a dopředu vědí, jak jej ovládat, a učitel zase do hry ze své strany vnáší samotné učivo a osvědčené pedagogické postupy. Skvělou zprávou je současně i schopnost a ochota mnoha učitelů bez problému přiznat, že žáci ovládají Minecraft lépe,“ potvrzuje zástupce ředitele na základní škole v Olomouci Miroslav Dvořák. Hour of Code přitom vnímá jako obrovskou příležitost i pro dospělé.

Předchozí zkušenost s programováním není pro absolvování Hodiny kódu vůbec nutná a hry jsou k dispozici také v češtině.

Díky tutoriálům, které slouží jako návod a jsou volně dostupné na stránce www.hourofcode.com, je snadné projít si Hodinu kódu i doma s dětmi. Předchozí zkušenost s programováním není pro absolvování Hodiny kódu vůbec nutná a hry jsou k dispozici také v češtině. Není třeba instalovat žádné programy, stačí dobré připojení na internet, internetový prohlížeč a počítač s klávesnicí a myší či dotykový tablet.

Související…

Co je technostres? Zabiják produktivity, na nějž pomůže změna pracovní kultury
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Hodiny kódu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...