fbpx

Americká Federální obchodní komise (FTC) se údajně rozhodla udělit Facebooku obrovskou pokutu, jejíž výše není symbolická a zanedbatelná. Mnohým se ale i tak zdá její výše směšná

Zveřejněno: 26. 7. 2019

O hlasování komisařů americké Federální obchodní komise (FTC) informoval jako jeden z prvních deník The Wall Street Journal. Samotná výše pokuty 5 miliard dolarů leckomu může vyrazit dech. Těsný výsledek hlasování 3:2 zařídili republikánští členové komise, kteří přehlasovali demokraty. Dalo by se říci, že se všechny historické průšvihy Facebooku v oblasti zanedbávání ochrany soukromí uživatelů nasčítaly a daly dohromady astronomickou sumu. Pokutu ještě musí posvětit americké Ministerstvo spravedlnosti. Srovnání s dosavadní rekordní sumou, kterou americké úřady udělily Googlu v roce 2012, jenom umocňuje význam tohoto rozhodnutí. Googlu bylo totiž uloženo zaplatit „jenom“ 22,5 milionu dolarů, tedy řádově nižší částku.

FTC začala Facebook vyšetřovat v loňském roce poté, co se provalil skandál s britskou poradenskou firmou Cambridge Analytica, která získala data až 87 milionů uživatelů Facebooku bez jejich svolení. Úřad zkoumal, zda Facebook porušil právní dohodu, kterou měl s vládou USA ohledně zachování osobních údajů svých uživatelů.

Facebook by se podle dostupných informací mohl z pokuty poměrně snadno vyvléct.

Někteří američtí právníci a zákonodárci nedávno vyjádřili s prací Federální obchodní komise nespokojenost, například Robert Weissman, prezident organizace pro obhajobu práv spotřebitelů Public Citizen, uvedl, že by se Facebook alespoň podle dostupných informací mohl z pokuty poměrně snadno vyvléct.

„Efektivní řešení by uložilo nejen obrovskou pokutu, ale také stanovilo skutečná omezení pro další postupy společnosti, strukturální reformy a podstatné podmínky na ochranu soukromí uživatelů,“ uvedl Weissman ve svém prohlášení. FTC by podle něho měla od Facebooku v rámci vypořádání požadovat, aby upustil od plánů na integraci svých služeb Messenger, Instagram a WhatsApp.

Za tři měsíce třikrát vyšší tržby

Demokratický kongresman David Cicilline, reprezentující Rhode Island, uvedl v sérii tweetů, že ani pokuta ve výši 5 miliard dolarů Facebook nepřiměje k tomu, aby více myslel na svou odpovědnost za ochranu uživatelských dat. Kritici pokuty samotné a hlavně její výše upozorňují na to, že jde vlastně jen o zlomek toho, co Facebook vydělá na reklamě. V prvním čtvrtletí letošního roku Facebook vykázal tržby více než 15 miliard dolarů. Je tedy pokuta ve výši třetiny čtvrtletních tržeb vysoká či nízká?

Po zveřejnění plánovaného vypořádání problémů Facebooku částkou 5 miliard dolarů vzrostla za 15 minut tržní hodnota Facebooku o více než 5 miliard dolarů.

Demokratická prezidentská kandidátka Elizabeth Warrenová označila pokutu za vítězství pro Facebook a obvinila FTC z toho, že nechala sociální síť snadno uniknout trestu, přestože umožnila ovlivnění voleb v USA. Upozornila na to, že po zveřejnění plánovaného vypořádání problémů Facebooku částkou 5 miliard dolarů vzrostla za 15 minut tržní hodnota Facebooku o více než 5 miliard dolarů. A stejná částka je na základě tržeb i ziskem Facebooku za první tři měsíce loňského roku. Senátorka Warrenová proti technologickým gigantům dlouhodobě bojuje a firmy jako Facebook, Amazon, Google a Apple chce rozdělit a rozbít, jelikož podle ní disponují příliš velkou mocí nad ekonomikou, společností i demokracií.

Související…

Proč Facebook smazal za první tři měsíce roku 2019 už přes 2 miliardy účtů
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Cnet

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...