fbpx

Organizace aktivistů v oblasti digitálních práv Fight for the Future se spojila se skupinou Student for Sensible Drug Policy, aby zabránila technologii rozpoznávání obličejů v ovládnutí univerzitních kampusů

Zveřejněno: 16. 1. 2020

Koalice pod vedením organizace Fight for the Future představila petici, ve které studenti a zaměstnanci vysokých škol mohou vyjádřit požadavek, aby správy univerzit vyjasnily podmínky, které se týkají uzavírání smluv s bezpečnostními společnostmi, jež používají technologii rozpoznávání obličejů. Petice požaduje "ideální výsledek". A to ten, že školy nakonec tuto technologii vůbec nepoužijí.

Kampaň také poskytuje návod pro členy studentských samospráv, jak mají předkládat usnesení o zákazu této kontroverzní technologie. Studenti ovšem obvykle nemají kontrolu nad univerzitní bezpečnostní politikou. Studie ukazují, že kromě obav o soukromí jednotlivců je pro studenty a pracovníky ve vysokém školství také problém "riziko zkreslení" či špatné identifikace. Kvůli nim pak mohou nastat chyby při vymáhání práva a případné dopady na svobodu projevu a shromažďování.

Kamery odmítají i festivaly

Organizaci Fight for the Future se nedávno podařilo získat na svou stranu organizátory významných hudebních festivalů, včetně například v USA oblíbené akce Coachelly, ale i dalších událostí, kde pořadatelé odmítají technologii rozpoznávání obličejů jakkoliv využívat. Jakékoli plánované použití rozpoznávání obličeje na festivalech odmítá také online prodejce vstupenek Ticketmaster.

Například stát New York se snaží o úplný zákaz podobných technologií.

Rozpoznávání obličejů už také vyvolalo debatu (a zároveň obavy) na základních a středních školách. Zastánci technologie tvrdí, že systém přinese hlavně snížení rizika takzvaných "střeleb na školách", ovšem v těchto případech není účinek prokázaný. Komunity se bouří, ale reakce oficiálních míst jsou různorodé.

Například stát New York se snaží o úplný zákaz podobných technologií. Ovšem třeba američtí celníci a pohraničníci už používají rozpoznávání obličejů na 15 letištích a plánují nasadit systém pro ukládání tváří lidí opouštějících USA na komerčních spojích. Policejní oddělení zase používají technologii dodávanou společností Amazon. Univerzitní kampusy jsou už dlouho centrem debat o občanských svobodách. A zrovna právo na soukromí je na nich nyní velkým tématem.

Související…

Google nebo Facebook? Sledují nás i malé datové firmy. A celkem precizně
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...