fbpx

Je 12 týdnů mezi dávkami očkování moc? U starších lidí je to dokonce prospěšné 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

U vakcín Pfizer/Biontech i AstraZeneca funguje odložená druhá dávka až na 12 týdnů lépe než původně doporučované tři týdny na přeočkování. Vědci nyní zjišťují, proč tomu tak je

Zveřejněno: 19. 5. 2021

Podle nové studie jsou protilátky proti koronaviru třiapůlkrát vyšší u lidí, kteří dostali druhou dávku po dvanácti týdnech namísto původně doporučovaných tří. Rozhodnutí Spojeného království odložit druhé dávky vakcín proti koronaviru až na tři měsíce má podporu díky novému výzkumu provedeného u lidí ve věku nad 80 let. Podle této studie podávání vakcíny Pfizer/BioNTech po 12 týdnech vyvolalo u očkovaných mnohem silnější protilátkovou odpověď.

Podle studie University of Birmingham, jež probíhala ve spolupráci s vládní agenturou Public Health England, byly protilátky proti viru třiapůlkrát vyšší u lidí, kteří dostali druhou dávku po 12 týdnech, než u těch, u nichž byl dodržen původní třítýdenní interval. Většina lidí, kteří se nechají očkovat oběma dávkami, bude dobře chráněna bez ohledu na to, kdy přesně půjdou na druhou injekci, ale silnější reakce po odložení termínu druhé dávky vakcíny může ochranu prodloužit, protože hladina protilátek časem přirozeně klesá.

V prvních týdnech očkovacího programu Spojené království rozhodlo podobně jako Česko o odložení druhých dávek, aby mohlo své první dávky rychleji dostat více starších lidí.

Dr. Helen Parryová, autorka birminghamské studie, uvedla: „Ukázali jsme, že vrchol protilátkové odpovědi po druhé dávce Pfizeru je u starších lidí opravdu posílen, když je aplikována po 11 až 12 týdnech. Existuje tedy výrazný rozdíl mezi těmito dvěma intervaly, pokud jde o protilátkové odpovědi.“

Z nouze se stala přednost

V prvních týdnech očkovacího programu Spojené království rozhodlo podobně jako Česko o odložení druhých dávek, aby mohlo své první dávky rychleji dostat více starších lidí. Tento krok byl kontroverzní, protože regulační orgány schválily rozptyl pro jednotlivé dávky vakcíny Pfizer/BioNTech a AstraZeneca na základě klinických studií pouze na tři nebo čtyři týdny. Na základě tohoto rozhodnutí pak vědci z University of Oxford v únoru uvedli, že protilátkové odpovědi byly více než dvakrát tak silné, když byly druhé dávky jejich vakcíny odloženy o 12 týdnů. Nová studie je ale první, která porovnává imunitní odpovědi v různých časových prodlevách mezi první a druhou dávkou při použití vakcíny Pfizer/BioNTech.

Vědci analyzovali vzorky krve od 175 lidí ve věku do 80 let po první vakcíně a znovu dva až tři týdny po přeočkování. Mezi účastníky mělo 99 lidí druhou dávku po třech týdnech, zatímco 73 čekalo 12 týdnů. Po druhé dávce měli všichni protilátky, ale jejich hladina byla ve skupině očkovaných po 12 týdnech 3,5krát vyšší. Vědci se poté podívali na část imunitního systému, lymfocyty, které ničí infikované buňky. Zjistili, že reakce lymfocytů byly slabší, když byla druhá dávka vakcíny zpožděna. Okolnosti tohoto jevu jsou nyní zkoumány. Každopádně se zdá, že se ve Velké Británii zpoždění druhých dávek vakcíny vyplatilo.

Druhá dávka vakcíny je důležitá, protože poskytuje nejen další ochranu, ale potenciálně i dlouhodobější ochranu před koronavirem. Zjištění pocházející z nových údajů o veřejném zdraví v Anglii naznačují, že očkovací program zabránil do konce dubna 11 700 úmrtím osob ve věku 60 let a starších a nejméně 33 000 hospitalizací u osob ve věku 65 let a starších. Vědci nyní budou zjišťovat, jaký interval mezi dávkami je ten nejoptimálnější.

Související…

Mám termín na očkování proti covidu, ale taky mám rýmu. Jít, či nejít?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...