fbpx

V aplikacích a řešeních od Googlu je uživatel neustále nabádán, aby aktualizoval svou polohu a sdílel, co ho na internetu zajímá

Zveřejněno: 6. 3. 2019

Před několika dny podala organizace Norská spotřebitelská rada na společnost Google stížnost kvůli zavádějícím informacím, které uživatele nutí akceptovat neustálé sledování. Google své uživatele sleduje například prostřednictvím funkcí „Historie polohy“ a „Aktivity na webu a v aplikacích“. Tato nastavení (jak asi víte) jsou integrovaná do všech účtů Googlu.

Google vám dokonce ochotně připomene, že nejste vybavení jeho nejnovějšími aplikacemi, jak se stalo před pár dny i mně, když jsem se ze svého chytrého telefonu přihlásila do nového Gmailu. Google nelenil a hned den na to mi zaslal dva maily upozorňující na novinky, které bych si měla stáhnout a nainstalovat. Proč ne, vždyť je to zadarmo. Zadarmo?

Velký bratr tě vidí

Jednání Googlu každopádně pobouřilo Norskou spotřebitelskou radu, která kvůli tomu před pár dny podala na společnost žalobu. „Společnost Google zpracovává neuvěřitelně podrobné a rozsáhlé informace o osobních údajích, a to bez řádných právních důvodů. Údaje jsou navíc získávány manipulačními technikami,“ řekl pro magazín Fordbrukerradet Gro Mette Moen, úřadující šéf oddělení digitálních služeb v Norské spotřebitelské radě.

Kombinace takových informací může potom šikovně využít pro cílenou reklamu, která nám vnucuje pocit, že se bez dané zahradní hadice neobejdeme.

Gro Mette Moen tak potvrdil něco, čeho si každý vnímavější uživatel snadno povšimne i sám. Podle chytrých telefonů zaznamenává Google snad každý náš krok a zjišťuje, co, jak a kdy děláme. Proč je nutné, aby zjistil mou polohu, když se připojím na Wi-Fi v kavárně nebo si chci objednat přes eshop novou knížku od oblíbeného autora? A to je další věc. Co vyhledáváme, o co se zajímáme, o to se zajímá i Google.

Kombinace takových informací může potom šikovně využít pro cílenou reklamu, která nám vnucuje pocit, že se bez dané zahradní hadice neobejdeme, pokud jsme nedávno odklikli sledování polohy na venkově v kombinaci s předpovědí počasí. Všechny funkce jsou provázané, Google je spokojený, protože má o všem přehled a my vlastně také, protože nechápeme, jak o nás ta věcička může takhle všechno hezky vědět.

Na každém kroku

Na základě takových zjištění vydala Norská spotřebitelská rada dokument Každý krok, který podniknete a společně s dalšími sedmi evropskými organizacemi spotřebitelů podala oficiální stížnost příslušným orgánům s tím, že počínání Googlu je v rozporu s evropskými právními předpisy o ochraně údajů.

Vezmeme-li k ruce nedávné předpisy GDPR, pak lze dle Gro Mette Moena říci, že rozsah, v jakém Google své uživatele sleduje, je porušuje. Uživatelé totiž neposkytli "svobodný, specifický, informovaný a jednoznačný" souhlas se shromažďováním a používáním údajů o poloze, zejména na míru sledování, kterou praktikuje Google.

Související…

Můžeme ještě zachránit novinařinu před Googlem a Facebookem?
Luboš Heger

Zákony o ochraně osobních údajů vyžadují, aby společnosti usnadnily uživatelům jasnou a srozumitelnou volbu a umožnily jim převzít kontrolu nad vlastními osobními údaji. Podle toho pro Google zřejmě platí jiná pravidla než pro ostatní, protože uvedené zásady rozhodně nerespektuje, jak tvrdí Gro Mette Moen. To všechno je v rozporu s očekáváním spotřebitelů a záměrem řešení nového nařízení, které Norská spotřebitelská rada příslušným orgánům přednesla. No a co bude dál?

foto: Shutterstock, zdroj: Forbrukerradet

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...