fbpx

Opravdu se mají čeští zdravotníci očkovat povinně? Hodně zemí už to tak má 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Prudký nárůst pacientů s infekcí covidu-19 v kombinaci s upadajícím zájmem o očkování vede vlády zemí po celém světě k úvahám nad tím, zda by proticovidová vakcinace neměla být povinná alespoň pro zdravotníky. Některé země k tomuto řešení už přistoupily

Zveřejněno: 10. 12. 2021

Mutace delta se dravě tvářila už od začátku. Ani tak ale většina odborníků nepředpovídala další masivní vlnu covidové pandemie, která je v pořadí už čtvrtou a prochází postupně celým světem. Jako kdyby se opakoval loňský scénář, a to nejen v Česku. Rozdíl je v tom, že dnes máme k dispozici očkování, které vede k dosažení kýžené kolektivní imunity, jež funguje jako jediná spolehlivá a účinná zbraň proti šíření koronaviru SARS CoV-2. Spousta lidí ale vakcinaci z nejrůznějších důvodů odmítá. A velký problém je, že mezi odmítači očkování se často vyskytují i zdravotníci nebo lidé pracující v sociálních službách, kteří tak mohou nakazit klienty a pacienty.

To je taky důvod, proč řada zemí pro tyto pracovníky zvažuje zavedení povinného očkování, někde se to dokonce už i povedlo. Jaká je tedy situace v jednotlivých státech? V říjnu o tom informovala Agentura Reuters.

Striktní Austrálie

Koncem června vládní představitelé v Austrálii rozhodli, že pro seniory a zaměstnance v karanténních hotelech bude očkování proti covidu-19 povinné. V Tasmánii tato povinnost platí dokonce už od 17. září. V západní Austrálii vyžadují, aby byli všichni zaměstnanci pracující v těžbě ropy plně naočkováni do konce roku.

Váhavá Británie

Prestižní britský deník The Guardian informuje o problematické situaci v Británii. Zde lidem doporučují posílit imunitu kromě proticovidové vakcíny i vakcínou proti chřipce. Povinnost očkovat se proti covidu zde platí pro zaměstnance pečovatelských domů od října. Ministr zdravotnictví Sajif Javid plánuje požadovat povinnost očkovat se i po zdravotnících.

Kdo na Fidži nepodstoupil očkování do listopadu, ten měl být propuštěn.

Mluvčí lékařů a sester ho ale varují před protestním masivním odchodem v krušném zimním období a doporučují, aby rozhodnutí k povinné vakcinaci odložil na nový rok. Podle nejnovějších údajů britské Národní zdravotní služby (NHS) dostalo dvě dávky vakcíny 90 % personálu, ještě v září to ale bylo jen 78 %.

Vstřícně přísná Kanada

Neočkovaní státní zaměstnanci dostali v Kanadě neplacené volno s tím, že do 29. října musí doložit, že jsou plně očkováni.

Kostarika svým zaměstnancům

Kostarika jako první latinskoamerická země zavedla povinné očkování proti koronaviru. Nikoli ale pro všechny, 28. září každopádně kostarické úřady uvedly, že povinnost vakcinace bude platit pro všechny státní zaměstnance.

Fičák na Fidži

V polovině srpna museli všichni neočkovaní státní zaměstnanci souostroví Fidži odejít na dovolenou. Kdo nepodstoupil očkování do listopadu, ten měl být dokonce propuštěn. Majitelé soukromých firem by mohli být nuceni ukončit činnost, kdyby zaměstnancům neuložili povinnost nechat se očkovat.

Francie už propouštěla

Zdravotníci a sociální pracovníci museli do poloviny září podstoupit alespoň první dávku covidového očkování. Nemocnice, pečovatelské domy a zdravotní střediska kvůli nedodržení této povinnosti propustily zhruba tři tisíce zaměstnanců.

Řecko jen pro očkované

Povinnost nechat se očkovat platí v Řecku pro zaměstnance pečovatelských domů od půlky července, pro zdravotníky od září. V rámci nových opatření smí navíc do barů, kin, divadel a dalších uzavřených prostor pouze naočkovaní jedinci.

Maďarsko už rozhodlo

Vláda se aktuálně rozhodla zavést povinné očkování proti covidu pro zdravotníky.

Nekompromisní Indonésie

Čtvrtá nejlidnatější země světa zavedla povinnost nechat se očkovat už v únoru. Za nedodržení hrozila pokutou až 5 milionů rupií (skoro 8 tisíc korun).

Itálie má jasno

Povinné očkování pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách zavedla Itálie už letos v březnu. Odmítačům vládní orgány pohrozily propuštěním bez nároku na odstupné.

Mikronésie jde po všech

Malý ostrovní stát v jižním Tichomoří, který má něco málo přes sto tisíc obyvatel, uložil povinnost nechat se proti covidu-19 očkovat do konce července všem starším 18 let.

Opatrné Rusko

V polovině června nařídily městské úřady v Moskvě povinnost očkovat se všem zaměstnancům veřejných sektorů. Pokud by zaměstnavatelé do jednoho měsíce nepředložili doklad o tom, že alespoň první dávku dostalo minimálně 60 % zaměstnanců, hrozily by jim pokuty nebo dočasné pozastavení činnosti.

Saudská Arábie

Očkování bude v tomto království povinné pro všechny pracovníky veřejného i soukromého sektoru. Jen se zatím neví odkdy. Pro používání veřejné dopravy a vstup do všech vládních, soukromých a vzdělávacích zařízení je ale očkování povinné od 1. srpna, od 9. srpna musí být dvoudávkovou vakcínou naočkováni ti, kteří chtějí opustit zemi.

Povinně v Turkmenistánu

Tento postsovětský stát ve střední Asii, který má podobný počet obyvatel jako Slovensko, nařídil povinnou vakcinaci všech obyvatel už letos v červenci.

Česká diskusní cesta

U nás se o povinném očkování pro zdravotníky zatím jen diskutuje. Otázka je, zda v tomto případě chceme být opravdu "demokratičtější" než například Francie.

Související…

Pandemie neočkovaných? Jak vidí přední čeští virologové problém odpíračů vakcín
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Reuters

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...