fbpx

Českým youtuberům a instagramerům možná ujíždí vlak, ohrožuje je čínský TikTok. Ohrožuje ale i české děti, dejte na ně pozor

Je tu druhý samostatný žebříček z našeho projektu TOP100 česko-slovenských influencerů. Přináší nejsledovanější česko-slovenské účty na TikToku, bývalém Musically, aktuálně nejrychleji rostoucí sociální síti, která je velmi populární hlavně mezi dětmi. Která ale také patří mezi ty, jež jsou pro děti nejnebezpečnější. Čínský vlastník ByteDance chce růst za každou cenu, žádná ochrana soukromí či dětí ho příliš nezajímá a jakákoliv domluva s ním je a bude těžká.

O TikToku si případně přečtěte důležitý článek Jakž takž jsme pochopili Facebook. Jenže děti nám mizí na TikTok, a máte-li doma dítě používající TikTok, tak nastudujte Jak nastavit soukromí: Jak bezpečně (zejména pro děti) nastavit TikTok (bývalé Musical.ly). Nezanedbávejte to, profily na TikToku jsou zcela veřejné, pedofilové a sexuální predátoři už dávno vědí, že se mohou i bez založení účtu dívat na děti v blízkém okolí.

Videa, nic než videa

TikTok je plný videí, krátkých, přehrávajících se ve smyčce, natáčených na předpřipravenou hudbu, někdy vtipných a promyšlených, někdy i značně provokativních. Funguje v mobilních telefonech, ale prohlížet profily je možné i na webu (odkazy jsou součástí žebříčku v tabulkách níže).

V žebříčku najdete i několik takových, které je vhodné označit jako "pro děti nevhodné", téma, ke kterému se ještě velmi brzy vrátíme. Najdete tam pár známých jmen z Instagramu či YouTube, ale hlavně řadu dalších bez většího počtu fanoušků na jiných sociálních sítích.

Tiktokerům se říká také museři, protože TikTok se původně jmenoval Musically a počátky má v USA, kam původní startup ze Šangaje mířil. K čínským vlastníkům se dostal v listopadu 2018, kdy jej ByteDance koupili. Celosvětově měl TikTok už loni v červnu přes 500 milionů uživatelů (měsíčně aktivních, MAU) společně na TikToku samotném a jeho čínské podobě Douyin. Kolik jich je bez započtení uživatelů v Číně, známo není.  Zajímavé čtení na téma počet uživatelů a dalších ukazatelů najdete například v TikTok Revenue and Usage Statistics (2019)

Nejsledovanější česko-slovenští museři

Jméno Účet Počet fanoušků
David Dobrik @daviddobrik 2,000,000
Ondy Mikula @ondymikula 1,400,000
Valden @valden 628,200
Adam Kajumi @adamkajumi 513,300
Martin Carev @martincarev 490,900
Dominika Elischerová (Mína) @minaisbest 483,700
Tereza Kovářová (Terysa) @terysa18 454,600
David Dvořák @david.dvorak 364,100
Anna Marie Purić @aricutee 336,400
David Nachtigal @nachtyy 313,100

 

David Dvořák (@david.dvorak)

David je velice nadaný muser, který se pravděpodobně v budoucnu transformuje ve filmového režiséra nebo jiného tvůrce. O jeho soukromí se toho zatím moc neví, ani na společných tik tokerských meet-upech se nějak výrazněji neprojevuje.

Jméno Účet Počet fanoušků
Sarah Zemanová @s.zemanovaa 284,200
Anna Marie Veselá @annie.camel 283,100
Anna Šulcová @annasulc 281,200
Patricie Michalkova @patulmichalkova 274,800
Anna Hamannová @ancaa_7 239,100
Markéta Vašířová @sweetie_market 230,200
Dejvit @justdejvit 226,300
Andrej Somberg @andrejsomberg 215,600
Denny Poláková @denny_polakova 215,500
Evgenia Sirotenko @siirotenko 182,800

 

Adam Kajumi (@adamkajumi)

Český influencer, videobloger a hudebník afghánského původu. Po Ondym Mikulovi je považován za největšího českého musera. Na sociální síti YouTube má přes padesát tisíc odběratelů a na Instagramu ho sleduje přes sto padesát tisíc lidí. Za svůj první velký singl Všechno je alright si vysloužil kritiku. 

Jméno Účet Počet fanoušků
The Síma @thesíma 166,200
Radek Baďura (Attack) @attackkk 162,800
Luboš Kulíšek @luboskulisek 145,700
Viral Brothers @viralbrothers 117,800
Silvie Mahdal @silviemahdalart 116,600
Patrik Jareš (Pjay) @pjay_me 114,500
Vladimír Kadlec @videosvlada 94,600
Martin Creep @martin_creep 85,300
Lukefry (Lukáš Fritscher) @lukefrycz 45,500
Anežka Chudlíková (Any) @notsofunnyany 44,800

 

Dominika Mína Elišerová (@minaisbest)

Mezi fanoušky muserů známá jako Mína. I přes velice nízký věk už hrála v několika muzikálech, filmech i seriálech. V dětství onemocněla leukemií. Patří k těm muserům, kteří jdou dětem spíše pozitivním příkladem. Vystupovala v rámci Musertour a objevila se také v knize My, museři. 

Jméno Účet Počet fanoušků
Filip Zima (FIZIstyle) @fizistyle 41,100
Natálie Hrychová (Naty) @natyhrychova 28,100
Gejmr @gejmr.gejmrovec 20,900
Martin Malý @atishows 13,600
Jitka Nováčková @jitkanovackova 12,100
Jakub Steklý @stejkstudio 9,200
Mikolas Josef @mikolasjosef 2,300
Barbora Votíková @báravotíková 1,900
LEA @lea_ofi 1,000

 

Tereza Dvořáková (@terysa18)

Terysa, jejíž videa odebírá přes sto deset tisíc fanoušků, je proslavená mimo jiné i radami a návody na dokonalý sliz, který je aktuálně mezi dětmi obrovským hitem. Do povědomí širší veřejnosti se dostala právě tím, že v brněnském obchodním domě uvařila rekordně velký sliz.

Co byste měli vědět o žebříčku tiktokerů

Najít nejsledovanější česko-slovenské tiktokery bylo poměrně složité. TikTok je nový, žádné světové ani místní žebříčky neexistují, vlastník s nikým nekomunikuje a vše se neustále mění. Proto je možné, že jsme některé účty s větším počtem sledujících vůbec nenašli, byť jsme strávili dlouhé hodiny postupným zkoumáním účtů a jejich sledujících i sledovaných. Pomoci tak můžete i vy, pokud najdete někoho, kdo chybí, napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Počet fanoušků je z 19. června 2019, a podíváte-li se na aktuální stav, tak zjistíte, že TikTok roste místy neuvěřitelně rychle. Za pár měsíců tak možná tento  žebříček bude vypadat jinak. Je zde i stejný problém jako u ostatních žebříčků – nevíme, kolik fanoušků je z které země, a u těch nejvíce sledovaných účtů je jisté, že drtivá většina sledujících není (a ani nemůže být) z Česka či Slovenska. 

TikTok zaokrouhluje počty sledujících, proto v tabulce není uvedeno přesné číslo.

Všechny #flowee100 žebříčky

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...