fbpx

Jižní Korea přišla s inovativním způsobem testování na koronavirus, inspirovala se okénky pro vyzvednutí jídla a pití s sebou v McDonalds nebo Starbucksu. A funguje to

Zveřejněno: 24. 3. 2020

Žádné fronty lidí v dvoumetrových odstupech. Navíc lidí, kterým asi zrovna není zdravotně nejlépe. V jihokorejském městě Goyang, které je jen o něco menší než Praha, se testování odehrává v autech. Řidiči jsou směrováni na parkoviště, kde se dostanou do péče zdravotníků v ochranných oblecích. Motoristé takto projedou na několik stanic, kde je registrují zdravotní sestry, kontrolují jejich teplotu a pomocí tampónů odebírají vzorky z hrdla a nosu. Takové provizorní testovací místo pro koronavirus.

Místní úředníci tvrdí, že je bezpečnější a rychlejší testovat virus při projíždění parkovištěm než v nemocnici nebo na klinice. Míra osobního kontaktu je nižší než v interiéru, kde se pacienti mohou v čekárně navzájem nakazit. Úřady nezastírají, že se nechaly inspirovat výdejními okénky řetězců rychlého občerstvení a kaváren pro motoristy. Ostatně v Jižní Koreji je takovýchto výdejen spousta.

Není koho nakazit

Při projíždění stanovištěm zdravotníků cestující a řidiči podstoupí celý testovací proces během několika minut, aniž by vystoupili z aut. To omezuje vystavení zdravotníků viru a znamená to také, že pacienti nemohou kontaminovat veřejné zdravotnické zařízení.

První testovací průjezdné stanoviště bylo otevřeno 26. února a během jednoho dne otestovalo 384 lidí.

Počet potvrzených případů hned v počátcích epidemie v Jižní Koreji vzrostl z 31 na více než 4 200 za dva týdny a v zemi na virus ve velmi krátké době zemřelo 26 lidí. V reakci na krizi pak Jižní Korea otevřela více než 500 testovacích míst, kde se nechalo otestovat víc než 100 000 lidí. První testovací průjezdné stanoviště bylo otevřeno 26. února a během jednoho dne otestovalo 384 lidí. Výsledky se vrátí do tří dnů. V případě, že je pacient pozitivní, volá mu zdravotník a vysvětlí, co dál. Pokud jsou výsledky negativní, jsou odesílány prostřednictvím SMS. Testováni jsou přitom pouze ti, kteří jsou považováni za ohrožené.

korea testy 0503185067

Zaregistrujeme, odbavíme, odebereme vzorek a na shledanou. Není proč vylézat z auta


V případě Jižní Koreje jsou to hlavně ti, kteří navštívili město Tegu. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí jsou tito lidé považováni za zranitelnější, protože 73 % všech případů koronaviru v zemi pochází z této oblasti. Podobně jsou ohroženi i ti, kteří jsou ve spojení s náboženskou skupinou Sinčchondži v Tegu, která souvisí s více než 50 % případů v zemi.

Nejhorší je zima

Jednou z nevýhod testování na projížděcích stanovištích je aktuální korejské zimní počasí. Zdravotní sestry se choulí u plynových topných těles a na ruce si dávají zahřívací polštářky.

Pracují pod širým nebem v pětihodinových směnách a chlad je těžké vydržet. Když jejich směna skončí, odeberou se i v ochranných oblecích do malé kabiny zvané „čistá zóna“, ve které jsou osprchovány dezinfekčním prostředkem. A taky teplou vodou.

Související…

Psychiatr Sir Simon Wessely: Neříkejte lidem, ať nepanikaří
Jan Handl

zdroj: 7news

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...