fbpx

Mark Zuckerberg disponuje neuvěřitelnou mocí. A to z něj podle Scotta Gallowaye z New York University Stern School of Business činí nejnebezpečnější osobu světa

Zveřejněno: 26. 1. 2020

Scott Galloway učí marketing a sám také úspěšně podniká, takže je i milionář. Ve svém komentáři pro Bloomberg k otázce integrace dalších platforem (Instagram koupil Facebook v roce 2012 a WhatsApp v roce 2014) do Facebooku Marka Zuckerberga nešetřil.

Galloway upozornil, že dohromady celá integrovaná síť obnáší přes 2,7 miliardy lidí, kteří aspoň jednu ze služeb používají každý měsíc. Sama Zuckerbergova firma uvádí, že Facebook, jeho Messenger, WhatsApp a Instagram denně (sic!) využije 2,1 miliardy lidí. Co se tedy podle Gallowaye může stát?

Zuckerberg prý nedokázal zaručit, že se při dalších amerických prezidentských volbách nebude opakovat známý scénář.

„Představa, že budeme mít jednoho člověka rozhodujícího o algoritmech pro šifrovanou komunikaci 2,7 miliardy lidí, je děsivá. Bez ohledu na záměry této osoby,“ prohlásil profesor Galloway pro stanici CNBC. „Klíčovou zárukou pro společnost je rozmanitost médií a názorů, kontroly a rovnováhy,“ řekl dále Galloway.

Monopol na informace

Další důležitou záležitostí, která se týká Zuckerberga a Facebooku, je podle něho to, že síť využívají i aktéři nejrůznějších kauz, třeba ruští propagandisté k šíření dezinformací. Zuckerberg prý nedokázal zaručit, že se při dalších amerických prezidentských volbách nebude opakovat známý scénář z voleb posledních. Krok Facebooku k integraci infrastruktury mohl být ve skutečnosti snahou vybudovat obranu proti možnému antimonopolnímu řízení, tvrdí dále Galloway.

Americké ministerstvo spravedlnosti totiž nedávno uvedlo, že zahajuje antimonopolní přezkum některých největších technologických firem v zemi. Konkrétní jména nepadla, ale Wall Street Jurnal naznačuje, že by se to mělo týkat právě Facebooku, Googlu, Amazonu a Applu.

Jaká bude obrana?

Pokud by se vláda pokusila rozbít Facebook, tak Zuckerberg podle Gallowaye bude v pozici, aby mohl tvrdit, že rozdělení už není možné, že by to zahubilo celou síť, a stát by pak přišel o ekonomické výhody plynoucí z provozu Facebooku. Podle právníka Stevena Levitskyho tento argument Facebooku nebude fungovat. Když společnosti fungují samostatně a teprve nyní se integrují, je podle něho zřejmé, že je lze znovu oddělit, a náklady na toto oddělení by měl na krku Facebook.

Scott Galloway nakonec označil už samotnou akvizici Instagramu Facebookem za selhání federálních regulačních orgánů.

Facebook se také může pokusit tvrdit, že pokud by byl rozdělen na menší kousky, nebude schopen soutěžit s čínskými technologickými giganty, jako je například čínská aplikace pro zasílání zpráv a mobilní platby WeChat nebo sociální síť TikTok.

I to je podle Gallowaye celkem průstřelný argument, jelikož se v minulosti prokázalo, že i menší firmy se dokázaly se zahraniční konkurencí bez zvláštní ochrany ze strany státu vyrovnat. Scott Galloway nakonec označil už samotnou akvizici Instagramu Facebookem za selhání federálních regulačních orgánů. Autoři pořadu CNBC Make It požádali Facebook o reakci na vystoupení profesora Gallowaye. Odpověď ale nedostali. Možná měli nejdřív požádat o přátelství na Facebooku.

Související…

Facebook má dostat pokutu 5 miliard dolarů. Je to málo, namítají politici
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...