fbpx

Více než polovina dospělých by dětem povolila sítě až od patnácti, každý sedmý dokonce až od osmnácti let

Zveřejněno: 22. 8. 2019

Není žádnou novinkou, že české děti tráví na sociálních sítích stále více času. A také víme, že si své účty zakládají mnohem dříve než ve třinácti letech, což má většina sítí jako podmínku, jejíž plnění už ale většina sítí nekontroluje. Podle srpnového průzkumu vzdělávacího projektu Digitální pevnost i tak považuje třináct let jako vhodný věk "k připojení k sítím" pouze pětina Čechů. Přibližně polovina lidí by sítě dětem povolila až po obdržení občanského průkazu, tedy od patnácti let. Každý sedmý Čech by sociální sítě povolil dokonce až od osmnácti let. Cílem projektu Digitální pevnost je edukace české veřejnosti o bezpečném chování v digitálním světě. Jeho posledního průzkumu se zúčastnilo 1 050 respondentů. 

Mají právo na soukromí?

Češi si podle průzkumu každopádně už uvědomují rizika, kterým děti na sociálních sítích čelí. Rodiče by podle 86 % respondentů měli mít k profilům svých dětí na sítích přístup. Podle 44 % Čechů by děti měli kontrolovat preventivně, dalších 42 % Čechů by sítě dětí kontrolovalo jen při podezření na problém. Pro preventivní kontrolu byli častěji starší respondenti a také ženy. Právo na soukromí by u dětí na sociálních sítích mělo být respektováno jen podle 11 % Čechů. 

Povinnou digitální výchovu na školách by podle průzkumu Digitální pevnosti uvítalo 95 % Čechů.

„Soukromí je u dětí důležité, ale ne bezmezné. Nejvhodnější cesta je, když rodiče s internetem nesoupeří a neodsuzují ho, ale sami se o aktivity dětí na internetu zajímají a s dětmi o nich komunikují. Pak je veliká šance, že se jim dítě s případnými problémy svěří, aniž by po nich rodiče museli tajně pátrat,“ říká k tématu dětská psycholožka Denisa Smetanová.

Mluvte s nimi

Digitální pevnost v průzkumu zjišťovala také to, do jakého věku by podle Čechů rodiče měli aktivity dětí na internetu kontrolovat. Podle třetiny Čechů by kontrola měla probíhat až do osmnácti let, do dvanácti let by děti kontrolovalo 22 % respondentů a do šestnácti let 39 % respondentů.

„Rodiče by měli kontrolovat hlavně komunikaci na sociálních sítích a sledovat, zda si jejich děti nepíšou s cizími lidmi. Pokud ano, je dobré zkontrolovat obsah zpráv včetně fotek. Měli by s dětmi také mluvit o tom, jaké informace a fotky na sociálních sítích sdílí. V některých případech děti bez rozmyslu zveřejňují i svou adresu nebo fotky, které mohou být atraktivní pro pedofily,“ myslí si Miloslav Lujka, spolupracovník projektu Digitální pevnost.

Digitální výchovu povinně

Povinnou digitální výchovu na školách by podle průzkumu Digitální pevnosti uvítalo 95 % Čechů, podle 69 % by to měl být dokonce běžný předmět podobně jako občanská výchova, podle zbylých 26 % by stačila i jednorázová lekce. Hlavní roli v prevenci má ale podle odborníků rodina.

U mladších dětí doporučujeme využívat blokaci stránek s nevhodným obsahem a omezit internet do určité večerní hodiny.

Směrem k výuce digitální výchovy se ostatně v českém prostředí něco hýbe. Před pár měsíci jsme uveřejnili rozhovor s učitelem gymnázia a koordinátorem Aliance pro otevřené vzdělávání Michalem Kaderkou, který už delší dobu tvoří materiály k výuce mediální gramotnosti, a ty dále sdílí na webových stránkách, odkud jsou k dostání učitelům celé republiky.

„Rodiče mají k dispozici nástroje, které jim mohou s ochranou dětí v digitálním světě pomoci. Většina zařízení umožňuje nastavit rodičovskou kontrolu. U mladších dětí doporučujeme využívat blokaci stránek s nevhodným obsahem a omezit internet do určité večerní hodiny, aby děti netrávily noci na mobilu. Místo zábavných aplikací je dobré jim nainstalovat spíše nějaké vzdělávací, na kterých nevzniká závislost. Existují i aplikace, které rodičům umožňují sledovat digitální aktivitu dětí na dálku. Do mobilu by dětem měli nainstalovat také dobrý antivir, protože i děti mohou být obětí hackerských útoků,“ dodává Miloslav Lujka.

Související…

Čtyři rady pro rodiče, kteří nechtějí, aby děti vyměnily dudlíky za telefony
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Digitální pevnost

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...