fbpx

Phishing, tedy podvodné získávání soukromých údajů na internetu, jako jsou například informace o platebních kartách, zažívá nyní boom. Samozřejmě kvůli obavám z koronaviru

Zveřejněno: 29. 3. 2020

Odborníci americké softwarové společnosti Check Point, která se věnuje bezpečnosti na sítích, zjistili, že kybernetičtí zločinci na celém světě zahájili masivní phishing a nabízejí škodlivý software. Těží přitom z nejistoty spojované s epidemií koronaviru a z hladu po informacích. Ve své poslední analýze firma zjistila, že webové stránky související s koronavirem vytvořené v lednu a únoru tohoto roku jsou až s padesátiprocentní pravděpodobností nebezpečnější než ostatní webové stránky vzniklé ve stejném časovém období. To znamená, že pokud hledáte informace o koronaviru, můžete klidně narazit na web, jehož jediným cílem je ukrást vaše informace.

Internetoví zločinci také spustili e-mailové phishingové kampaně s cílem přiživit se na panice související s koronavirem. Jedna podvodná kampaň se maskovala jako oficiální e-mail od Světové zdravotnické organizace. Ve skutečnosti obsahovala škodlivou přílohu a byla poslána přibližně do desetiny všech registrovaných italských firem.

Rychlejší než virus

Odborníci s nadsázkou tvrdí, že podvodné e-maily se šíří rychleji než virus samotný. Nově bylo prý celosvětově zaregistrováno více než 4 000 domén, které souvisejí s koronavirem. Tři procenta webů označují bezpečnostní experti za škodlivé a dalších pět procent bylo označeno za podezřelé. To znamená, že na internetu se k začátku března objevilo asi 320 nových webových stránek, které se snaží využít současného strachu lidí z virové nákazy.

Nejlepším způsobem, jak se chránit, je dávat si pozor na podivně vypadající URL adresy a e-mailové adresy.

Nedávno vytvořená ruská webová stránka nabídla spolu s mapou infekcí zlevněné sady pro testování koronaviru. Produkty byly falešné a web nebyl zabezpečený, což znamená, že ho hackeři mohli použít jako způsob, jak špehovat aktivitu uživatelů a shromažďovat jejich osobní údaje.

Check Point tvrdí, že nejlepším způsobem, jak se chránit, je dávat si pozor na podivně vypadající URL adresy a e-mailové adresy, neotevírat přílohy z pošty od podivných odesílatelů a nestahovat cokoli z neznámého zdroje. Testů na koronavir je nedostatek a přijdou na několik tisíc korun, takže jakékoliv nabídky s nízkými cenami jsou s největší pravděpodobností pouze fintami, jak získat platební údaje uživatelů.

Lék na internetu nedostanete

Stejně tak jsou falešné všechny zprávy nabízející nějaké léky či preventivní přípravky, lékaři a virologové s něčím takovým doposud nepřišli. Pití litrů alkoholu nebo Sava opravdu nepomáhá, i když se po internetu pohybují tisíce podobných více či méně míněných rad a návodů.

„Exkluzivní lék na koronavirus za 150 dolarů obvykle není spolehlivá nebo důvěryhodná příležitost k nákupu, ale pravděpodobně podvod,“ píše se ve zprávě společnosti Check Point. „V tuto chvíli neexistuje oficiální a řádně odzkoušený lék na koronaviry, a i kdyby existoval, rozhodně by nebyl nabízen hromadným e-mailem.“ Toto zdánlivě jasné sdělení nemusí vynervovaným internetovým uživatelům dostatečně přesvědčivě vštípit, že báchorky a falešné produkty proti koronaviru mají pravděpodobně jeden, maximálně dva cíle – zbavit je jejich osobních dat, nebo rovnou peněz z účtu.

Související…

Jižní Korea testuje lidi na koronaviris v drive-thru stanovištích na principu McDonalds
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...