fbpx

Zahraniční univerzity se dělí o své vědění a vypisují online kurzy pro zájemce z celého světa

Zveřejněno: 13. 5. 2018

Studium z online kurzů a aplikací není novinkou, ale pořád jde o jeden z nejprospěšnějších způsobů trávení času na internetu. Zlepšíte si paměť a naučíte se nové věci do práce i do života. Nejde ani tolik o diplom, kurzy, které vám chceme doporučit, často k žádnému papíru nevedou. Ale zase se nemusíte kvůli nim hlásit na žádnou konkrétní školu, nemusíte splňovat nic.

Související…

Máma není doma, YouTube jo: Co vlastně děti dělají na sociálních sítích?
Anastázie Harris

Jde zkrátka o způsob – rychlý, pohodlný a levný, jak si prohloubit vlastní vzdělání ve svém oboru, ale přednášky vás mohou zavést i do oborů, o kterých jste netušili, že vás baví. Většina z nich vyžaduje kromě internetového připojení i dobrou znalost angličtiny, takže se bokem doučíte angličtinu na špičkovou úroveň. 

Nejznámější službou je Coursera. Vznikla v Silicon Valley, a nejvíc přednášek se proto týká oborů, které v téhle komunitě kvetou, tedy IT, matematika, obchod, start-upy. Službu Coursera asi znáte, ale ruku na srdce, už jste vyzkoušeli nějaký kurz, který nabízí? Pokud k tomu nemáte důvod, tak vězte, že jím může být třeba šetření obrovského množství peněz a času. Dostat se na Stanford nebo Yale se nepoštěstí každému, ale do některého z 1500 kurzů od 150 prestižních partnerů se pustit můžete. A nejde jen o „školské“ znalosti, ale i o kurzy manažerské, které se vám vrátí v práci.

Coursera nabízí kurzy podobně jako univerzita, studujete tedy spolu s ostatními, zapisujete se do předmětů tehdy, kdy probíhají. Některé nabízejí trvalý archiv, jiné nikoli.

Jak založit start-up

Dalším, už méně populárním tipem je web Alison, britský hub pro online vzdělávání určený zejména globálně zaměřeným podnikatelům. Studovat můžete v angličtině, francouzštině nebo němčině a témata jsou více než zajímavá. V praxi využijete třeba lekce zakládání startupů s Guyem Kawasakim, které projekt nejen zaštítil svým jménem, ale kurz také sém vede.

Web Academic Earth nabízí seriózní i volnější lekce z různých oborů. Jmenují se třeba „Láska je ve vzduchu“ nebo „Svět se točí okolo peněz“. Příjemnou a zábavnou formou se můžete vzdělávat i v oblastech, do kterých byste to neřekli.

Projekt 99U je určen pro kreativní a podnikatelskou komunitu, jde o takový TED pro podnikatele. Inovace a budování obchodu jsou hlavní náplně kurzů, ve kterých se úspěšní lidé pokoušejí přenést trochu zkušeností na své studenty.

Udacity je místem pro kodéry a příznivce matematiky a dalších exaktních věd. Pokud se chcete naučit programovat, stačí si vybrat úroveň pokročilosti a dostanete nabídku mnoha kurzů, které z vás při troše trpělivosti mohou udělat vývojáře. Pokud vám stojí v cestě zábrany a myslíte si, že nemáte dost času a energie na studium, tak myslete na to, že tempo si můžete určovat sami, stejně tak téma a náročnost kurzů. Nikdo kromě vás samých vás k rozjetí sebevzdělávání online a zdarma nedonutí.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...