fbpx

Jak si s námi bude covid hrát v roce 2022: Přijdou varianty Pi, Rho, Sigma a Tau? 1 fotografie
Ulice Dublinu v červnu 2021. To ještě o omikronu nikdo nevěděl. O jaké mutaci se bude mluvit v roce 2022? (zdroj: Shutterstock)

Novináři deníku Irish Times vyzpovídali přední irské lékaře a odborníky na koronavirus. Ti vidí rok 2022, co se týče covidu-19, poměrně optimisticky. Vkládají naděje do antivirotik a také doufají, že nic horšího než omikron už nepřijde

Zveřejněno: 5. 1. 2022

Svět vstupuje do třetího roku, který prožijeme s covidem-19, a to s počtem případů, který kvůli nové vysoce nakažlivé variantě omikron stoupá na rekordní úroveň. Celosvětově je zatím za celou dobu pandemie zaznamenáno necelých 300 milionů případů nákazy a více než 5 milionů úmrtí. Pětimilionové Irsko vychází ze statistik dobře. Za celou dobu mělo 800 tisíc případů a bezmála 6 tisíc úmrtí spojených s covidem. Podobně velké Slovensko, co se týče počtu obyvatel, má sice rovněž něco přes 800 tisíc případů nakažených, ale lidí tam s onemocněním covid zemřelo bezmála 17 tisíc. Česko je na tom, jak známo, co se týče počtu úmrtí na počet obyvatel ještě hůře než Slovensko.

Zpět proto raději do Irska. Gerald Barry, virolog z University College Dublin, pro deník Irish Times řekl, že ačkoliv situace nyní nikterak příznivě nevyhlíží, důvody k optimismu existují. Zrovna tak je ale podle něj nutné počítat s horšími koronavirovými variantami, které ještě mohou přijít. Z toho důvodu doporučuje důslednost v testování a dalších přípravách na jejich možný příchod.

Je to tak a je mi líto, že to říkám, ale neexistuje způsob, jak covid-19 odstranit ze světa. V určité fázi se ale stane endemickým, to znamená, že se bude chovat spíše jako chřipka.

„Je to náhodný proces, příští virus může spouštět ještě mírnější průběh než omikron, nebo může naopak způsobovat mnohem vážnější onemocnění. Omikron se v plicích replikuje méně efektivně, ale není důvod, proč by nová varianta podobná deltě nemohla situaci zase zvrátit v náš neprospěch,“ řekl deníku Barry.

Covid ze světa nezmizí

Profesor Sam McConkey, odborník na infekční onemocnění z Royal College of Surgeons, pro Irish Times potvrdil, co mnozí z nás již nějakou dobu tuší. Tedy že covidu se zřejmě nikdy nezbavíme. „Je to tak a je mi líto, že to říkám, ale neexistuje způsob, jak covid-19 odstranit ze světa. V určité fázi se ale stane endemickým, to znamená, že se bude chovat spíše jako chřipka a bude se jednat o sezónní záležitost,“ uzavřel optimisticky.

Omikron podle něj způsobí prudký nárůst případů, dostane ho spousta lidí, dočasně zahltí nemocnice, ale potom rychle zmizí. Větší obavu má ovšem podobě jako doktor Barry z dalších variant. „Nechci být prorokem zkázy, ale další písmena v řecké abecedě jsou pi, pak rho, sigma a tau,“ naznačil. Očekává však, že výraznou pomocí se stanou antivirotika, která dokáží zabránit těžkému průběhu a udržet lidi mimo nemocnice.

Co přinesou další mutace

O tom, že další mutace rozhodně přijdou, je přesvědčen i profesor Kingston Mills, imunolog z Trinity College Dublin. Na rozdíl od výše zmíněných kolegů se ale domnívá, že nové mutace koronaviru přinesou méně dramatické chvíle než delta nebo omikron. „Výhodou je, že vakcíny budou upraveny tak, aby se vypořádaly s omikronem a vším, co bude mutovat po něm,“ vysvětluje imunolog pro Irish Times. „To je ta pozitivní stránka věci. Pokud nepřijdou žádné významné nové varianty, byl bych proto optimistický. Nikdy ale nemůžete předvídat. Budoucnost je ta největší neznámá,“ dodal.

Podle Millse bude záležet na tom, jak výrazné změny nastanou v nových variantách. Delta ochranu vybudovanou vakcínami oslabila, omikron ji pokořil ještě více, a to kvůli 30 mutacím ve spike proteinu, díky nimž je mnohem infekčnější než jeho předchůdkyně a dokáže také odolávat protilátkám vytvořeným během předchozích onemocnění covidem-19 nebo vakcinací. Tato změna u omikronu byla ale podle Millse velmi neobvyklá a nemusela by se opakovat.

„Nejoptimističtějším scénářem je proto ten, v němž změny v další mutaci covidu nebudou mít velký vliv na vytvořené protilátky,“ uzavřel s tím, že se zatím zdá, že i s omikronem si dvě až tři dávky vakcíny poradí, i když mohou mít nakažení středně těžký až těžký průběh. Do konce března by navíc podle Millse měla být dostupná vakcína, která si sama o sobě poradí už i s omikronem a jeho dalšími mutacemi.

Odbornice na infekční choroby docentka Clíona Ní Cheallaighová z Trinity College Dublin však v tomto směru apeluje také na nutnost poskytnout dostatek vakcín rozvojovým zemím, které by se v opačném případě mohly stát zdrojem nových nebezpečných mutací.

Související…

Profesor Libor Grubhoffer: Covid může ztratit sílu tím, že se umutuje
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Irish Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...