fbpx

Významný podíl amerických uživatelů se na sociální sítě začíná dívat jinak. Uvidíme, zda začnou naše osobní údaje zajímat i nás

Zveřejněno: 17. 9. 2018

Víc než polovina dospělých uživatelů Facebooku tvrdí, že si v posledních 12 měsících upravila nastavení ochrany osobních údajů. Výzkum od Pew Research Center dále uvádí, že si přibližně čtyři z deseti amerických uživatelů dávají od Facebooku pauzu někdy i několik týdnů. Čtvrtina si z mobilního telefonu odstranila aplikaci Facebooku. Aspoň jeden ze tří výše uvedených kroků podniklo 74 % uživatelů Facebooku.

Související…

Proč z Facebooku nikdy nezmizí fejkové profily
Tereza Hermochová

Zjištění pocházejí z výzkumu vedeného mezi dospělými Američany, který se uskutečnil na přelomu května a června. Šlo o reakci na odhalení, že poradenská firma Cambridge Analytica shromáždila údaje o desítkách milionů uživatelů Facebooku bez jejich vědomí.

Mládí se brání

Zjistilo se, že nový přístup k Facebooku se projevuje různě v jednotlivých věkových skupinách. Pozoruhodné je, že 44 % mladších uživatelů (ve věku 18 až 29 let) uvedlo, že v uplynulém roce vymazali aplikaci Facebooku z mobilního telefonu. To je téměř čtyřnásobek stejného podílu uživatelů ve věku 65 let a více (12 %). Podobně to funguje i u nastavení soukromí. I zde se starší uživatelé pouštěli do změny daleko méně, konkrétně ve třetině případů oproti 64 % mladších uživatelů.

Jen jeden z deseti uživatelů Facebooku osobní údaje o své osobě, které má tato sociální síť k dispozici, stáhl.

V návaznosti na provalení skandálu Facebooku a společnosti Cambridge Analytica aktualizoval Facebook možnosti nastavení ochrany osobních údajů, aby uživatelům usnadnil stahování dat, která o nich byla nashromážděna. Nový průzkum odhalil, že jen jeden z deseti uživatelů Facebooku osobní údaje o své osobě, které má tato sociální síť k dispozici, stáhl.

Začneme se zajímat?

Přibližně polovina uživatelů, kteří stáhli své osobní údaje z Facebooku, zároveň z mobilního telefonu smazala aplikaci Facebooku. Z těch, kteří si své údaje stáhli, se pak rozhodlo změnit nastavení ochrany osobních údajů celých 79 % uživatelů.

Nedůvěra ve Facebook roste v jeho domovině a je jenom otázkou času, kdy se i čeští uživatelé začnou víc zajímat o to, co se děje s jejich daty a zda nejsou náhodou nějakým způsobem zneužívána. Podle údajů Evropské komise jsme zatím, co se týče našeho zájmu o naše osobní data, v Evropě na chvostu.

foto: Shutterstock, zdroj: Pew Research

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...