fbpx

Pilotní projekt se snaží co nejvíce rozšířit informace o pohřešovaných nezletilých, a to nejen o těch z Holandska. Teď se zkouší jeho úspěšnost

Zveřejněno: 6. 7. 2019

Tři sta bankomatů společnosti In2Retail, které jsou rozmístěné po celém Nizozemsku, začalo nedávno na displejích zobrazovat upozornění na pohřešované děti včetně jejich fotografií. Bankomaty se nacházejí převážně na letištích, v nákupních centrech a v těsné blízkosti památek, které lákají turisty. Displeje klientům ukazují nejčerstvější případy pohřešovaných dětí nikoli jen z Holandska, ale z celé Evropy. Pokud se tento nápad ukáže jako úspěšný, úřady mohou systém rozšířit i na další provozovatele bankomatů. Nizozemsko je prvním státem, který podobný systém testuje.

Kompatibilní bankomaty umožňují zobrazovat dva různé druhy upozornění: Vermist Kind Alert a Amber Alert. Obě služby jsou zaměřené na šíření informací o pohřešovaných dětech. Amber Alert se používá v urgentnějších případech, kdy se předpokládá, že dítě, po kterém se pátrá, je v bezprostředním ohrožení života. Pokud je využita tato závažnější výstraha, součástí informování veřejnosti je také odeslání SMS, zveřejnění na Facebooku i v rozhlasovém a televizním zpravodajství.

Po úspěšném dokončení pátrání jsou veškeré informace o dětech na všech kanálech smazány.

Podle informací oficiálních stránek AmberAlert.eu bylo v roce 2018 po celé Evropě vydáno 26 upozornění o třiceti pohřešovaných dětech z EU. Úspěšnost pátrání byla poměrně vysoká, 97 % bylo bezpečně vráceno rodičům.

Stáhněte si i aplikaci

Společně s upozorněními, která budou zobrazovat fotografii dítěte a informace o jeho potenciálním místě pobytu, budou bankomaty také přehrávat videa, která by lidi měla přimět k tomu, aby se přihlásili k odebírání budoucích upozornění na svých mobilních telefonech. Amber Alert uvádí, že po úspěšném dokončení pátrání jsou veškeré informace o dětech na všech kanálech smazány.

Systém byl také integrován do hojně používaných navigačních aplikací Waze a Google Maps.

Bankomaty jsou zatím posledním místem, kde se upozornění na pohřešované děti objevuje. Údaje ze systému Amber Alert jsou zobrazovány také na reklamních obrazovkách, dálničních informačních tabulích, billboardech a na internetových stránkách napříč celou Evropou, ale i ve Spojených státech amerických a jinde.

Do hojně používaných navigačních aplikací Waze a Google Maps byl systém také integrován a umožňuje zobrazovat informace ve spojení s polohou jejich uživatelů. Je tedy možné upozorněním oslovit ty, kteří se nacházejí blízko místa, kde bylo dítě naposledy spatřeno.

Související…

Režisér filmu V síti Vít Klusák: Po traileru se děti začaly ozývat na krizové linky
Hana Vacková

foto: The Verge, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...