fbpx

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) popisuje, proč populární mobilní aplikace a sociální síť pro sdílení videí TikTok představuje pro své uživatele obrovské bezpečnostní riziko

Zveřejněno: 7. 8. 2020

Evropský sbor pro ochranu údajů kvůli této nebezpečné sociální síti zřídil pracovní skupinu, která má prověřit zásady a postupy TikToku při zpracování osobních dat. Existují totiž důkazy, že soukromá data milionů uživatelů míří přímo do Číny.

V posledních týdnech zakázala TikTok Indie, schyluje se k tomu v USA a síť je prošetřována v EU. Co z toho je ale obchodní válka a co skutečný problém?

Víc než Facebook

TikTok, který vlastní a vyvíjí čínská firma ByteDance, se v posledních pár letech stal oblíbeným nástrojem zejména v mladší generaci uživatelů. Aplikaci si po celém světě stáhly už přes dvě miliardy uživatelů a TikTok svým strmým vzestupem zaskočil tradiční sociální sítě a aplikace jako Facebook, Twitter nebo Snapchat. Formát příspěvků na TikToku (tedy krátká vtipná nebo zajímavá videa) přitahuje pozornost především dětí. Jen v České republice podle průzkumu Centra PRVok TikTok využívá více než čtvrtina dětí, nejčastěji ve věku 10 až 12 let.

Problém také představuje neautorizované odesílání dat, které popsali někteří uživatelé. Ti se setkali s tím, že z jejich zařízení TikTok odesílal na čínské servery biometrické údaje zjištěné z nahrávaných videí.

Oblíbenost aplikace u dětí už několikrát způsobila rozruch, protože na platformě se často vyskytují i sexuální predátoři. Problém s TikTokem je ale daleko hlubší. Samozřejmě, že data za zvláštních okolností shromažďují i jiné společnosti. Ty americké (třeba Facebook nebo Google) pak na obchodu s daty a sestavování osobních profilů postavily svůj byznys. Ekonomka a odbornice na informační technologie Shoshana Zuboffová na základě toho dokonce nazvala poslední dekádu nástupem „sledovacího kapitalismu“. V čem je ale Tik Tok jiný a proč bychom měli ještě víc zvažovat jeho užívání?

Co se chytne do sítě

Podle programátorů se TikTok snaží o přesnou identifikaci dat, která jsou z jeho zařízení odesílána. TikTok tak například monitoruje nejen údaje o samotném zařízení (typ CPU, hardware ID, místo na disku nebo využití paměti), ale i o dalších nainstalovaných aplikacích (včetně těch již smazaných), snaží se získat informace o síti a připojení (IP a MAC adresy zařízení a routeru, název WiFi) a zjišťuje třeba i to, jestli je zařízení spuštěné s rootovskými oprávněními.

Problém také představuje neautorizované odesílání dat, které popsali někteří uživatelé. Ti se setkali s tím, že z jejich zařízení TikTok odesílal na čínské servery biometrické údaje zjištěné z nahrávaných videí. Docházelo k tomu ještě předtím, než uživatel video sdílel nebo jen uložil. No a do těchto informací patří třeba vaše tvář.

Mizerná ochrana dat

Evropská unie je v ochraně osobních dat jednoznačně nejpřísnější trh. Není proto divu, že zde už TikTok kvůli své práci s daty vyšetřován je. Celá věc je o to složitější, že TikTok se přímo zaměřuje na mladé uživatele. Ti ale touhle legrací ve 13 letech zakládají hromádku dat, která bude relevantní a využitelná i v jejich čtyřiceti.

Mikuláš Peksa

Europoslanec a předseda Evropské pirátské strany. Vystudoval biofyziku na matematic­ko-fyzikální fakultě UK, později pracoval jako výzkumný pracovník a softwarový vývojář. Dlouhodobě bojuje proti zavedení evropské směrnice o autorském právu. Jako europoslanec chce podpořit inovace a technologický růst. Věří, že technologie mají lidem pomáhat a ne je šmírovat. Přeje si diplomaticky jednotnou Evropu, která bude schopna se postavit nadnárodním korporacím i autoritářským režimům. Mluví plynně anglicky a německy.

Ve Spojených státech už firma ByteDance dostala kvůli praktikám při sběru informací o svých dětských uživatelích pokutu ve výši 5,7 milionu dolarů a v současnosti se uvažuje o úplném zákazu aplikace. Na ochranu dat se odkazuje i Indie, která jako důvod zákazu uvedla přeposílání dat do Číny. Indie ovšem spolu s TikTokem zakázala řadu dalších aplikací a v jejím případě se jedná hlavně o další krok v konfliktu s Čínou.

Komunistický správce

Ano, i další sociální sítě zpracovávají vaše data, a to často dost obludnými způsoby. To je problém a snažíme se ho v Evropském parlamentu řešit. Stejně tak jiné společnosti spolupracují třeba s americkými bezpečnostními agenturami, jejichž skandály jsou dobře známé například díky Edwardu Snowdenovi. Ale Čína je stále přece jenom výrazně odlišný hráč. Totalitní země bez jakékoliv demokratické kontroly, která provádí dlouhodobou etnickou čistku, zavádí systém sociálního kreditu a masové rozpoznávání tváří na ulicích, je velmi špatný vlastník vašich dat, tváří nebo humorných videí.

Věřím, že nejlepší cesta je v informované volbě. Pokud se po přečtení článku rozhodnete TikTok dál používat, je to vaše volba. Budu ale moc rád, když to ještě zvážíte. A když tyto informace pošlete dál.

Související…

Mikuláš Peksa: Opusťme myšlení jézéďáků, kteří chtějí sousedovi sebrat pole
Zdeněk Strnad

foto: Piráti.cz, zdroj: Mikuláš Peksa, Piráti.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...