fbpx

Koronavirus to zlomil: Poprvé od války zastavil rostoucí křivku délky života 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Za největším statistickým poklesem délky lidského života v západní Evropě od dob druhé světové války je podle vědců pandemie koronaviru. Analyzovaná data z 29 zemí, jež kromě zemí Evropy zahrnují i USA a Chile, vykázala v roce 2020 nečekaně velké snížení střední délky života

Zveřejněno: 12. 12. 2021

Největší pokles střední délky života podle výzkumu zaznamenali muži z USA se snížením o 2,2 roku, následovali litevští muži (1,7 roku). Vědci srovnávali údaje s rokem 2019. Podle výzkumu vedeného na oxfordském demografickém institutu Leverhulme Center for Demographic Science nynější ztráty naděje na delší život překročily ty, které byly zaznamenány v době rozpadu východního bloku v Evropě.

Doktor José Manuel Aburto, spoluautor studie, prohlásil: „V západoevropských zemích, jako je Španělsko, Anglie a Wales, Itálie, Belgie a další, byly naposledy tak velké meziroční poklesy průměrné délky života pozorovány během druhé světové války.“

Pokrok z posledních let zmizel

Zjištění jsou uvedena v dokumentu publikovaném v International Journal of Epidemiology. Z 29 zkoumaných zemí jich celkem 27 zaznamenalo statistické zkrácení střední délky života.

Ženy v osmi zemích a muži v 11 zemích zaznamenali ztráty větší než jeden rok.

Britský statistický úřad odhadl, že průměrná délka života mužů ve Velké Británii se poprvé po 40 letech snížila, a to kvůli dopadu koronaviru. Očekává se, že chlapec narozený v letech 2018 až 2020 bude žít do svých 79 let, což je podle úřadu pokles ze 79,2 roku oproti chlapcům narozeným v letech 2015 až 2017. Aburto uvedl, že rozsah ztrát délky života byl ve většině zkoumaných zemí značný, přičemž 22 z nich zaznamenalo pokles větší než půl roku života.

Ženy v osmi zemích a muži v 11 zemích zaznamenali ztráty větší než jeden rok. V průměru přitom trvalo 5,6 roku, než tyto země v poslední době dosáhly jednoho roku prodloužení střední délky života. Tyto pokroky v průběhu roku 2020 zmizely, a to v důsledku koronaviru. Muži zaznamenali ve většině zemí větší pokles délky života než ženy, čísla byla ovlivněna zejména úmrtími na koronavirus.

Související…

Hledání věčného života našlo svou hranici. Člověk se nedožije víc než 150 let
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...